Se enkelt indlæg
  #107 (permalink)  
Gammel 17th July 2019, 03:12 PM
maiaibing maiaibing er offline
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2018
Indlæg: 1,539
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Padehatten Se indlæg
Men er det ikke et nul-sums spil?

Hvis danskerne låner billigere (som følge af denne udvikling), betyder det jo omvendt også bare at de får mindre afkast på deres investeringer (forudsat at pensionsselskaberne holder risikoen).
Altså, den besparelse du har på dit realkreditlån (ifht. "normalen"), kan du så bruge til at supplere din pension med (ifht. "normalen").
Det er ikke et nulsumsspil, fordi aktivklasserne forrentes forskelligt i forhold til inflationen og udviklingen i produktivitet (fx bliver dit næste TV hurtigt billigere og bedre, mens det går meget langsomt og kan være dyrt at øge din boligstandard), på samme måde vil din egen markedsværdi som lønmodtager/rentier/pensionsopsparer jo også vil være meget forskellig fra person til person.

Så hvad der sker med de penge, der lånes, betyder rigtigt meget.

Tag Storebæltbroen. Den har jo givet et meget højt afkast - og det uanset om renten var 0% eller 5%. Havde vi i stedet sat lånt pengene til at øge efterlønnen, så havde det omvendt medført et kæmpe tab (for samfundet).

Derfor er det godt, at fx stadig mere af vores opsparing investeres i udlandet, fx emerging markets, hvor man forventer højere langsigtet produktivitetsfremgang og større økonomisk vækst end i Danmark.
__________________
"Boligsiderne er finansverdens pornosider"
Besvar med citat