Se enkelt indlæg
  #109 (permalink)  
Gammel 18th July 2019, 07:41 AM
Padehatten Padehatten er offline
Senior Member
 
Registreringsdato: Nov 2016
Indlæg: 324
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af maiaibing Se indlæg
Det er ikke et nulsumsspil, fordi aktivklasserne forrentes forskelligt i forhold til inflationen og udviklingen i produktivitet (fx bliver dit næste TV hurtigt billigere og bedre, mens det går meget langsomt og kan være dyrt at øge din boligstandard), på samme måde vil din egen markedsværdi som lønmodtager/rentier/pensionsopsparer jo også vil være meget forskellig fra person til person.

Så hvad der sker med de penge, der lånes, betyder rigtigt meget.

Tag Storebæltbroen. Den har jo givet et meget højt afkast - og det uanset om renten var 0% eller 5%. Havde vi i stedet sat lånt pengene til at øge efterlønnen, så havde det omvendt medført et kæmpe tab (for samfundet).

Derfor er det godt, at fx stadig mere af vores opsparing investeres i udlandet, fx emerging markets, hvor man forventer højere langsigtet produktivitetsfremgang og større økonomisk vækst end i Danmark.
Jeg tænkte mere om det ikke var en nulsums-spil ifht. at skabe inflation i DK (og eurozonen), som vel er målet med de pengepolitiske værktøjer?

At sænke renten mod at give afkald på afkast i den forudseelige fremtid, virker kortsigtet. Vi kan se hvordan aktierne idag er prissat ud fra fremtidige rentesænkninger snarere end forventet vækst i samfundet, hvilket jo er helt omvendt.

1: "Det går dårligt i samfundet!"
2: "Jamen vil virksomhederne så tjene færre penge?"
1: "Ja, det må vi desværre nok forberede os på"
2: "Så kommer FED garanteret med endnu en rentesænkning for at redde os!"
1: "Så skal der købes ind af aktier!"
Besvar med citat