Se enkelt indlæg
  #38 (permalink)  
Gammel 21st August 2021, 07:57 PM
silkeborg99 silkeborg99 er offline
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2009
Lokation: Du får et gæt -:)
Indlæg: 6,630
Standard

Inden der går overbud i løsninger på ejendomsvurderinger, så tænk lige over hvorfor selve boligen skal beskattes ?

Hvorfor er det at ejeren af et hus på 250 m2 skal betale mere i skat end en husejer med 150 m2 ?

Ham med 250 m2 har allerede betalt mere for selve huset, hvorfor også mere løbende beskatning? Nogle vil her påpege at det sikrer at vi ikke efterspørger flere m2 end nødvendigt, men det er allerede reguleret via byggeomkostninger og det deraf følgende vedligehold. Tilbage står kun det ene argument at det er en formueskat, også set ift lejerne.

Vi har reelt ikke nogle andre væsentlige beskatningsobjekter hvor vi løbende beskatter selve ejerskabet.

Vi har jo for længst afskaffet formueskatten. Vi er også (langt om længe) i gang med en omlægning af bilskatterne fra erhvervelsen og ejerskabet til forbruget, så du ikke beskattes ekstra af en dyrere bil (udover momsen) men kun mere hvis du forbruger mere.

På samme måde skal vi se ejendomsbeskatningen. Det er en løbende skat for at have forbrugsrådighed over jord, så vi sikrer at jorden udnyttes effektivt og ikke kommer på få hænder som man ser det i andre lande uden løbende væsentlig beskatning.

Derfor er det rigtige at skrotte ejendomsværdiskatten som I aldrig kommer frem til en brugbar model for, hverken ved hjælp af mæglere, IT, statistikker eller egenvurdering. Kompleksiteten er simpelthen så stor at ingen model nogensinde vil kunne fungere.

Indel landet i en række geografiske cluster's som har sammenlignelige grundpriser og lad grundskylden være baseret på en m2 pris og gerne suppleret med geodata for belliggenheden for yderligere at kunne detaljere sub-cluster's hvis det kan fungere.

En grundskyld model er i sig selv en udfordring at få etableret men det er vand ift de nuværende kvaler for SKAT ift selve ejendommens vurdering. Påstanden vil være at grundværdier kan være svært at fastsætte visse steder. Pjat, det er groft sagt bare at se på m2 prisen på de billigst solgte ejendomme.

I forvejen udgør jordens værdi allerede en betydelig del af den samlede ejendomsvurdering. Det er vel ikke helt skævt hvis vi siger at i store dele af storkbh og Århus feks er grundværdien omkring eller over halvdelen af den samlede værdi. Så hvorfor bøvle med den umulige opgave at vurdere om dine 150 m2 med nyt køkken og pissegod indretning og materialer er mere eller mindre værd end naboens 250 m2 i original stand. For ikke at tale om når naboen så totalrenoverer - men betaler uændret skat derfra.

Det politisk sværeste er at lave fordelingsmodellen mellem de forskellige tilladte anvendelsesformer (lejligheder, tæt/lav, åben lav etc) men den øvelse er jo allerede en del af kommende model.

Til gengæld vil det efterfølgende politiske vedligehold være langt mere lige til fordi skatten entydigt er et værktøj til at styre den demografiske udvikling fremfor et uendeligt roulettespil.

Sidst redigeret af silkeborg99 : 21st August 2021 kl. 08:19 PM.
Besvar med citat