gogle gav
09-12-2004 Dødsbo
Vi er et par, der overvejer at købe et rækkehus, som sælges som dødsbo. Vi er i tvivl om, hvilke forskelle der er ved køb af et dødsbo kontra køb af ”almindelig” bolig. Står vi dårligere (juridisk/forsikringsmæssigt) ved køb af dødsbo end ved køb af ”almindelig” bolig, såfremt vi tegner en ejerskifteforsikring? Arvingerne har i dette tilfælde fået udarbejdet en tilstandsrapport og de tilbyder endvidere at tegne en ejerskifteforsikring. Vi er ganske enkelt bange for at komme i klemme økonomisk, hvis ejendommen viser sig at indeholde fejl og mangler, der ikke fremgår af tilstandsrapporten. Dækker ejerskifteforsikringen disse fejl og mangler? Er det i øvrigt korrekt forstået, at den byggesagkyndige, der har udfærdiget tilstandsrapporten, kan gøres ansvarlig for de fejl og mangler, som han burde have set og som ikke fremgår af rapporten? Med venlig hilsen Laila og Ricco
Hej Laila og Ricco
Det er meget svært at besvare jeres spørgsmål umiddelbart. Normalt sælges en ejendom med tilstandsrapport, ejerskifteforsikringstilbud og erklæring om at betale halvdelen af forsikringspræmien. Herefter er sælgers ansvar minimeret. For at undgå den sidste rest af ansvar sælger de fleste dødsboer ejendomme med en yderligere ansvarsfraskrivelse. Forskellen er derfor kun denne generelle ansvarsfraskrivelse, som Folketinget ikke tog med i lovgivningen, da reglerne om tilstandsrapport m.v. blev vedtaget, men som formodentlig fjerner det resterende ansvar for boet.
Jeg kan desværre ikke afvise, at den sidste ansvarsfraskrivelse vil omhandle forhold, som kan blive dyre. Problemet skal således overvejes, men skal heller ikke overvurderes, idet I kan afdække den største risiko ved at tegne en ejerskifteforsikring med supplerende dækning. Sørg for at drøfte dette med en BOLIGadvokat, som I bør antage i forbindelse med købet.
Det er derfor min vurdering, at det ikke bør være noget problem at købe en ejendom af et dødsbo, men husk at I under ALLE omstændigheder altid skal se jer godt for, inden I køber. Opdages der imidlertid problemer, som den byggesagkyndige burde have opdaget eller som er forkert beskrevet i tilstandsrapporten, kan han/hun ganske rigtigt gøres ansvarlig i visse situationer.
Med venlig hilsen
Jesper Laage Kjeldsen
Dansk BOLIGadvokat, Langeland
|