Se enkelt indlæg
  #1 (permalink)  
Gammel 19th August 2007, 02:58 PM
Rasmus Klump Rasmus Klump er offline
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2007
Indlæg: 372
Standard Hvem har ret?

Jeg har fulgt debatten på dette forum i noget tid nu. Det er interessant, omend selvfølgelíg ikke overraskende, at se der er to ret så modsatte holdninger til hvordan det vil gå med priserne. Begge grupper har ret, da der er store geografiske forskelle så vel som forskelle indenfor en kommune. Nogle steder vil priserne gå op og andre vil de gå ned.

Det er klart at priserne i provinsen er mere "realistiske" end priserne i Kbh, men det betyder ikke at udbudspriserne er for høje overalt i Kbh. Ca. en trediedel af boligerne i Kbh er projektbyggeri, som er meget dyrt i ft til resten af lejlighederne til salg. Disse lejligheder er selvfølgelig alt for dyre og vil ikke blive solgt til de urealistiske priser. Men mange bruger det stigende udbud af lejligheder til at konkludere at priserne generelt er for høje. Det giver umiddelbart god mening da udbud og efterspørgsel nødvendigvis må hænge sammen. Problemet er blot at det stigende udbud skyldes det som sagt alt for dyre projektbyggeri. Så man kan ikke drage konklusionen, at man ikke kan finde en billig lejlighed til den rigtige pris, som er værd at købe nu. Om den så falder eller stiger inden for de næste fem år er der vist ingen der ved; dertil er der for mange faktorer, som politikere kan pille ved, hvornår det skal være. Man kan desværre ikke bruge logiske argumenter og spå om prisudviklingen, når følelser spiller så meget ind som det gør. Faktisk er det interessant at mæglere sikkert har haft mere ret end økonomer mht. forudsigelser omkring prisudviklingen,- ja jeg ved godt at mæglere ikke betragtes som Guds gode børn på dette forum. Det skyldes måske at folk har en misforstået ide om hvad mægleres opgave er.

Så er der sket rentefald med 05% i USA. Betyder det noget i DK? Igen er det umuligt at sige. Men igen er det interessant at denne nyhed betegnes som værende ligegyldig blandt pessimisterne på boliga. Og måske de har ret, det kan vi ikke vide. Men hver gang der kommer en modsatrettet nyhed bliver den overfortolket i stor stil. Der er ligesom ikke balance på boliga. Specielt fordi den forøgede rente har været et af hovedargumenterne for at boligpriserne skal ned! Hvis renten falder, må en logisk konsekvens vel være at priserne skal op!

Og hvorfor skulle der også være balance? Hvis jeg var køber, ville jeg gøre alt for at tale priserne ned. Jeg ville endda være ulogisk i min argumentation hvis det kunne gavne min sag. Og modsat, hvis jeg var køber, ville jeg gøre alt for at tale priserne op. Det er indlysende. Et boligkøb er foruden det at finde et sted hvor man gerne vil bo i mange år, så sandelig også spekulation. Det er morsomt at læse hvordan de potentielle køber tager afstand fra spekulation. Men det er jo goddag mand økseskaft. Man køber jo kun noget fordi man har råd til at bo i det og fordi man tror at om fem-ti år at man kan sælge det igen og købe et nyt sted. Ingen fornuftigt tænkende mennesker ville da købe noget som de ikke tror holder prisen, eller i bedste fald stiger i pris. Spekulation er derfor på ingen måder et fyord men noget som enhver burde gøre. At tjene penge er ingen skam, og at tjene penge på boliger er sund fornuft.

En del snakker om også at det "bør" være nemmere for førstegangskøbere. Hvorfor bør det det? Igen er det vel udbud og efterspørgsel der er afgørende. Dem der sidder med de gode lejligheder vil ikke sælge billigere, og derfor går priserne på dem ikke længere ned. Det betyder at de er for dyre for førstegangskøbere, men de må jo så købe nogle mindre gode lejligheder som har dårligere beliggenhed. Det er vel ikke så underligt, sådan har det altid været, og det er der ikke noget forkert i. Når man ikke ser større prisfald er det simpelthen fordi det ikke er nødvendigt.

Mange af dem der er frustrerede over at de ikke kan komme ind på boligmarkedet er lejere som i mange tråde priser alle fordelene ved at bo til leje. Hvori består problemet så? Hvis jeres lejeboliger er så fantastiske, hvorfor så ikke blive boende? At købe indebærer risisci, man kan tabe mange penge men man kan også score kassen. Man kan ikke tro at det er det sidste der skal være gældende. Mange af boliga debattørerne er nogle som ikke havde mod og mandshjerte til for fem ti år siden at købe. At klynke nu giver jeg ikke meget for.

Min hovedpointe er at alle taler for deres syge moster. Så hold dog op med at tale om at nogle er gode og dårlige, og at nogle sågar skal ignoreres på dette forum fordi de har divergerende opfattelser!!! Og det på et debatforum!
Besvar med citat