Boligdebatten.dk

Boligdebatten.dk (/)
-   Finansiering (http://www.boligdebatten.dk/finansiering/)
-   -   Hvorfor mister min investering værdi????? (http://www.boligdebatten.dk/finansiering/1116-hvorfor-mister-min-investering-vaerdi.html)

thybo5 23rd December 2007 02:08 PM

Hvorfor mister min investering værdi?????
 
Kære kloge hoveder, mit spørgsmål ligger lidt ved siden af hovedtemaet, men prøver alligevel:

Jeg investerede en million i korte og mellemlange obligationer, Sparinvest for et par år siden. Jeg kan nu se at de har mistet kursværdi, 3-4 point.

Er der nogen som har en forklaring på hvorfor kursen især på de mellemlange går ned? (det er danske obligationer)

Hvad med fremtidsudsigterne?

Jeg mener ikke jeg skal trække pengene ud med tab og sætte dem på "sikre" højrentekonti i bankerne, kan I bekræfte at der ikke i fremtiden vil ske nævneværdige fald på ovennævnte obligationspapirer.

peter777 23rd December 2007 02:31 PM

Når renten stiger, vil kursen på obligationerne falde. Ret simpelt. Men det kan da godt være svært at forstå, umiddelbart giver de to links indtryk af, at korte og mellemlange obligationer er drøngode investeringer.

Obligationer bedre end højrentekonti - Børstal

beskrivelse af korte og mellemlange obligationer - Nykredit

blangstrup 23rd December 2007 03:19 PM

Jeg kan anbefale dig at læse lidt op på lektien omkring obligationer her:

Obligationer - Penge.dk

Det er værd lige at bruge et par timer på når det er en investering for 1 mio kr :)

Nu skriver du ikke om det er for frie midler du vil investere eller om det er for pensionsmidler og det betyder rimeligt meget for rådet. Men hvis der er tale om frie midler og du betaler topskat er det helt klart 2% obligationer du bør gå efter. Og du bør undgå at købe obligationer via en investeringsforening, det er spild af penge, når du kan købe dem direkte i markedet og undgå de årlige administrationsgebyrer.

Jyske Bank anbefaler pt realkredit danmark 2% 2009:

Jyske Bank - Obligationsanbefalinger til private kunder

Hvis du vil sprede investeringen lidt ud på flere serier kan du lade dig inspirere af Nordeas afdeling for lav kuponrente:

http://www.nordeainvest.dk/Afdelinge...sammensætning/

Ideen skulle så være at supplere RD 2009'eren med fx nykredit eller brfkredit obligationer, bare for at sprede det lidt ud. Du kan også købe med forskellig varighed, så du har nogen der udløber i 2009, 2011, osv.

thybo5 23rd December 2007 04:06 PM

det er frie midler, som dog skal bruges til at leve for, når jeg går på pension om et par år.


Medvirkende grund til min usikkerhed skyldes, at jeg flere steder herinde har set, at folk anbefaler at kapitaliseret friværdi sættes på højrentekonti, måske pga. den internationale kreditkrise.
Men ud fra ovenstående to svar, virker det "hys" eller hur?

blangstrup 23rd December 2007 06:09 PM

Citer:

Oprindeligt indsendt af thybo5 (Indlæg 17635)
Medvirkende grund til min usikkerhed skyldes, at jeg flere steder herinde har set, at folk anbefaler at kapitaliseret friværdi sættes på højrentekonti, måske pga. den internationale kreditkrise.
Men ud fra ovenstående to svar, virker det "hys" eller hur?

Ja højrente konti på nuværende tidspunkt kan ikke konkurrere med 2% obligationerne når man kigger på afkastet efter skat(forudsat at du betaler topskat). På jyske bank linket ovenover ses at du skal finde en højrente konto der giver 6.75% i rente, hvis du skal kunne matche 2%'s obligationers afkast efter topskat.

Fordelen ved fx 2% 2009'eren, er så at du præcist ved ned til sidste øre hvor mange penge du får i hånden når den udløber engang i 2009. Hvis du beholder dine penge i sparinvest obligationsforeningen, ved du det ikke. Og du betaler vel omkring en 0.7% årligt i administrationsomkostninger, plus du har risikoen for stigende renter/faldende obligationskurser.

Hvis du går på pension om et par år og påtænker at skulle bruge pengene løbende fra det tidspunkt, kunne du simpelthen udregne hvor mange penge du gerne vil have udtrukket hvert år og så købe for det antal kroner i hver serie.
Fx 100.000 kr til udløb i 2009
100.000 kr til udløb i 2010
100.000 kr til udløb i 2011
osv osv.

Du kunne også overveje at tage et møde med din bankrådgiver om sagen bare for at få lidt ekstra input. Bare husk at stå fast på at du selv vil købe obligationerne direkte i markedet, ellers vil de sikkert prøve at sælge dig deres obligations-investeringsforeningsprodukter ;)

hcgn 23rd December 2007 10:35 PM

Det bliver stedse sværere at finde et sted hvor sparepengene kan opbevares sikkert. Fast ejendom vil falde p.g.a. rentestigningerne, aktierne vil falde af samme grund og fordi de er voldsomt overkøbt, og mellemlange og lange obligationer står også til nogle gevaldige kurstab. Bankindskud kan heller ikke anses for sikre, da bankerne ligger inde med enorme beholdninger af høj-risikable værdipapirer, der truer deres egenkapital, hvis kurserne falder.

Både USA og EU rapportere stigende inflation som begge steder nu ligger over 3%

Jeg mener at vi er i en periode med stigende rente, som startede i juni 2005 i EU, og at den vil fortsætte i lang tid, formentlig 10 år. For an undgå kurstab på obligationer, skal der investeres i enten meget kortfristede statsobligationer - max 2 år, eller variablet forrentede statsobligationer. Realkreditobligationer kan jeg ikke anbefale, da det ikke er sikkert at pantet holder værdien.

MVH HC

thybo5 27th December 2007 09:09 AM

Hvad siger I til dette tilbud??

Sparekassen Thy - dit lokale pengeinstitut

blangstrup 27th December 2007 10:56 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af thybo5 (Indlæg 17672)
Hvad siger I til dette tilbud??

Sparekassen Thy - dit lokale pengeinstitut

Tjaa, ser ud til du får 1.5% i rente, og derudover en lotteriseddel der kun giver gevinst hvis dollaren stiger? Jeg ville ikke gøre det, men det er jo smag og behag.

Thomas 27th December 2007 12:47 PM

hcgn: jeg er enig; man bør gå helt kort.

Moschino 27th December 2007 01:10 PM

HCGN : Variabelt forrentede statsobligationer..... øøhhh hvilke fondskoder er det lige som du tænker på ???

Mht. investering i realkreditobligationer, så er risikoen vel til at overskue, hvis man holder sig til meget korte løbetider - og merrenten i forhold til statsobligationer er knap 40 bp., hvilket er meget højt for AAA-ratede obligationer. (Bemærk, at der aldrig har været en default på en dansk realkreditobligation - heller ikke da huspriserne faldt ovenpå kartoffelkuren i slutningen af 80'erne/starten af 90'erne).

Skal man have en variablet forrentet obligation er realkredit-CIBOR-obligationer en overvejelse værd. Her har man ydermere glæde af en høj fixing på CIBOR som følge af det store spænd mellem pengemarked og reporenten som følge af kreditkrisen.

Frygter man inflation er indeksobligationer (ligeledes realkredit :-)) også en mulighed - dog afhængig af beskatningsforhold mv.


Al tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 12:39 PM.

Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.