Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Boligdebatten > Generelt
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 13th October 2011, 10:43 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2009
Indlæg: 358
Standard Boligpriserne i det inflationære scenarie?

Der er flere, der snakker om at resultatet af bankpakkerne vil blive højere inflation, og at vi allerede ser dette nu i England.

Lad os antage, at det vil gå den vej, dvs. at vi vil få inflation eller måske endda hyperinflation, hvordan tror I så det vil gå med boligpriserne?

På den ene side må man vel forvente at renten stiger kraftigt i et sådant scenarie, hvilket normalt ville føre til faldende priser. På den anden side ville inflationen være et kraftigt incitament for folk til at købe fast ejendom, da pengene ellers mister deres værdi. Hvilken effekt tror I hhv. det inflationære og det hyperinflationære scenarie ville have på boligmarkedet ud fra den nuværende situation?
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 13th October 2011, 10:44 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Sep 2010
Indlæg: 443
Standard

Tja, det er jo også begrænset hvor mange gange den samme nyhed kan diskuteres. Ingen tør jo tage fat på hvad der virkeligt er galt

Note: Dit indlæg tog vist lige en helt ny drejning?
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 13th October 2011, 11:03 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2009
Indlæg: 358
Standard

Jeg lavede to indlæg efter hinanden. Det du skriver passer mere til det andet indlæg...
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 13th October 2011, 12:51 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2009
Indlæg: 581
Standard

Inflation -> Stigende renter -> Flexlånerne går bankerot -> Landet går bankerot.

Derfor får vi ikke inflation.
Besvar med citat
  #5 (permalink)  
Gammel 13th October 2011, 08:52 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2009
Indlæg: 358
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Polemides Se indlæg
Inflation -> Stigende renter -> Flexlånerne går bankerot -> Landet går bankerot.

Derfor får vi ikke inflation.
Jeg vidste at der ville være en eller anden, der ville svare ved at sige, at det ikke ville ske. Men jeg spørger rent hypotetisk. Hvad vil der ske med huspriserne, hvis vi får kraftig inflation?

Den situation vi har i dag kan nok ikke sammenlignes med noget andet i historien, da økonomierne er meget større og verden er mere globaliseret, men der må da være nogle lærebogseksempler om det her, og måske nogle forudsigelser omkring, hvad der vil ske, hvis vi i vores konkrete situation får inflation/hyperinflation?
Besvar med citat
  #6 (permalink)  
Gammel 13th October 2011, 09:25 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 3,377
Standard

Nok nemmest at svare på spørgsmålet, hvis man definerer, hvad "kraftig" inflation er. I 70'erne var en inflation over 10% normalen.Hvis vi røg op på det niveau igen (og medfølgende F1-rente), ville vi nok i første omgang se en bølge af tvangsauktioner, der trækker tæppet væk under boligpriserne. Dermed vil inflationen være et problem af en helt anden kaliber, end den var i 70'erne. Faktisk så man først de store bølger af tvangauktioner, da man strammede ind på økonomien (hvilket også var nødvendigt i.m.h.o.):Så boligpriserne ville blive ramt meget hårdt og meget hurtigt, indtil de rammer niveauet for folks købekraft. Derefter ville de nok stige ganske hurtigt i nominelle priser, dvs. med inflationen, for det ville være en attraktiv måde at inflationssikre sin opsparing.

Decideret hyperinflation er et kapitel for sig. Jeg vil tro, at de samme mekanismer kommer på spil, bare kraftigere.

Aktuelt tror jeg dog mere på et scenarie med ti års recessioner og større og mindre bump, kombineret med meget lave renter og en prisudvikling på randen af deflation. Men lad os nu se, hvad der sker.
Besvar med citat
  #7 (permalink)  
Gammel 14th October 2011, 08:45 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Nov 2008
Indlæg: 9,987
Standard

Hvis vi taler om en klassisk inflationscenarie a la 70'erne så stiger lønningerne ligeså hurtigt hvis ikke hurtigere. En såkaldt løn-pris spiral. Dette er super for boligpriserne. Det gælder om at belåne sig til det maximale og lidt til da inflationen udhuler gælden og lønnen stiger kraftigt hvert år. Flekslånere kan bare hoppe over i fastrentelån og 2-3 år efter er gælden udhulet.
Men er der nogen som mener at vi kan se frem til markante lønstigninger? Jeg ser dette scenarie som det mindst sandsynlige.


Et andet scenarie med stigende priser hvor lønningerne ikke stiger i minimum samme tempo er effekten den samme som deflation. Dvs at folks købekraft udhules og de kun kan købe færre varer eller varer af dårligere kvalitet.

Dette vil være skidt for boligpriserne, og medfører konstante prisfald eller uforandrede nominelle priser pga faldende købekraft. Et sådan scenarie er muligt hvis olienproduktione i verdens begynder at falde kraftigt. En større del af verdens indkomst skal bruges på indkøb af et minimumsniveau af energi. De fleste andre varer købes der mindre af, og arbejdsløsheden vil være markant.

heller ikke et scenarie som jeg tror meget på, da vi jo kan se at det økonomiske aktivitetsniveau er på vej ned verden over samt at vi ikke har problemer med forsyningen af strategiske råstoffer såsom olie. Den faldende økonomiske aktivitet presser jo virksomhedernes salgspriser i nedafgående retning. Der kan så kommer skatter og afgifter a la fedtafgiften, men det er jo kun engangseffekter rent inflationsmæssigt.

Sidst redigeret af Vymer : 14th October 2011 kl. 08:51 AM.
Besvar med citat
  #8 (permalink)  
Gammel 14th October 2011, 01:49 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2007
Indlæg: 540
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Vymer Se indlæg
Hvis vi taler om en klassisk inflationscenarie a la 70'erne så stiger lønningerne ligeså hurtigt hvis ikke hurtigere. En såkaldt løn-pris spiral. Dette er super for boligpriserne. Det gælder om at belåne sig til det maximale og lidt til da inflationen udhuler gælden og lønnen stiger kraftigt hvert år. Flekslånere kan bare hoppe over i fastrentelån og 2-3 år efter er gælden udhulet....
Ja, hvis de er i stand til at betale renter de første 2-3 år. Men hvis vi snakker renter over 10% så vil mange gå konkurs inden deres gæld er forsvundet.
Besvar med citat
  #9 (permalink)  
Gammel 14th October 2011, 10:35 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2010
Indlæg: 2,097
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af tobiasen Se indlæg
Ja, hvis de er i stand til at betale renter de første 2-3 år. Men hvis vi snakker renter over 10% så vil mange gå konkurs inden deres gæld er forsvundet.
Ja, der vil være en bølge af konkurser, men dette vil ikke presse priserne voldsomt for boligmarkedet er jo ikke et marked som flyver op og ned, så den kraftige inflation vil holde en hånd under priserne indtil der er luget ud i de folk der ikke kan betale (eller nå at komme af med huset) og derefter begynder der nogle ret kraftige stigninger. Husk også at der trods alt er en del fastforrentede lån ude og en masse af de her rentemax og hvad de ellers kaldes. Disse mennesker vil få en rigtig stor glæde af inflationen og det samme vil de flekslånere, som kan ride den første storm af.

Inflation er godt for folk med gæld og ingen har mere gæld en husejerne. Så at prøve at vinkle inflation som værende skidt for husejerne er en meget svær opgave. Flekslån or no flekslån.
Besvar med citat
  #10 (permalink)  
Gammel 14th October 2011, 11:10 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 3,377
Standard

Men problemet er jo, som Vymer også er inde på, at vi har haft en periode med høj inflation på lønnen kombineret med lav inflation på hylderne nede hos købmanden. Når folk på den måde har fået flere penge mellem hænderne, har de bl.a. kunnet bruge flere penge på deres bolig. Hvilket i øvrigt har været godt hjulpet på vej af, at det har været nemt at optage lån.

Men mekanismerne kan også gå i bakgear: Lave lønstigninger er noget, som selv sosserne har indset nødvendigheden af i de kommede år. Kreditten flyder mere og mere trægt, selv om der sandt for dyden er blevet pøset nogle penge ud for at forhindre kreditklemmer. Hvad angår inflation på de daglige fornødenheder, så tror jeg ikke, det er så slemt for tiden. Men det kan det naturligvis hurtigt blive, hvis oliepriserne ryger op eller hvis kineserne vil til at have løn.

Så det kan godt blive en giftig cocktail i forhold til boligpriserne, hvis de dårlige nyheder falder sammen .. og det er desværre slet ikke usandsynligt, at de gør det.
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Norske krone som safehaven i et euro/dollar kollaps scenarie znyp Generelt 9 19th May 2010 02:23 PM
Boligpriserne på Frb. er groteske QED Generelt 164 22nd February 2010 03:21 PM
Boligpriserne stiger – om ti år BamsesFar Generelt 0 18th July 2008 07:59 AM
Boligpriserne og råvarespekulationen skeptikeren Generelt 3 19th March 2008 12:51 PM
Fald i boligpriserne Pedersen Generelt 10 9th October 2007 07:52 AMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 10:16 PM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.