Boligdebatten.dk

Boligdebatten.dk (/)
-   Generelt (http://www.boligdebatten.dk/generelt/)
-   -   Økonomer frygter nye boligprisfald (http://www.boligdebatten.dk/generelt/18777-okonomer-frygter-nye-boligprisfald.html)

QED 5th December 2012 09:45 AM

Økonomer frygter nye boligprisfald
 
Usikkerheden i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet er stadig så stor, at økonomerne ikke vil udelukke, at der kan komme et nyt prisfald, som kan ramme både parcelhuse og ejerlejligheder.
"Den usikre økonomiske situation, faldende beskæftigelse og den negative reallønsudvikling er med til at holde potentielle boligkøbere tilbage og gøre den aktuelle stabilisering af boligmarkedet skrøbelig," lyder det i en kommentar fra Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

I går viste nye tal fra Danmarks Statistik, at priserne for enfamiliehuse er faldet 1,9 pct. på landsplan den seneste måned, mens de tilsvarende priser for ejerlejligheder er steget 1,1 pct. Tallene er dog traditionelt behæftet med en vis usikkerhed. Også i Nykredit skaber usikkerheden på arbejdsmarkedet en frygt for, at huspriserne kan falde igen.

"Kommer vi til at se et nyt længerevarende økonomisk tilbageslag herhjemme, hvor ledigheden igen stiger over en lang periode, vil det udfordre den igangværende stabilisering på boligmarkedet," skriver Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit.

Dermed er der fortsat et stykke vej endnu, før økonomerne tør tale om en egentlig vending på boligmarkedet.

"Det vil kræve et stemningsskifte hos danskerne, som næppe ligger lige rundt om hjørnet i en situation, hvor arbejdsløsheden er på vej op, og gældskrisen i eurozonen fortsat trækker mange negative overskrifter og skaber stor usikkerhed om fremtiden også for dansk økonomi," lyder det fra cheføkonom Jacob Graven, Sydbank.

Økonomer frygter nye boligprisfald

****
As repeated many times before: Usikkerheden er stor mht. udviklingen for boligmarkedet...

QED

thsv 5th December 2012 10:00 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af QED (Indlæg 284791)
I går viste nye tal fra Danmarks Statistik, at priserne for enfamiliehuse er faldet 1,9 pct. på landsplan den seneste måned, mens de tilsvarende priser for ejerlejligheder er steget 1,1 pct. Tallene er dog traditionelt behæftet med en vis usikkerhed. Også i Nykredit skaber usikkerheden på arbejdsmarkedet en frygt for, at huspriserne kan falde igen.

Usikkerheden i de månedlige priser fra DST er alt for stor til at konkludere, om der var tale om et reelt fald i huspriserne.

http://www.boligdebatten.dk/generelt...r-dst-tal.html

I denne tråd kan du se tabellen, der viser, at de månedlige tal fra DS altid oprundes i senere versioner, så at konkludere på et så tyndt statistisk grundlag er det rene sludder!


MatthewDK 5th December 2012 10:05 AM

Der er ikke nogen som tror på stigende priser på fast ejendom til boligformål i hvert fald. Et fald på 1,9 % i huspriserne pr. måned bliver mere end 20 % fald på årsbasis. Men man kan selvfølgelig godt købe hvis man har råd for om 30-40 år så har de nominelle priser sikkert indhentet et prisfald i den nære fremtid.

Lad os lave et tankeeksperiment. Hvis renten sættes ned til 0. Og afdragene på lånene i ubegrænset tid kan være 0. Og bidragssatsen fastlægges til 0. Så vil realkreditinstitutterne stadig ikke låne flere penge ud. Priserne på fast ejendom til boligformål vil derfor stadig falde. Av. Av. Av.

moniulven 5th December 2012 10:11 AM

øh huspriserne er faldet 0.1 % i et tre måneders gennemsnit og hvis seneste måned korrigeres op som alle de andre måneder, så vil priserne faktisk være steget i et tremånedsgennemsnit, men ok hvis man hygger sig med det så kan man da godt vrøvl om 20 % fald på årsplan

martinriedel 5th December 2012 10:15 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af MatthewDK (Indlæg 284794)
Der er ikke nogen som tror på stigende priser på fast ejendom til boligformål i hvert fald. .


Hvorfor er det at de her debatter altid bliver domineret af nogle få individer med meget farvede holdninger??

Selvfølgelig er der da nogen der tror på stigninger.

USA's boligoptur kan indtage Danmark om et år - Politiken.dk

Men ved ikke hvor relevant det er? -Private bør holde sig fra at investere i fast ejendom som spekulation. Det er 2007/2008 og hele forløbet op hertil et godt eksempel på.

Det vigtige er om man kan købe en bolig som man har råd til, og som man forventer at blive boende i i længere tid. Lige nu er boliger ganske billige, set på boligydelse. Så hvis man har råd til at købe det hus man drømmer om, så gør det! -Det er ikke sikkert det blive billigere, og mens du iøvrigt står på sidelinjen, har du "mistet" herlighedsværdien i at være i den bolig du drømmer om i de år det har stået på. Så selvom du spare 100.000 kr, har du måske mistet 2 års bedre bolig. Hvad er det værd?

QED har jo en pointe i at man skal være forsigtig. Men pointen kommer bare 4 år for sent... vær forsigtig når andre er grådige, og vær grådig når andre er forsigtige.

Mener næsten principielt kun at ejerlejligheder er for gamle mennekser. Ihverfald de mindre af dem. Det giver ikke mening at unge mennesker køber en ejerlejlighed på 50m2. De VED den skal sælges om ca 5 år, hvorfor der er tale om rent spekulation.

thsv 5th December 2012 10:34 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af martinriedel (Indlæg 284796)
QED har jo en pointe i at man skal være forsigtig. Men pointen kommer bare 4 år for sent... vær forsigtig når andre er grådige, og vær grådig når andre er forsigtige.

Pointen kommer da 8 år for sent, da det var i 2004, man skulle have advaret mod at købe. Købere fra 2005 og fremtil 2008 er da i mange tilfælde insolvente nu.
Ja, selv købere før da, har i mange tilfælde belånt deres ejendom til fantasivurderinger uden hold i salgspriser, og brugt pengene på forbrug.

Et køb i 2009 kan da let have været det bedste set længe, se f.eks. prisudviklingen i Århus og Kbh. C:
Udviklingen i 'Pris pr. m²' for 'Ejerlejligheder' i 8000 Århus C - Boliga.dk
Udviklingen i 'Pris pr. m²' for 'Ejerlejligheder' i 1000-1499 Kbh.K. - Boliga.dk

Begge steder er vi allerede ca. 15% over bunden efter boblen.

Andre områder med mindre appeal til køberne falder dog stadigvæk i pris eller er ligefrem usælgelige.

K Andersen 5th December 2012 10:44 AM

Disse økonomers bekymringer er ihvertfald ikke dumme - man kan bestemt ikke udelukke, at de kan få ret - det ER usikkert. Jeg tror folks tro på "sikkerhed" mht. boligmarkedet røg på gulvet i 00erne. Der lærte man, at boligpriser pludseligt kan stige VOLDSOMT. Og som på ethvert marked, der begynder at opføre sig som et aktiemarked istedet for som et obligationsmarked, og hvor priser kan stige voldsomt - der er det svært at tro på at priser (kurser) ikke også kan FALDE voldsomt. Så jeg tror simpelthen folk ikke længere stoler på, at en bolig er en "sikker" og "solid" investering, og at boligpriserne ikke pludseligt kan falde voldsomt igen - muligvis lige efter man køber. Økonomernes bekymringer er valide og KAN være korrekte. Andre overvejelser trækker den anden vej. Så at tænke, at "det nok er bedre at vente lidt" - det er da ikke helt ulogisk, og det kan ikke udelukkes at det er det bedste valg.

martinriedel 5th December 2012 10:48 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af thsv (Indlæg 284800)
Pointen kommer da 8 år for sent, da det var i 2004, man skulle have advaret mod at købe.

Sorry, du har helt ret (tiden går jo hurtigt, er vi allerede i slut 2012?!?!?!)

Men det gør nu ikke QED's råd mindre dumt... At sidde og sige at man skal være ekstra forsigtig nu, grundet problemer i Grækenland er ikke særlig fornuftigt.

Ja, boligpriserne kan godt falde mere, og ja, det kan godt skyldes grækenland. -Og nej, man skal ikke bare købe for at "være med på vognen".. men hvis man har en sund økonomi, og har råd til at købe et hus man kan se sig selv i de næste 15 år, så bør man ikke holde sig tilbage.

Selvfølgelig kan man blive skilt, der kan opstå krig, og der kan falde en atombombe ned. Ja, livet er sgu farligt :-) -men at sidde med sin sølvpapirshat i sin lille lejebolig, fordi man syns der er for stor usikkerhed ved at eje et hus, er ikke løsningen.

martinriedel 5th December 2012 10:52 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af K Andersen (Indlæg 284802)
... Og som på ethvert marked, der begynder at opføre sig som et aktiemarked istedet for som et obligationsmarked, og hvor priser kan stige voldsomt ...

Har du set på obligationsmarkedet siden 2008? -Eller med andre ord, hvorfor tror du realkreditrenten er så lav?

-Om det er en bobl er svært at sige... men nu har obligationsmarkedet opført sig som et aktiemarked...

-Måske en anden pointe. Hvis man nu er så bange for at stigende renter skal føre til faldende huspriser, kan man jo bare finansiere sig i et fastforrentet lån. Så betyder faldende boligpriser (som følgende af stigende renter) noget mindre.

K Andersen 5th December 2012 10:52 AM

thsv: Mht. til Århus C og handelspriser: I 2003 var bolig i Århus C en FREMRAGENDE investering - 15000 kvm. Ligefør finanskrisen (primo 2008) var det 25000 kvm i Århus C - og 25000 kvm i Århus C er PRÆCIST det samme som idag. Jeg ved godt at dette er MIN selektive fremlægning af statistikken, men at sige, at "bunden er nået" - det er da ihvertfald ikke stensikkert matematisk bevist.


Al tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 09:35 AM.

Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.