Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Boligdebatten > Generelt
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 6th January 2013, 09:59 AM
Member
 
Registreringsdato: Nov 2011
Indlæg: 49
Standard Hvordan sikres mod konkurs ved nybyggeri?

Igennem de sidste 10 år er der flere byggefirmaer der er gået konkurs.

Hvordan sikres, at et byggeri kan forsætte hvis byggefirmaet skulle gå konkurs under byggeriet? Og hvad hvis byggeriet ikke holder de næste 10 år?

Man kan naturligvis læse virksomhedens regnskab. Men hvad skal man se efter Bruttofortjeneste, Nettoresultat, Egenkapital, Balance ? Og hvor højt skal beløbet være?
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 6th January 2013, 10:42 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Sep 2011
Indlæg: 4,123
Standard

Du vil nok få standardsvarende, køb ved firmaer der har betaling ved indflytning. Men det er heller ikke et sikkert valg. Når de går konkurs skal nogen jo bygge huset færdigt og når det på en eller anden måde er færdigt så skal konkursboet jo have sine penge, uanset hvad.

Man har jo stillet en bankgaranti, der sikrer at når huset er færdigt, så skal det betales. Så reelt aner man ikke hvad der skal afregnes til konkursboet den dag huset står færdigt. Derfor kan det være vanskeligt at færdiggøre huset. Det er når man har valgt et byggefirma med betaling ved indflytning, den er ganske klar.

Hvis man betaler i rater og ellers sikrer sig en fornuftig ratefordelingsplan, hvor det man har fået leveret, overstiger det man har betalt en lille smule, og iøvrigt lægger raterne således, at det passer med at byggeriet er i et stade hvor andre let kan bygge videre på det, så er man økonomisk sikret, så langt. Derudover så er det sædvane at de firmaer der har betaling i rater, har indføjet en pasus om at såfremt firmaet mod forventning af den ene eller anden årsag ikke er i stand til at gennemføre byggeriet, har køber krav på at få udleveret hele entreprisegrundlaget, der består af tegninger, aftaler med entreprenører herunder kontaktoplysninger, styklister og diverse beregninger.

Køber kan så kontakte de firmaer der har bygget huset og måske endda få dem til at færdiggøre deres entrepriser til nettoprisen. Man kan så lade en evt. ekstern byggeleder forestå færdiggørelsen.

Det er netop fordi man har betalt lidt forud og det at man ikke aner hvem der har bygget huset, det gør at en konkurs bliver uoverskuelig. Den mulighed har man oftest ikke ved betaling ved indflytning.

Økonomisk går det lige op. De firmaer der har betaling ved indflytning vil også have en bankgaranti og det koster fra 1 % til 1,5 % af købesummen, altså mellem 20 og 30.000 kr.

Forrentningen af købesummen ved betaling i rater beløber sig til under 20.000 kr. og der kræves der så ingen bankgaranti. Man optager en kassekredit, og beløbet der skal forrentes længst er jo også det mindste. de sidste rater er de største og skal forrentes kortest. En byggekredit forrentes typisk med 6 % og er naturligvis fradrags berettiget. Diverse afgifter til tinglysning kan jo overføres til realkreditlånet, hvilket iøvrigt med fordel kan optages ved igangsætning af byggeriet og dermed anvendes som byggekredit.

Hvis firmaet går konkurs efter at byggeriet er afsluttet, kan man enten rette et evt. krav til de underentreprenører der har udført arbejdet eller rette henvendelse til byggeskadeforsikringen der fungerer fuldstændigt som en ejerskifteforsikring ved et brugt hus. Såfremt de kan få godt gjort en mangel ved en underentreprenør, slipper man for selvrisikoen. Da er det naturligvis en fordel såfremt det byggefirma man entrerer med alene kun bruger underentreprenører så de ikke vil være en del af en evt. konkurs.

Såfremt firmaet har en fornuftig historik og der ikke er de store udsving i økonomien, vil det ikke have den store forskel. Både firmaer med en stor egenkapital og en beskeden egenkapital kan skride. Eurodan huse har en stor egenkapital, men har også en stor balance, der betår af udstillingshuse og grunde og iøvrigt kæmpe faste omkostninger. De er betydeligt mere udsat for udsving end feks. KFS og f.eks FBA huse, der hurtigt kan tilpasse sig. Vi har jo set M2, NCC bolig, Frydkjær huse, AZ huse, og andre der havde et egenkapital på mere end 50 mio. gå konkurs.

Så en fornftig ratefordelingsplan, sikre at tingene er i orden før man betaler raten og hold øje med om der er et godt flow i byggeriet.
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 6th January 2013, 04:45 PM
Member
 
Registreringsdato: Nov 2011
Indlæg: 49
Standard

Mange tak for dit meget uddybende svar.

Med hensyn til Byggeskadeforsikringen, skal det så forstås således, at når der er tegnet denne forsikring, så er der egenlig ingen forskel på om firmaet er gået konkurs eller ikke inden for 10 år - altså hvad angår det byggede hus?
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 6th January 2013, 06:48 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Sep 2011
Indlæg: 4,123
Standard

Byggeskadeforsikringen går kun ind og dækker når byggefirmaet er gået konkurs, ellers vil man naturligvis rette henvendelse til byggefirmaet direkte.

Skulle man komme i den situation at man ikke kan blive enig med byggefirmaet omkring en mangel, så kan man bede byggeskadeforsikringen køre sagen. De vil så udbedre manglen, naturligvis såfremt de er enig i at der er tale om en mangel og så gøre krav over for byggefirmaet.

De færreste " levende " byggefirmaer har en interesse heri, da det nok ikke er den billigste løsning. Byggefirmaet vil, såfremt der er mangler, kunne gøre krav gældende over for sine underleverandører, og har dermed slet ingen interesse ia at lade forsikringen udbedre mangler og fremsende en passende regning herpå.

For øvrigt vil de pågældende byggefirma så få problemer med at fremover at tegne den lovpligtige forsikring, der er måske 3 forsikringsselskaber der tegner sådanne, så byggefirmaerne kan hurtigt blive blacklistet.

Det er iøvrigt ved at være sædvane på kompliserede byggerier at forsikringsselskabet udarbejder en rapport efter et år, for allerede her at finde eventuelle mangler, noget som jeg tror byggefirmaerne også syntes er en god idé, de kan jo også i dette tilfælde tage fat i underleverandørerne.

Jeg tror faktisk ikke at man fremover herunder fra de seneste 4 år opleve problemer omkring mangler af væsentlig karakter, da man nu har den forsikringsklausul. Det er uanset om man er et stort eller lille firma. Jeg vil måske endda påstå at forsikringsselskaberne har størst fokus på de mindre firmaer der bygger kompliceret og meget individuelt
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Nybyggeri sklent Generelt 20 2nd November 2012 10:37 PM
Eventuel forsinket indflytning i nybyggeri - hvordan er man stillet? EastBridge Generelt lejeboliger 4 4th October 2012 09:12 PM
MetteLykken Ejendomsmægler Konkurs - Hvordan er vi stillet? andreas.markussen Generelt 19 30th December 2011 11:53 AM
Vores andelsforening vil gerne gå konkurs, men hvordan gør vi? Bingokongen Generelt 29 8th November 2009 12:15 AM
Nybyggeri. minutes Generelt 5 14th September 2009 11:05 AMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 08:49 PM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.