Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Boligdebatten > Generelt
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 12:46 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2008
Indlæg: 4,875
Standard Lidt om Danske Banks dygtige spindoktors

Googlede lige på afdragsfrie lån, og så denne blog om et forslag i 2006 om stop for afdragsfrielån til førstegangskøbere luftet af DF som Danske Bank hurtigt fik skudt ned. Steen Bocian, Morten Albæk og Michael Kristiansen er bankens dygtige spindoktorer som medierne stiller ukritisk spalteplads til rådighed for. Naturligvis vil bankerne høje boligpriser, de giver høje og store lån og mange bidrag og indtjening. Stopper drivet og nogen undrer sig over legen kollapser pyramidespillet dog.

Danske Banks reaktion viser, med hvilken kirurgisk præcision landets måske mest magtfulde virksomhed kan sætte ind i den offentlige debat. Til at håndtere økonomiske spørgsmål kan man sende Steen Bocian i byen. Når det handler om de bløde værdier og den holdningsbaserede debat, har man den unge forfatter og filosof Morten Albæk, der bijobber som afdelingschef, når han ikke skriver bøger eller holder foredrag. Og til at trække i trådene bag kulisserne har man Dr. Kristiansen, der senest i Jersild og spin ser ud til at have fundet formen igen. Dette hold er der ingen politiske partier, der kan matche.

Lån uden afdrag skaber politik uden indhold - Kommunikationsforum

Bloggen synes dog ikke at være særlig kritisk overfor de underlødige argumenter imod afskaffelsen af de afdragsfrie lån:

Det var således ikke svært for Danske Bank at fastslå, at en begrænsning i afdragsfri lån vil få huspriserne til at falde. Dermed vil netop de førstegangskøbere, som Dansk Folkeparti tror, de hjælper, komme til at skylde mere væk, end ejendommen er værd. Det vil stavnsbinde førstegangskøberne, som det skete efter kartoffelkuren i midt-80'erne.

Var et af argumenter for de afdragsfrie lån ikke at det var til fordel for førstegangskøbere ?

Nu viser det sig ikke overraskende at det betød højere priser og altså til ugunst for førstegangs købere. De afdragsfrie lån, har sammen med SDO, EU afreguleringer og rentefradragsretten pustet boligpriserne op i fantasihøjder og defacto ruineret ordentlige menneskers opsparing og så kalder man de offentlige ansattes lønønsker over TRE år på under 13 % for grådighed !!

Har de skyhøje priser som bankerne på intet tidspunkt har advaret imod ikke stavnsbundet generationer til enten at bliver på ejendomsmarkedet som lejere i realkredittens boliger eller afskåret førstegangskøbere en rimelig bolig?

Man føler sig eftehånden hensat til en mafiaøkonomi !!!

Sidst redigeret af Nordstar : 15th June 2008 kl. 12:59 AM.
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 02:12 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2007
Indlæg: 155
Standard Mafiaøkonomi?

Ak ja. Du rører ved et skæbnesvangert spænd mellem kapitalens magt og de gode intentioners begrænsninger. Myten om banken som den jævne mands ven og rådgiver hersker vel kun hos dem, der ynder at gense Matador. Bankforretning er en satans god forretning i opgangtider. Der kan de svømme rund i folks opsving og velstand - og i nedgangstider skruer de bissen på, og folk har ingen andre muligheder end at betale. Og derfor er banken stadig en god forretning.

Der køres 'Albækker' og 'Ekelunder' på banen af hhv. banker og RKer. Deres opgave er at image-brande deres arbejdsgiver som ansvarlige foretagner, der vil os det godt - og altid det bedste. Men sagen er jo, at de kun vil os det sådan, når de kan tjene penge på det. Det lyder banalt, men hvis flere huskede dette, før de anklagede samme aktører for at være løbet fra ansvar og god skik, så ville økonomien formentlig se anderledes ud for mange. "Gør det du er god til", har Danske Bank sagt. "Det gør vi". Ja, netop. Det er jo ikke løgn. Spørgsmålet er, om ikke også at almindelige danskere skulle gøre det samme. Vi er holdt op med at tro blindt på manden med kitlen og manden med præstekraven. Nu må tillidsbruddet gælde manden med skjorten og slipset, hvad enten han sidder i en bank, hos en mægler eller hos et RK.

Problemet opstår - om Nordstar også er inde på - når medier anvender banker, mæglere og RKer som eksperter og kilder til at belyse og forstå markedet. Regelmæssige brugere af dette forum vil vide, at der har været postede utallige artikler og indsalg, der som indiskutabel dokumentation vidner om, at medierne ukritisk har tilladt førnævnte aktører at formidle fantasier, udokumenterede påstande og bundløse profetier om boligmarked og økonomiske tilstande. De opfinder selvopfyldende fremtidsscenarier. Og uimodsagt har de været med til at blæse luft ind i en boble, som der lige nu er gået hul på - men som samme aktører fortsat forsøger at nedtone konsekvensen af - selv om det er ved at være ret svært.

"Det bare stiger og stiger". Sådan skreg nogle københavnske sidegadevekselerer i årevis og franarede danskerne deres opsparinger ved at love store sikre afkast. Desværre kom de dengang til også at franare nogle pensionister og handicappede deres pensioner. Så blev det for meget for medierne, og de bragte historien - og sidegadevekselerene blev stemplet som kriminelle banditter uden moral. Jeg siger ikke, at det går en lige linie. Men man aner sgu nogle fællestræk, når man læser, hvad mæglere og RKer har forsøgt at bilde danskerne ind de sidste par år - selv om de må have vidst, at det var tæt på at være bevidste løgne.

Flexlån, afdragfrielån, lån med renteloft, F1-2-3-4 og 5, rentetilpasning og hvad ved jeg. RKerne tjener jo penge hver gang vi konverterer. De har en interesse i at fortælle os en masse ting hele tiden, så vi fare hen og konvertere til en eller andet mere eller mindre sikker lånetype. Tjek reklamerne. De poster millioner og atter millioner på at fortælle os om nye lånetyper og hvad de gør for os. Det er sgu fordi, det er en god forretning.

Nej, lad os droppe myten om disse aktøreres motiver. De - altså motiverne - er de samme som brugtvognsforhandlernes. At sælge os en bil, der kan køre lige nu og her. Får vi problemer, må vi jo reparere, bytte den til en anden, betale lidt ekstra eller køre den på lodsepladsen. Det er ligesom ikke deres problem længere. Kun hvis vi vil købe igen, får vi deres interesse og såkaldte rådgivning. Vi mangler med andre ord boligejernes og bankkundernes svar på FDM! Og så mangler vi en kritisk finansjournalistik, der er kompetent til at se, hvad der er op og ned, når pilene peger i alle mulige retninger som følge af de vinde, mæglere, banker og RKer blæser. For selv om det ofte er varm luft, er der ingen, der opdager det. Ikke før, folk selv mærker det. Og så er det tæt på at være for sent.

/Jyden
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 08:10 AM
Junior Member
 
Registreringsdato: Dec 2007
Indlæg: 24
Standard

Fremragende indlæg af både Nordstar og Jyden- bare de politiske partier kunne lære noget af jer !
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 09:24 AM
Moderator
 
Registreringsdato: Apr 2007
Lokation: 2860
Indlæg: 11,099
Standard

Jeg er enig i at det er fremragende indlæg. Men hvad med at være konstruktive? Hvad skal politikerne gøre i situationen, og hvad kan de reelt gøre?
Besvar med citat
  #5 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 12:50 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2007
Indlæg: 155
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Skyblue Se indlæg
Jeg er enig i at det er fremragende indlæg. Men hvad med at være konstruktive? Hvad skal politikerne gøre i situationen, og hvad kan de reelt gøre?
Jeg tror ikke, at politikere hverken kan eller vil gøre så meget. Der er så mange penge bundet i folks boliger - negativt eller possitivt alt efter, hvornår boligen er købt - at et hvert indgreb vil ramme nogle ekstremt hårdt. Men de kan løfte pegefingeren og sende nogle klare signaler til aktørerne om at opføre sig ordentligt.

Og så selvfølgelig bede medierne om at sætte sig ind i stoffet. Men det er jo ikke det, man lærer på Journalisthøjskolen. Her lærer man at interviewe kilder. Og kildekritik kræver jo, at man er inde i stoffet. Det er dér, splittet ligger rent journalistisk. Og så er det altså bare superlet at spørge Albæk, Ekelund og Torp. De har jo latid en prefabrikeret holdning til tingene.

Jeg ved det sgu ikke. Man kan jo starte med at diskutere det i det offentlige rum. Men nogen skal jo starte.

/Jyden
Besvar med citat
  #6 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 04:09 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2008
Indlæg: 4,875
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Skyblue Se indlæg
Jeg er enig i at det er fremragende indlæg. Men hvad med at være konstruktive? Hvad skal politikerne gøre i situationen, og hvad kan de reelt gøre?
Se politikerne nogen problemer? Tja.

Men se f. eks. denne overskrift Fortsat mørke skyer over boligmarkedet - Dine penge

med baggrund i denne her:

epn.dk - Bolig

Medierne er mikrofonholdere og ikke kritiske og neutrale. Faldende priser er lige med krise, stigende er fest.
Besvar med citat
  #7 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 04:18 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Jan 2008
Indlæg: 7,296
Standard

Nu er det jo V + K + DF, der har stået for meget af den økonomiske politik, som vi sidder med de ret tragiske resultater af nu. D.v.s. de har aktivt bidraget til at skabe kunsig vækst i Danmark ved at puste en boligboble op.

OK, Bent Betjent er nok ikke just af raketforskerstof, men han har trods alt mange dygtige økononer omkring sig til hjælp med tallene - herunder selveste statsministeren. Så jeg har meget svært ved at tro, at de ikke har vidst, hvad der før eller senere måtte ske, hvis de gav fødselshjælp til en boligboble, som de jo rent faktisk gjorde. Nemlig den uundgåentlige nedtur. Nedturen vil oven i købet med stor sikkerhed - ud fra historiske betragtninger - blive langtrukket og smertefuld. Sådan er boligboblers psykologi nemlig. Fænomenet er jo heller ikke nyt. Det er kendt helt tilbage fra romertiden og før.

Hvis rente og arbejdsløshed dukker op samtidigt med nedturen, så går det endnu værre. Nedturen skyldes nemlig hverken arbejdsløshed eller stigende rente, men simpelthen, at folk pludseligt kan se, at træerne ikke gror ind i himlen alligevel. Eller på almindeligt dansk: med førstegangskøberne effektivt udelukket fra markedet, så er boblens optur slut.

Spørgsmålet er derfor:
Hvilket motiv har vejet tungere for regeringen end langsigtet sund økonomi?

Mit gæt er "værdikampen". Regeringen vil ændre vort samfund radikalt (prøv at følge statsministerens udtalelser i aviserne i de sidste dage omkring hans opvækst og de deraf følgende ønsker om forandring). Jeg er meget positiv overfor disse nye værdier, men mener, at prisen har været for høj.

Et sekundært motiv er selvfølgeligt simpelt taburetklæberi.

/BFCiter:
Oprindeligt indsendt af jyden Se indlæg
Jeg tror ikke, at politikere hverken kan eller vil gøre så meget. Der er så mange penge bundet i folks boliger - negativt eller possitivt alt efter, hvornår boligen er købt - at et hvert indgreb vil ramme nogle ekstremt hårdt. Men de kan løfte pegefingeren og sende nogle klare signaler til aktørerne om at opføre sig ordentligt.

Og så selvfølgelig bede medierne om at sætte sig ind i stoffet. Men det er jo ikke det, man lærer på Journalisthøjskolen. Her lærer man at interviewe kilder. Og kildekritik kræver jo, at man er inde i stoffet. Det er dér, splittet ligger rent journalistisk. Og så er det altså bare superlet at spørge Albæk, Ekelund og Torp. De har jo latid en prefabrikeret holdning til tingene.

Jeg ved det sgu ikke. Man kan jo starte med at diskutere det i det offentlige rum. Men nogen skal jo starte.

/Jyden
Besvar med citat
  #8 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 04:19 PM
Moderator
 
Registreringsdato: Apr 2007
Lokation: 2860
Indlæg: 11,099
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Nordstar Se indlæg
Se politikerne nogen problemer? Tja.

Men se f. eks. denne overskrift Fortsat mørke skyer over boligmarkedet - Dine penge

med baggrund i denne her:

epn.dk - Bolig

Medierne er mikrofonholdere og ikke kritiske og neutrale. Faldende priser er lige med krise, stigende er fest.
Nu har jeg jo selv fremført dette synspunkt siden jeg startede herinde, så det er jeg ikke uenig i. Men hvad skal de gøre? På den ene side trællebinder de alle lejerne med de høje priser. På den anden side, trællebinder de en masse boligejere hvis de sætter priserne ned.
Besvar med citat
  #9 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 04:22 PM
Moderator
 
Registreringsdato: Apr 2007
Lokation: 2860
Indlæg: 11,099
Standard

@Bamsesfar,

Jeg er enig i at den nuværende regering burde have været klar over konsekvenserne. Men flexlån og forældrekøb blev indført at Nyrups regering, så de står bestemt med deres del af ansvaret.
Besvar med citat
  #10 (permalink)  
Gammel 15th June 2008, 07:59 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2008
Indlæg: 4,875
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Skyblue Se indlæg
@Bamsesfar,

Jeg er enig i at den nuværende regering burde have været klar over konsekvenserne. Men flexlån og forældrekøb blev indført at Nyrups regering, så de står bestemt med deres del af ansvaret.
Flexlån, ja. Forældrekøbsordningen har man sikkert kunnet bruge siden 1987 da virksomhedsordningen blev indført, men det var nok først i midten af 90'erne at den blev kørt ind via ejendomsmæglerne der kunne skyde en masse 1V'er af som perler for svin.
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Lidt ønsker til funktionalitet groentved Ønskelisten 0 13th June 2008 05:53 AM
House price crash is here, say City banks Nordstar Generelt 1 11th May 2008 12:55 AM
Lidt by-historie Goldenboy Generelt 2 16th March 2008 10:38 PM
Lidt hjælp?? SuZett Generelt 61 4th February 2008 10:46 PM
Lidt om SDO Gorrion Finansiering 0 28th April 2007 03:17 PMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 07:46 PM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.