Boligdebatten.dk

Boligdebatten.dk (/)
-   Generelt (http://www.boligdebatten.dk/generelt/)
-   -   Ville du turde bygge hus med PIR isolering? (http://www.boligdebatten.dk/generelt/29939-ville-du-turde-bygge-hus-med-pir-isolering.html)

solvent 9th February 2019 03:39 PM

Ville du turde bygge hus med PIR isolering?
 
Nogen der kender til brugen af PIR isolering i fritliggende enfamilieshuse?

For at overholde BR2020 kravene kommer en udvendig mur hurtigt over en halv meter i tykkelse.

Robin Wood / Briiso har en løsning (*), hvor man laver en let indermur, smider noget PIR-isolering på (incl. "spor til skallerne") og murer med murstensskaller udenpå. Man sparer cirka 20cm i murtykkelsen. Se: https://www.briiso.dk/fakta

De 20 kan i et almindeligt hus omsættes til enten cirka 8 ekstra "skattefrie" kvadratmeter indendørs - eller man kan bygge huset mindre og få færre kvadratmeter til beskatning - men samme indendørsareal som ved konventionelt byg.

Det virker smart. Men er det for smart?

Byggeskadefonden skriver om PIR:

Problematiske byggetekniske forhold:(**)
* Fugedybde / teglskallers tykkelse
* Tolerancer
* Sålbænke og tilslutninger til sidefalse
* Drypnæse over vindue
* Pir og mørtel forenelighed?


Jeg ser tre risici ved at bygge et hus med PIR:

1) Brandforsikringen bliver meget dyr, fordi PIR ikke er heeelt ligeså brandhæmmende som Rockwool.

2) Om 10 år står man med en MgO-plade-lignende-sag, hvor man opdager at PIR måske ikke var så smart alligevel.

3) Om 30 år står man med et "slagge-hus" fordi man finder ud af, at PIR har nogen dårlige egenskaber over tid.


Det er ikke fordi man bygger huset for at sælge det, men der er ingen grund til at skyde sig selv i foden fra starten af.


Så ville du turde at bygge et nyt 1,5 plans hus med PIR isolering?


(*) Der er også andre producenter, f.eks. Kingspan og Recticel osv. Men de har vist ikke helt samme system som Briiso.

(**) https://www.bsf.dk/media/1754/3-mate...de-forhold.pdf

Proffen 9th February 2019 04:22 PM

https://cantona.info/wp-content/uplo...lad-2018-1.pdf
https://cantona.info/produkt/cantona-roof-300
https://cantona.info

Det er allerede anvendt og godkendt til boligbyggeri. Det har været anvendt mest til etagebyggeri og senest til rækkehuse. Produktet er ret dyrt, men har naturlige fordele. En færdig ydervæg er 25 cm. med en eller form for beklædning. Tagelementet er kun 30 cm. Det giver en færdig tagkassette på 45 cm med murkrone. Trods de slanke konstruktioner overholder det 2020 uden at der skal anvendes solceller.

Det overholder til rigelighed brandkrav. Systemet har jo yderst en cement spånplade, derefter en galvaniseret stålplade. Samlet udgør det en BE 60 konstruktion, der er dobbelt så god som en branddør.

Det er nyt og eneste årsag til det ikke er kendt og brugt er prisen. Men når et traditionelt byggeri bliver dyrere pga 2020 og håndværkere og naturligvis forskellen i nettoareal på ca. 7 % så begynder det at hænge sammen.

Så PIR i sig selv er bestemt ikke et problem.

Proffen 11th February 2019 08:28 AM

Det interesserer nok ikke ret mange, men jeg har alligevel nørdet i PIR.

https://www.unilininsulation.com/da-...ring/why%20pir

Det bekræfter bare at der ikke er problemer med brand og at det isolerer imponerende godt.

DJS 12th February 2019 08:46 PM

Jeg har haft kig på PIR isolering i forbindelse med en kommende energirenovering med facadebats. Her virkede PIR lovende, da jeg muligvis kunne undgå at rykke vinduer ud, da man kan nøjes med tyndere isoleringstykkelse.
Et af de isoleringsfirmaer jeg talte med, gjorde mig dog opmærksom på at det var rigtigt at PIR så godt ud på papiret, men når det efter en årrække var afgasset, så skulle man nok ikke forvente det isolerede usammenhængende grad som specifikationerne.

Hansen41 13th February 2019 08:58 AM

Ville klart kigge i retning af Kingspan produkter, eller Isover/Webers løsninger. De har mange års erfaringer med facadeløsninger og energioptimering. Kingspan-løsningen kan bl.a. også isolere med det halve af mængden i forhold til traditionel isolering :)

jetz 13th February 2019 09:18 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af DJS (Indlæg 398717)
Jeg har haft kig på PIR isolering i forbindelse med en kommende energirenovering med facadebats. Her virkede PIR lovende, da jeg muligvis kunne undgå at rykke vinduer ud, da man kan nøjes med tyndere isoleringstykkelse.
Et af de isoleringsfirmaer jeg talte med, gjorde mig dog opmærksom på at det var rigtigt at PIR så godt ud på papiret, men når det efter en årrække var afgasset, så skulle man nok ikke forvente det isolerede usammenhængende grad som specifikationerne.

Det kunne jeg godt tænke mig at se noget dokumentation på. Jeg bliver meget skeptisk, når nogen der sælger ét produkt rakker et andet produkt ned.

Når man kigger på, hvad PIR (og PUR for den sags skyld) består af og måden det fremstilles på, så kan jeg ikke umiddelbart se, hvordan det skulle være tilfældet i udpræget grad. Jeg vil dog meget gerne blive klogere på området.

DJS 13th February 2019 11:02 AM

Det er kun hvad jeg fik fortalt af en isolatør. Han lavede alt slags isolering (Minaraluld, træfiber osv) - dog ikke PIR da han ikke mente egenskaberne holdt over tid. Så jeg ved ikke om det er rigtigt at PIR afgasser over tid. Jeg har ikke fået undersøgt det yderligere. Så jeg har ingen hård dokumentation fra en troværdig uafhængig test. Men det kunne være interessant om man kunne grave noget troværdigt information frem.

Weber og STOs systemer med en lambda værdi på 0,022 bruger Kingspan.

Proffen 13th February 2019 12:02 PM

https://www.heinl-bauelemente.de/san...D%C3%A4mmkern/
https://cantona.info/produkt/cantona-wall-200-rei60/

Der findes masser af fakta omkring produktet PIR, det har været anvendt i mange år som elementer i industrien, bla. andet til frysehuse, hvor formålet er at holde kulden inde. Når man virkelig nørder i det, kan man hurtigt konstatere at isoleringsgraden er 100 % statisk i de perioder man kender til. Materialt forandrer sig slet ikke.

Som Jjetz skriver, skal man være på vagt når nogen kritiserer et andet produkt end det man selv anbefaler. Jeg er ret sikker på at det er de absolut færreste der kender til fakta om de nye produkter der er på vej ind på markedet. En trditionel isolatør vil nok ikke kunne arbejde med bla. en PIR løsning, så det er nok ikke interessant for ham. Jeg har vedhæftet et par link der dels viser at selve element idéen er meget kendt i bla. Tyskland og et Dansk firma der har videre udviklet det til almindelig biligbyggeri, hvilket dog er ret nyt. Men Cantona leverer allerede til etagebyggeri i såvel DK, Grøndland, Norge og Sverige efter bare et år. Så mon ikke også det vinder indpas på markedet for enfamilieshuse? Noget skal der vel ske ift. BR 2020.


Al tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 12:52 AM.

Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.