Som nævnt - mange gange før - så er boligskatterne steget uafbrudt i Danmark gennem mange år og har ligefrem udgjort en voksende andel af de samlede skatter.
Boligskatterne udgør således fx 1/3 af det danske niveau i Sverige og 1/4 i Norge. Så danske boligejere betaler allerede skyhøje boligskatter.
Hvad ingen taler om, er at de meget høje danske boligskatter bidrager til at øge formueuligheden, fordi det tvinger folk til at blive i lejeboliger, selv om langt de fleste danskere hellere vil bo til eje og dermed få en langsigtet opsparing i boligen - ligesom man gør det i Norge.
At (endnu) højere boligskatter skulle gøre et skævt system "bedre" mener jeg bygger på en grundlæggende misforståelse af de udfordringer vi står over for, hvor adgangen til og rådigheden over kapital bliver en stadig større faktor for folks livstidsindkomster i takt med, at vi bliver stadig rigere - også selv om indkomstligheden stadig vil veje klart tungest i vægtskålen i mange år frem. Som samfund er vi bare nødt til at se længere ud i tiden når det gælder boligmarkedet.
Politikkerne er tilsyneladende helt ude af stand til - eller uvillige til - at gennemskue, hvordan det vil skade danskernes økonomi på den lange bane, at vi bliver en nation af lejere.
Arbejdsmarkedspensionerne gjorde alle danskere til aktieejere i stor stil - og se blot hvilken kæmpe samfundsøkonomisk gevinst det har været. Vi kunne sagtens gøre det samme over en årrække ved at satse på at sikre flest mulige danskere en ejerbolig i stedet for at brandbeskatte ejerne og samtidig give enorme tilskud til lejerne - også alle de mange titusinder, som ikke har brug for det. Arbejdsmarkedspensionerne blev udtænkt af Schlüter - 40 år senere er succesen med at tvinge alle danskere til at blive investorer ikke til at tage fejl af.
Det skæve skattestopsystem har i voldsom grad tilgodeset de boligejere hvis boliger er steget i værdi, herunder særligt boligejere på Frederiksberg og i Gentofte. Dette er en effekt der ikke har været talt så meget om. Fastfrysningen på det gamle niveau giver officielt de boligejere deres gevinst. Med afskaffelsen af skattestoppet stoppes denne effekt dog trods alt fra at blive en endnu større rabat.
Jeg er enig i at der skal sigtes efter flere danskere i ejerboliger. Dette skal dog gøres med en rimelig tilgang, der ikke primært består i at de mest velstillede boligejere ikke betaler den skat de burde, så den gennemsnitlige beskatning holdes lavere end hvad den burde, mens de billigste boliger stadig beskattes relativt hårdt.
Under det gamle system var det i Danmark sådan at de billigste boliger procentvist var hårdest beskattet, da de ikke var steget så meget som de dyreste boliger og derfor ikke fik en skattestopsrabat. Afskaffelsen af det mener jeg er en kraftig forbedring. Det nye system giver os en mulighed for at snakke boligbeskatning på et langt bedre grundlag og er vejen hen i mod at der kan ske nedsættelser.
For lige at vende tilbage til kerneemnet: Det kniber åbenbart gevaldigt for styrelsen at fastholde deres medarbejdere:
Masseflugt: 100 ansatte har forladt udskældt styrelse. https://borsen.dk/nyheder/virksomhed...ampaign=list_3
Jeg kan ikke selv læse artiklen, men tænker meget er fortalt ved overskriften. Det virker dog som om der rodes lidt rundt i om det er UFST eller ICE. Der er fx betydeligt flere end 100, der har forladt UFST, (som er styrelsens navn), de sidste to år, men det lyder rimelig højt hvis det kun drejer sig om ICE.
"På to år har 100 personer fratrådt deres stilling i Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger, som ved årsskiftet havde 153 ansatte."
Jeg er heller ikke 110% sikker på at Børsen har ret og ikke har overset et eller andet.
Sidst redigeret af SantaC : 16th May 2022 kl. 05:49 PM.