Boligdebatten.dk

Boligdebatten.dk (/)
-   Generelt (http://www.boligdebatten.dk/generelt/)
-   -   Historiske stigninger (http://www.boligdebatten.dk/generelt/759-historiske-stigninger.html)

nhs 27th September 2007 03:55 PM

Historiske stigninger
 
De sidste år har vi set en, efter manges vurdering, høj stigning i salgspriserne. Flere 100 procent over nogle år som jeg forstår det. Men hvordan har det 'normalt' set ud - fra den kendte historik. Fast ejendom stiger normalt over tid siger man. Er det mere normale billede 5-6% pr. år?. Eller kan man ikke sige noget om det. Måske kan man udfra historien gætte på den næste logiske bund. Fx hvis man fra 2003-2007 har haft en stigning der under historiske forhold burde være en anden.

rc 27th September 2007 04:02 PM

Du kan eventuelt kigge på denne graf: Boligpriser.dk - Udviklingen på boligmarkedet

/RC

badcoffe 27th September 2007 09:00 PM

Jeg synes at hvis meningen er et kigge på historisk udvikling for derved at lave en forudseelse så er det vigtigt at have data tilbage til starten af 70'erne så man også kan se 2 eksempler på korrektioner (73-76 & 86-92).

Jeg kan desværre ikke huske det præcise link, og har ikke god tid til at kigge efter det nu men jeg tror at på Irrational Exuberance (et eller andet sted) kan du finde den inflationskorrigerede udvikling i USA de sidste 100 år

peter777 27th September 2007 09:40 PM

kunne man evt jævnføre med en matematisk model ?
 
Det mest interessante i et mediemæssigt øjemed er nok, hvis man samtidig med data kan præsentere en matematisk model, som udsiger hvordan priserne bør ligge, sådan makroøkonomisk, på det pågældende tidspunkt. For så kan vi også få en fornemmelse af. hvor meget boligmarkedet kan svinge over/under målet. Jeg er sikker på at sådanne modeller findes, men det ligger nok lidt udover hvad debattørerne her lige kan banke ind på deres lommeregner.

Jeg mener iøvrigt, at den nuværende korrektion er anderledes end de to foregående, idet købergrupperne til boliger ser anderledes ud. Jeg regner med, at den historisk set store købergruppe til boliger, især familieboliger, var unge familier. Men på dagens boligmarked er denne gruppe marginaliseret af forældrekøbsordningen. Når der er sådan en mærkværdig ordning på markedet, vil jeg umiddelbart mene, at det bliver noget sværere at trimme den matematiske model. Afhængigt selvfølgelig af, hvordan den er opbygget.

Thomas 28th September 2007 07:26 AM

Naturlig boligpris???
 
Nu er jeg en af dem, der mener at en "rimelig" eller "naturlig" boligpris ikke eksisterer.

De historiske tale lider af dn skavank, at der var tale om:

1. En øgende befolkning.
2. En verden med 2 verdenskrige, godt nok blev vi ikke ødelagt; men en række alvorlige boligproblemer fra slutningen af det nittende århundre fik lov at stå uløste.
3. En række tiltag til sikring af lejerne i vanskelige tider er ikke til at slippe af med igen.
4. Normalt kan det ikke betale sig at bygge, idet byggepriserne indretter sig efter hvad markedet kan betale. Det gælder ikke blot i den foreliggende situation; men var i høj grad tilfældet, da man i 1960'erne og frem fjernede de rædselsfulde boliger på bla. Nørrebro.

Vi er ved at se, at der er en toppris: Den pris markedet kan betale - svarende til renteydelsen (+ afdrag + vedligehold og vicevært). Kan køberne ikke betale, kan de ikke købe - undtagen når bankerne ikke gør deres arbejde, hvilket de ikke har gjort: I sandhed en smertegrænse.

En minimumspris har jeg overordentligt svært ved at stadfæste: Alene den omstændighed, at langt hovedparten af boligerne er opført da ruder konge var knægt. De omkostninger er ret irrelevante, f.eks. hvem ville bygge Rosenborg i dag?

Skyblue 28th September 2007 08:43 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af Thomas (Indlæg 11951)
En minimumspris har jeg overordentligt svært ved at stadfæste: Alene den omstændighed, at langt hovedparten af boligerne er opført da ruder konge var knægt. De omkostninger er ret irrelevante, f.eks. hvem ville bygge Rosenborg i dag?

Jeg ville gerne bygge Rosenborg idag, men dels siger banken at jeg lige mangler det sidste i årlig indtægt, og dels påpegede de høfligt at der allerede lå et slot på den pågældende placering. Jeg er synderknust :(

badcoffe 28th September 2007 09:07 AM

Ja nu har jeg fundet kurven frem http://www.irrationalexuberance.com/Fig2.1Shiller.xls

Gorrion 28th September 2007 09:17 AM

Boligejernes friværdi
 
epn.dk - Boligejernes friværdi er skrumpet med 33 mia. kr.

Fra 1. til 2. kvartal måtte de danske boligejere samlet vinke farvel til 33 mia. kr. af den opsparede friværdi. Der er dog ifølge økonomerne nok at tage af.

Og der vil blive taget MEGET af den friværdi endnu!

Det nylige fald skal ses i forhold til, at boligejernes samlede friværdi over de seneste fem år er steget med 1.000 mia. kr. - eller cirka 50 gange så meget.

Jeg vil mene at ca 850 mia af de 1000 mia er fikrive friværdier og skal væk før stabiliseringen på boligmarkedet er reel.

chrholm 28th September 2007 09:56 AM

Nu er du åbenlyst stor tilhænger af fed og store bogstaver.

Dine udtræk fra artiklen er også et helt klart forsøg på at farve sandhederne. Folk ryster trods alt mere i bukserne når de ser 33 milliarder frem for et samlet værdifald på 0,65%.

Et udpluk fra artiklen er:

"Faldet svarer til, at den enkelte boligejer i gennemsnit har mistet 13.000 kr. af sin opsparede friværdi."

Hvis en gennemsnitsbolig koster 2 millioner, svarer det til et prisfald på 0,65%.

Og hvordan i alverden begrunder du de 850 milliarder fald i friværdi? Hvis man medregner inflationen ville det, alt andet lige, svare til at vi skulle tilbage til 2002 priser. Selv ikke de mest indædte pessimister tror vel det?

Jeg gider egenligt ikke rigtigt diskutere med dig, jeg synes bare ikke dine vilde postulater skal stå fuldstændigt ubesvaret hen.

praxis 28th September 2007 03:05 PM

Hvis vi taler et formuetab på 33 mia. pr. kvartal, ja så er vi måske på mod danmarks historiens støste formuetab. Jeg mener at der fra 87-93 var der et formuetab på 200 mia.

Citer:

Oprindeligt indsendt af Gorrion (Indlæg 11971)
epn.dk - Boligejernes friværdi er skrumpet med 33 mia. kr.

Fra 1. til 2. kvartal måtte de danske boligejere samlet vinke farvel til 33 mia. kr. af den opsparede friværdi. Der er dog ifølge økonomerne nok at tage af.

Og der vil blive taget MEGET af den friværdi endnu!

Det nylige fald skal ses i forhold til, at boligejernes samlede friværdi over de seneste fem år er steget med 1.000 mia. kr. - eller cirka 50 gange så meget.

Jeg vil mene at ca 850 mia af de 1000 mia er fikrive friværdier og skal væk før stabiliseringen på boligmarkedet er reel.Al tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 08:26 AM.

Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.