Boligdebatten.dk

Boligdebatten.dk (/)
-   Økonomi (http://www.boligdebatten.dk/okonomi/)
-   -   Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig: version 3,0 (http://www.boligdebatten.dk/okonomi/1121-storste-okonomiske-krise-siden-anden-verdenskrig-version-3-0-a.html)

peter777 28th December 2007 02:11 PM

Vismand Jan Rose Skaksen på Børsen.dk

Nu er erkendelserne ved at indfinde sig.

boble 28th December 2007 02:20 PM

Ja, en ting er meget sandsynligt (sikkert):

Inflationen (målt) kommer til at stige kraftigt i 2008.

Gorrion 28th December 2007 06:57 PM

Økonomer: Finanskrisen er langt fra ovre
 
epn.dk - Økonomer: Finanskrisen er langt fra ovre

Krisen på de finansielle markeder er langt fra et overstået kapitel, og Danmark slipper ikke så nemt om den som først antaget.


Jeg er ret enig med dette økonomiske panel, og Danmark vil blive berørt på flere fronter.
Sideløbende med den historiske verdensøkonomiske krise, er Danmark samtidig begyndt at rende ind i andre alvorlige nationale økonomiske afmatninger, som ville være kommet uanset den globale finanskrise. Problemet er blot at den historiske finanskrise vil virke som en katalysator for de "store" afmatninger som Danmark står overfor.
Jeg ser et boligmarked i Danmark som vil falde endnu mere, både i omsætning men i særdeleshed også i salgspriser/udbudspriser, og selvom der har været betydellige prisfald på ejerboliger, specielt ejerlejligheder vil disse få det endnu sværre i 2008. Dertil kan udbuddet af boliger stige pludseligt, på grund af en kraftig stigning i tvangsauktioner, som ser ud til at vil gå fra et historisk lavt niveau til et "måske" historisk højt.
Jeg tror også den økonomiske afmatning kommer hurtigere end mange forventer, og at mange private virksomheder allerede i det første kvatal af 2008 bliver nød til at foretage reguleringer/besparelser i deres virksomheder.

Det er meget vigtigt at der for den langsigtede økonomiske udvikling holdes godt øje med inflationen, specielt de danske lønninger risikere at spænde ben for fremtidig økonomisk vækst, og jeg anbefaler at man bruger alle midler for at holde inflationen nede.
Jeg vil dog medgive at der er årevis af efterslæb på de offentlige lønninger, og selvom boligpriserne falder meget, er disse lønninger jo i de fleste tilfælde nærmest til grin, hvis man vil etablere en familie for 2 offentlige lønninger.

Jeg holder stadig øje med udviklingen i UK, det har rumlet længe derovre og det bliver spændende at følge udviklingen der i 2008.

For lige at vende tilbage til den verdenshistoriske økonomiske krise så er det min overbevisning at den vare meget længe endnu, fremfor længe endnu, "for at bruge det økonomiske panel's betegnelser".
Alene af få afblæst subprime krisen kan tage over et år, og først derefter kan vi begynde at se stabilitet i finansverdnen.

Gorrion 28th December 2007 11:32 PM

Kreditkrise redder boligejere. Gorrion: gør den nu også det?!
 
epn.dk - Kreditkrise redder boligejere

Den amerikanske kreditkrise har indtil videre været en velsignelse for danske boligejere, fordi den har reddet dem fra stigende renter. Det ser ud til at fortsætte i 2008.

Jeg er enig i at den historiske kreditkrise fortsætter i 2008.

Langt de fleste danske boligejere kan gå 2008 i møde med rolig hånd på havelågen. Paradoksalt nok har de massive problemer på det amerikanske boligmarked reddet dem fra en huslejestigning.

Jeg er ikke overbevist om at dette gælder de fleste som der her nævnes, ihvertfald ikke hvis vi snakker om nye boligejere, som trods en rente der ikke er steget så meget som frygtet stadig får problemer med den rentestigning der trods alt har været, dertil må mange forholde sig til store tab på friværdi (vel at mærke fiktiv friværdi)

»Hidtil har vi ikke mærket nogen direkte negative konsekvenser af krisen, tværtimod har vi kun fået det gode. Der var bred enighed om, at den europæiske centralbank ville være nødt til at hæve renten flere gange, men de stigninger er sat i bero,« siger seniorøkonom Jakob Legård Jakobsen fra Nykredit.

Jeg kan godt forstå han bruger udtrykket "Hidtil"
Den eneste grund til store dele af finansverdnen ikke er styrtet i grus "endnu" er centralbankernes matador penge i form af kassekrediter på flere tusind mia.

Derfor er hans generelle bud på de korte obligationsrenter, som folk med rentetilpasningslån skal interessere sig for, at de vil ligge stabilt gennem hele 2008.

Hans kollega, chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea, er enig.


Jeg er enig i at ECB nok vil fastholde den nuværende rente ihvertfald de første 6 måneder af 2008, jeg vil dog ikke sætte min hat på at det fortsætter hele året. Jeg anser det dog ikke for gode tegn at renten ikke er steget, da inflationen presser sig lidt for meget på efter min mening, men det fortæller jo blot hvor historisk alvorlig situationen som verdensøkonomien/finansverdnen er i.

Men ingen havde regnet med, at der var givet for så enorme summer af de højrisikable lå til den del af kreditmarkedet, og ingen havde regnet med, at så store dele af finanssektoren havde engageret sig i samme højrisikable marked. I de senere måneder er stribevis af finansdirektører gået bodsgang til aktionærerne og med bøjet hoved fortalt om potentielle tab på mange milliarder dollars.

Øh nå? http://www.boligdebatten.dk/generelt...rdenskrig.html

»Hvis du kigger generelt på hele markedet, tror vi ikke, det vil ændre sig fra nytår til nytår. Men bag den generelle udvikling vil der være store forskelle. Vi regner stadig med mærkbare prisfald i København, hvor vi tror, parcelhusene vil falde med 0-5 pct., mens ejerlejlighederne vil falde med 5-10 pct.,« siger Anders Matzen fra Nordea.

Mit gæt er parcelhusene i kbh regionen dog med visse forskelle pga beliggenhed vil falde med 15-25%, mens Ejerlejligheder vil falde med yderligere 25-30%

»Jeg tror, 2008 bliver et udramatisk år for den gennemsnitlige husholdning i Danmark. Jo, der kan selvfølgelig altid ske et eller andet. Men noget af det allervigtigste for en økonomi er ledigheden, og den vil holde sig nogenlunde på det nuværende lave niveau. Folk vil altså stadig have en indkomst, inflationen er lav, så købekraften holder sig. Alt i alt ser det ikke tosset ud,« konkluderer Jakob Legård Jakobsen.

Jeg tror derimod 2008 blive meget dramatisk for den gennemsnitlige husholdning i Danmark.
Der er en gruppe af nyrige danskere der nok skal klare sig fint, men der er en meget stor gruppe af økonomisk pressede danske familier der får det rigtig svært på den økonomiske front, og selvom ledigheden er lav så er der lagt op til store økonomiske udfordringer, og en kommende lavkonjunktur VIL ramme arbejdsmarkedet nok allerede i andet kvatal af 2008, dog ikke alvorligt i første omgang, men tendensen vil stige hen over året og fortsætte i 2009.

hcgn 28th December 2007 11:51 PM

Jeg er mest bange for at det amerikanske økonomiske kollaps kan ødelægge det internationale valutamarket, og vælte samtlige banker i verden i løbet af 24 timer. Kollapset bliver ikke glidende.

Gorrion 28th December 2007 11:52 PM

Aktier: USA-aktier sluttede året i vildrede
 
Aktier: USA-aktier sluttede året i vildrede

Selvom vi i løbet af det sidste ½ år af 2007 har oplevet det man vel godt kan kalde et glidende børskrak er jeg dog noget overrasket over hvor sejlivet aktiemarkedet har været.
Efter min personlige vudering er markederne vildt overvuderet set i lyset af den alvorlige og historiske økonomiske krise finansverdnen og derfor også en lang række øvrige index står i.
Vi har endnu ikke set det børskrak som jeg havde ventet her sidst i DEC, men jeg havde nu heller ikke forudset at centralbankerne ville stille kassekrediter på flere tusinde mia. til rådighed for bankerne/finansverdnen.
Men der er sandelig blevet skrevet nye sider i historiebøgerne i 2007, og helt sikkert vil indrage 2008 i denne verdensøkonomiske krise.

hcgn 29th December 2007 12:02 AM

Det var glædeligt at se at dollarens nedtur fortsætter, og at guld og olie klare sig rigtig fint.

Det er hævet over enhver tvivl at den amerikanske centralbank køber statsobligationer i astronomiske mængder, for at forhindre et finansielt sammenbrud. De kan få så mange obligationer at man tror det er løgn. Men når sælgerne vil have deres penge udbetalt i jpy og Eur, så kommer problemet! Hvor skaffer de udenlandsk valuta fra?

Jeg anser det for en fatal fejl, at centralbanken i USA har sænket renten, for at redde aktiemarkedet, da dette tilskynder til tilbagesalg og vil skabe en totalt uholdbar situation omkring de amerikanske valutareserver, som må blive massivt negative. En for lav renter medføre også dollarsalg generelt, og de eneste købere i dollars jeg kan få øje på er USA selv.

Nu sætter vi guldprisen op til 1000 $ og olie kommer i $120, så må vi se om interessen for amerikanske statsobligationer stadig er til stede. Jeg tvivler.

S&P burde nedgradere USA's kreditværdighed til B-. At give en kronisk og hastigt voksende gælds og underskudsøkonomi AAA er fuldstændigt absurd.

Gorrion 29th December 2007 12:11 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af hcgn (Indlæg 17807)
Jeg er mest bange for at det amerikanske økonomiske kollaps kan ødelægge det internationale valutamarket, og vælte samtlige banker i verden i løbet af 24 timer. Kollapset bliver ikke glidende.


Jeg undre mig efterhånden over at vi ikke har fået flere udmeldinger fra Bush vedrørende denne krise, for den er virkelig alvorlig og overgår næsten alt tænkeligt når man taler om "nok" verdens største økonomi, som mere og mere ser ud til at være tæt på bankerot.
Jeg har læst dine indlæg i den tidliger tråd version 2,0 de sidste dage, og jeg kan godt følge dig noget af vejen.
Men et totalt kollaps af det internationale valutamarked virker for mig usandsynligt, men jeg vil medgive at dette kan medføre alvorlig økonomisk skift i magtbalance i verden, og kan medføre langt mere alvorlige konflikter end økonomiske tab.

hcgn 29th December 2007 12:13 AM

Jeg vil forsigtigt skønne, at USA og dets banker og store virksomheder har shortet udenlandsk valuta for ca. 20 trillioner dollars. Primært de såkaldte dollar/yen carry forretninger, som har været benyttet i stor stil i årevis. Et dollarfald på blot 10% vil således give USA et tab på ca. 2 trillioner dollars - som skal udreddes i hård udenlandsk valuta. Det kan USA ikke. De har ikke så meget som en eneste jpy eller eur i valutakassen, som er gabende tom, og med udsigt til stigende handels og betalingsbalance underskud, er det totalt urealistisk at tro, at der vil komme penge i den valutakasse i overskuelig fremtid (de næste 25 år).

Subprime krisen betyder også at amerikanske bankers kreditværdihed er på vej ned, hvilket vil begrænse deres lines på det internationale valutamarket betydeligt. Hvis kina solgte dets dollar obligationer og krævede pengene udbetalt i Euro, ville handlen falde, fordi USA simpelhen ikke kan skaffe pengene. Det vil sige at USA er teknisk insolvent og i ikke deklareret betalingsstandsning.

De udenlandske banker der har lavet de pågældende valutahandler med USA står med en enorm tabs risiko, der har et så betydeligt omfang at ikke alverdens centralbanker i fællesskab kan løse dette problem.

Gorrion 29th December 2007 12:18 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af hcgn (Indlæg 17809)
Det var glædeligt at se at dollarens nedtur fortsætter, og at guld og olie klare sig rigtig fint.

Det er hævet over enhver tvivl at den amerikanske centralbank køber statsobligationer i astronomiske mængder, for at forhindre et finansielt sammenbrud. De kan få så mange obligationer at man tror det er løgn. Men når sælgerne vil have deres penge udbetalt i jpy og Eur, så kommer problemet! Hvor skaffer de udenlandsk valuta fra?

Jeg anser det for en fatal fejl, at centralbanken i USA har sænket renten, for at redde aktiemarkedet, da dette tilskynder til tilbagesalg og vil skabe en totalt uholdbar situation omkring de amerikanske valutareserver, som må blive massivt negative. En for lav renter medføre også dollarsalg generelt, og de eneste købere i dollars jeg kan få øje på er USA selv.

Nu sætter vi guldprisen op til 1000 $ og olie kommer i $120, så må vi se om interessen for amerikanske statsobligationer stadig er til stede. Jeg tvivler.

S&P burde nedgradere USA's kreditværdighed til B-. At give en kronisk og hastigt voksende gælds og underskudsøkonomi AAA er fuldstændigt absurd.

Jeg er ening i at bruge renten som forsvar mod den igangværende recession og kommende Depression har været forkert.
Den havde måske virket hvis det havde været en "almindelig" lavkonjunktur som USA skulle igennem, med denne gang er det et historisk fejlslagen spekulativt investerings projekt på global plan, med tusinder og atter tusinder af mia som er fuldstændigt tabt. Sådan et anslag mod finansverdnen og verdensøkonomien er man nød til at takle på en helt anden måde.


Al tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 09:38 AM.

Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.