Se enkelt indlæg
  #40 (permalink)  
Gammel 23rd October 2007, 11:15 AM
Thomas Thomas er offline
Banned
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 22,952
Standard

Hvis man går ind på boligpriser.dk, hvor 3.kvartal nu er kommet med, kan man se hugget ned for ejerlejligheder og den absolutte top på navnlig fritidshuse; men også parcelhuse.

Går man ind på de forskellige områder kan man se, at jo nærmere man er hovedstaden jomere er man kommet over toppen.

Deer er intet som helst mærkekeligt i at der er en tidsforskydning på en vending på de forskellige markeder, hverken når det drejer sig om geografi eller boligtyper.
Vi taler om en generel markedsvending, der var evident - hvis man ellers ser på sådanne kurver en gang i mellem og sammenholder dem med tal - siden årsskiftet. Det betyder ikke at der ikke kan være lokale prisstigninger - netop p.gr. af tidsforskydningen mellem markeder.

For nu at gribe tilbage med et historisk eksempel som flere skulle kunne genkende: De første år af landbrugskrisen i 1930'erne havde Danmark dansk landbrug det faktisk bedre end før prisen på foderstoffer faldt (og ruinerede en del småbønder - specielt i udlandet).

Hvis man vil nå til en opfattelse af hvordan verden er skruet sammen, så nytter det ikke noget at stirre på historiske tal uden at koble hjernen til: Man må have en teoretisk opfattelse af hvad der vil ske - og hvad der er væsentligt eller uvæsentligt i den sammenhæng.

Tag for eks. de gennemsnitlige priser for ejendomme i Nordjylland. Det kan godt være at der er stigninger på parcelhuse og ejerlejligheder (med lidt god vilje); men at postulere, at disse områder ikke er under indflydelse af et generelt fænomen, fordi de er tidsmæssigt forskudt - er lidt hul i hovedet; specielt når udviklingen så nydeligt følger teorien indtil dato.

Først et område, hvor stigningstaktens stigningstakt er positiv, nu er den inde på at stigningstaktens stigningstakt er negativ, vi ser at stiningstakten er nul: Hvorfor skulle denne kurve ikke begynde at falde fra næste kvartal - eller næste igen?

Hvis analyser udelukkende består i at konstatere at et tal er større end et andet, så er vi på det niveau en velmotiveret chimpanse kan præstere.

Jeg kan tage fejl - ja; men så er om at finde ud af hvorfor:
a. Tilfældige svingninger?
b. Datafejl/periodeforskydning?
c. Eller er teorien forkert - i givet fald, hvilken af forudsætningerne er ikke opfyldt elller direkte forkert.

En teori er en aktiv forskrift for fremtidige handlinger.

Sidst redigeret af Thomas : 23rd October 2007 kl. 11:42 AM.
Besvar med citat