Se enkelt indlæg
  #5 (permalink)  
Gammel 19th January 2012, 02:35 PM
spinoza spinoza er offline
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 3,478
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Nordstar Se indlæg
Hvad er en normal boligbeskatning?
Mit bud: En lagerbeskatning af den langsigtede værditilvækst på matriklen. Hvis vi antager en inflation på 2% p.a., så vil grunden på langt sigt stige med samme procentsats. Så 1% p.a. af grundværdien lyder rimeligt i forhold til anden kapitalbeskatning.

Selve bygningen synes jeg til gengæld ikke bør lagerbeskattes. Værditilvæksten på bygningerne betaler man jo allerede en gang, af beskattede penge, i form af løbende vedligehold eller opgradering.

Et alternativ til lagerbeskatning vil være beskatning ved salg, men det vil være et bureaukratisk helvede af gamle håndværkerregninger, indtægten ville være vanskelig at budgettere med, og i tider som disse ville staten endda formentlig skulle punge op med et fradrag for dem, der sælger med tab.

Lagerbeskatningen er meget mindre millimeterretfærdig, men er til gengæld meget nemmere, både at forstå og at administrere.

Skattestoppet på boligbeskatning skal naturligvis ophæves, så det rent faktisk bliver tre gange dyrere at bo at bo på en tre gange dyrere grund, også selv om man skulle bo i et område, hvor grundpriserne er steget meget siden 2003.

Der vil være vindere og tabere. Boligejere på billige grunde vil vinde på det, mens boligejere på dyre grunde vil tabe. Om det samlet vil give et provenu, aner jeg faktisk ikke.

Man kan naturligvis godt vælge at sætte skatten op til et andet niveau, f.eks. 60% af forventet værditilvækst, men bør rimeligvis sætte øvrigt kapitalbeskatning til samme niveau. Man bør naturligvis kun gøre dette, hvis man vil bruge pengene til skattelettelser på arbejde og ikke på bureaukrater og overførselsindkomster.
Besvar med citat