Se enkelt indlæg
  #10 (permalink)  
Gammel 11th June 2007, 12:50 AM
paradigm paradigm er offline
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2007
Indlæg: 671
Standard

Rettelse: I en tidligere version af nedenstående skrev jeg at boligejernes opkonvertering kunne lede til at der blev udtrukket flere obligationer i serien. Det er dog ikke korrekt - Jeg har rettet det til så det står rigtigt nu.

Citer:
Oprindeligt indsendt af paradigm Se indlæg
Kurstabet betales af obligationsejerne. Men det er ikke alle obligationsejere der lider direkte tab (altså at de mister penge i forhold til hvad de har investeret). Antag at en boligejer vælger at udnytte muligheden for opkonvertering. Det der reelt sker er at han opkøber obligationer i den serie hans lån er i (til den nuværende kurs - det kan fx være kurs 90) og afleverer dem til Realkreditinstitttut. På den måde afvikler han 100 kr. gæld for 90 kr. De alm. obligationsejerne i serien taber ikke umiddelbart penge for obligationerne bliver stadig trukket ud i kurs 100.
Man kan sige, at det er sælgeren obligationsejeren køber obligationerne af der taber pengene. Han sælger dem til kurs 90 (i dette eksempel) og det er således ham der taber pengene hvis han tidligere har købt obligationen tæt på kurs 100. De obligationsejere der har is i maven og ikke sælger oplever bare at serien skrumper. Ja faktisk driver opkøbene jo kurserne op hvilket jo kun er til glæde for obligationsejerne. Men det viser også det lidt mystiske ved tricket. Hvis mange boligejere vil opkonverterer svarer det til en helt ny stor efterspørgsel efter pågældende obligationer. Hvis mange af obligationsejerne ovenikøbet ikke vil sælge men vil vente til indfrielse er der måske ikke det store udbud. Ergo vil obligationskurserne blive drevet op af den store efterspørgsel hvorefter muligheden lukkes. Umiddelbart virker det lidt mystisk når man tænker på at obligationskurserne jo netop primært er bestemt af renten. Men faktisk er det ikke så absurd igen for scenariet vil kun opstå hvis boligejerne vitterligt forventer rentefald i den nærmeste fremtid (ellers er opkonvertering som regel en dårlig forretning idet det samlet bliver dyrere pga. de stigende ydelser) og i den situation er det jo rimeligt nok obligationskurserne stiger
En anden måde at se det på: Det burde ikke være muligt at score en gevinst på opkonvertering idet fremtidige renteforventninger jo hele tiden er indregnet i kurserne. Hvis boligejerne virkelig begynder at konvertere i stor stil er det således fordi der er et "mismatch" mellem boligejernes forventninger og obligationsejernes. Opkøbene vil påvirke kursen indtil dette mismatch forsvinder.

Hvis man helt fundamentalt set skal sige hvem der betaler festen er så er det alle obligationsejere der købte da kursen var høj taber penge. Godt nok får de deres indskud plus de forventede renter tilbage, men de kunne have fået en endnu højere rente hvis de havde ventet og havde købt obligationer med højere kuponrente til samme kurs. De har simpelthen købt deres obligationer for dyrt og kan nu kun komme ud af investeringen ved at sælge med rabat ELLER at vente til udløb og dermed accepterer år-efter-år at få en lavere rente end de kunne få ved at sælge her og nu og købe obligationer med højere kuponrente. Så jo, jeg er da også sur over pensionskasserne for 1½ år siden opkøbte lange 4% obligationer tæt på kurs 100 i stor stil.
Besvar med citat