Se enkelt indlæg
  #3 (permalink)  
Gammel 17th December 2021, 06:48 PM
maiaibing maiaibing er offline
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2018
Indlæg: 3,084
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af hennesen Se indlæg
Med de nye vurderinger som sendes ud i stor stil fra foråret 2022, så kigger vi nok ind i et par år hvor der må formodes at blive en del ejendomshandler hvor effekten at den nye skat skal/bliver indregnet i handelspriserne.

Som bekendt får købere (og nuværende ejere) ved overtagelse inden 1. januar 2024 en skatterabet, hvorimod nye overtagelser efter 1. januar 2024 skal betale en højere skat (i de dyrere segmenter).

Boliga har en feature hvor skatterabat ved køb før 2024 kan udregnes for huse til salg.

Lidt opslag heri på huse i de dyrere segmenter (8-12 mio) omkring de større byer – som der iøvrigt er blevet relativt flere af de senste år – viser at skatterabatten ved køb før 2024 typisk ligger i et range på 0.60-0.85 % af prisen - svarende til ca 50.000 (8 mio udbudspris) til 100.000 (12 mio udbudspris).

Lidt høkerregning (alt lineart og uden inflation) hvor det antages at skattestigningen går direkte fra betalingsevnen på realkreditlån (fastrente, nuværende niveau), indikerer at priserne skal falde hhv. 14% (8 mio), 17%(10 mio) og 19 % (12 mio) efter 1. januar 2024. Til denne pris/besparelse, er break-even imellem at købe efter 1. januar 2024 til en reduceret pris / højere årlig skat i forhold til at købe idag til en højere pris (intet afslag) / lavere skat hele 22.5 år.

Så spørgsmålet er hvilke pris* køber og sælger forventes at blive enige om på disse huse (ej på landsplan) – hhv. a) i 2022 (når den nye vurdering på huset er kendt), b) sidste del af 2023 (hvor handel og overtagelse inden 1. januar 2024 stadig netop kan nåes, og c) efter 1. januar 2024.?

*alt andet end skatten lige i forhold til idag
Som SantaClaus skriver, så vi jo en flad prisudvikling, sidst vi nærmede os de nye skatter - og teoretisk bør markedet udvikle sig således, at der ikke er én krone i forskel fra dagen før til dagen efter boligskattereformen træder i kraft. Det bør samspillet mellem kendskabet til reformen, værdien af rabatten for sælger og udgiften for køber samt det faldende boligudbud umiddelbart efter reformen sørge for.

Det er selvsagt ikke sikkert vi ser det samme igen, for markedskræfterne er sjældent perfekte, men det er vel det bedste gæt på virkningen lige her og nu og grunden til at flere venter, at de nogenlunde flade priser for ejerlejligheder det sidste halve år fortsætter et stykkes tid fremadrettet.

Set over par år svarer det - med den øgede inflation in mente - vel til et realt prisfald på 5-6% og måske 8-9% i forhold til reallønningerne. Resten tager den øgede efterspørgsel op til og det faldende udbud bag efter sig formentlig af.

Alt sammen selvsagt alt andet lige.
__________________
"Boligsiderne er finansverdens pornosider"
Besvar med citat