Boligdebatten.dk

Boligdebatten.dk (http://www.boligdebatten.dk/index.php)
-   Finansiering (http://www.boligdebatten.dk/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Skal jeg vente med at købe bolig? (http://www.boligdebatten.dk/showthread.php?t=29790)

danji88 27th December 2018 10:25 PM

Skal jeg vente med at købe bolig?
 
Hej alle,

Jeg er ung og kommende førstegangskøber og har derfor en relativt beskeden indtægt sammen med min kæreste i forhold til boligdrømme. Før skat ekskl. pension er den samlede indkomst på 80.000 kr., men den vil stige før eller senere, da min finansielle situation bliver bedre, da jeg i øjeblikket forfølger gode forfremmelsesmuligheder. Vi har efterhånden en opsparing på 0,5 mio. og sparer ca. 0,25 mio. kr. op hvert år, da vi bor til leje billigt.

En ny bolig vil først være presserende om 3 år, når der er sket familieforøgelse (forhåbentlig).

Jeg har fulgt markedet en del og har følgende spørgsmål:

Den bolig vi har i tankerne i øjeblikket koster ca. 5 mio. og er placeret i københavnsområdet. Huspriserne i dette område er steget ca. 5 % pr. år de seneste år. Dog forventes det (medierne), at boligpriserne bevæger sig relativt sidelæns i den kommende periode, dels pga. kommende renteforhøjelser og dels af andre årsager.

Jeg har derfor to scenarier, jeg ser foran mig:

Scenarierne antager, at renten stiger som bebudet af ECB og adskillige boligøkonomer. Huspriserne vil bl.a. som følge heraf gå sidelæns eller stige relativt mindre. Er I uenige i min antagelse, er I velkomne til at påpege dette.

Scenarie 1: Vi køber en billigere bolig nu. Det gode ved denne løsning er, at vi dermed får lånt billigt til 2 % fastforrentet. Selvom boligpriserne skulle falde, så vil vi altid senere hen kunne afskrive gælden relativt til prisfaldet, da kursen på lånet er faldet i hvert fald tilsvarende. Skulle priserne stige, så kan vi slippe lidt færre kroner for næste bolig efter 5 år oven i købet.

Scenarie 2: Vi afventer med at købe til om 3 år, og får sparet ekstra 0,75 mio. kr. op. Selvom vi går glip af det billige lån, så vil vores ekstra opsparing (hvis ikke den er ædt af prisstigninger) medføre, at vi slipper for at skulle betale en del renter. Derudover undgår vi de prisfald, det kan medføre.

Jeg har intet imod at blive boende i min nuværende billige lejlighed, men ønsker det dog ikke, hvis ikke det økonomisk kan betale sig.

Jeg er ikke boligøkonom, og jeg må derfor indrømme, at jeg føler mig en anelse magtesløs, når mit livs vigtigste økonomiske beslutning er ladt i hænderne på en bankrådgiver, der ikke er uvildig.

Har I gode inputs?

BOBOB 27th December 2018 11:20 PM

Jeg ville købe boligen til 5 millioner nu -
Meget kan ske fremover som gør det svært at komme ind på markedet - graviditet og barsel eks.

Jeres økonomi kan bære købet, og i kan med eksempelvis et afdragsfrit f3 komme ud af bankgæld på meget kort tid.

fjeppe 27th December 2018 11:54 PM

Vi var i samme situation som jer, her lød rådet “køb nu, i bliver ikke rigere af at få børn, så køb mens der er luft i økonomien”

Så det gjorde vi og vi har bestemt ikke fortrudt.

danji88 27th December 2018 11:54 PM

Men vi må jo ikke låne for 5 mio. nu. Vores hustandsindkomst er på godt 900.000 kr. og vores opsparing siger 0,5 mio. Alternativet er, at vi køber en billigere bolig, hvor vi dog må acceptere ikke bliver vores drømmebolig. Er det værre at komme ind på boligmarkedet, når man er på barsel?

fjeppe 28th December 2018 12:00 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af danji88 (Indlæg 397222)
Men vi må jo ikke låne for 5 mio. nu. Vores hustandsindkomst er på godt 900.000 kr. og vores opsparing siger 0,5 mio. Alternativet er, at vi køber en billigere bolig, hvor vi dog må acceptere ikke bliver vores drømmebolig. Er det værre at komme ind på boligmarkedet, når man er på barsel?

Drømme boligen er jo det man gør det til, der hvor vi oprindelig kiggede var også umuligt for os grundet gældsgearingen, så vi kiggede kun på det som vi realistisk kunne købe, og vi havde stadig rigeligt at vælge imellem, og ad denne vej har vi fundet noget vi er super glade for, og som vi idag føler passer os bedre end der vi oprindelig kiggede.

Husk på at det område I kigger på kan stige hurtigere end I kan sparer op, og det derfor aldrig bliver realistisk.

Men jeg vil samtidig også anbefale jer at shoppe bank, vi øgede vores køberamme med næsten en halv mio ved at vælge en anden bank.

danji88 28th December 2018 12:13 AM

Jeg forstår det ikke helt. Kan man låne mindre, hvis man har børn?

Regner banken ikke på forhånd med, at man kan risikere at få børn, når man låner?

SantaC 28th December 2018 06:41 AM

Problemstillingen kan anskues på flere måder

A) afvent
Der er to scenarier
1) priserne stiger, så I ikke har råd til huset der i dag koster 5 mio. I vil dog stadig have råd til et hus et sted, da I ikke virker bange for at søge udenfor jeres primære område og jeres indtægt er steget relativt mere end den gennemsnitlige indtægt.
2) priserne falder og I har råd til huset til 5 mio.

I begge scenarier ender i med et hus, i bedste fald det hus I egentlig vil have og i værste fald det hus I kan købe i dag. Stillet op på den måde mener jeg I skal vente.

B) følg markedet
I følger markedet og køber nu. I kommer ind på markedet og følger det i tykt og tyndt. Hvis priserne stiger, stiger jeres hus med, hvis priserne falder sidder I i jeres hus og er ligeglade. Om fem år kan I købe det hus I gerne vil have ligemeget om priserne stiger eller falder. I gør det bare ikke fordi lille Olia går I en “fantastisk” børnehave. I ender derfor hvor det billige hus ligger med denne strategi.


Økonomisk kan både “køb billigt hus nu” og “afvent” være den bedste løsning. Hvis I sad i en lejlighed hvor I ikke sparede op ville det være nemt, da I så skulle købe, men de 250.000kr/år betyder noget.

silkeborg99 28th December 2018 08:38 AM

Fokus bliver her i debatten altid på prisudviklingen. Men mit svar er altid det samme: fokusér på det du kan kontrollere, ikke på det du ikke kan kontrollere (prisen). Din forventede ejertid er den største risiko, ikke prisen. Ingen har endnu tabt penge på en bolig pga prisen, dem som har tabt penge har alle gjort det pga ejertiden.

Derfor, køb nu hvis det forbedrer din boligsituation og du er villig til at ofre det ekstra, men køb kun hvis den bolig også kan udgøre rammen for Jeres liv i minimum 5 år uanset børn eller ej. Det er fint at have planer, men for rigtig mange sker der altid noget andet undervejs. Hvis ikke du er 100% sikker på det så bliv hvor du er.

Hvis du køber så sørg for at afdrage gæld fra dag et for at reducere din risiko helt fra starten af.

fjeppe 28th December 2018 09:54 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af danji88 (Indlæg 397224)
Jeg forstår det ikke helt. Kan man låne mindre, hvis man har børn?

Regner banken ikke på forhånd med, at man kan risikere at få børn, når man låner?

De banker vi har snakket med, kiggede altid på vores nuværende situation, hvis man skal kigge på alle "hvis'erne", så skal du også se på mulig arbejdsløshed, sygdom osv.

Vi har hos alle banker fået at vide at hvert barn ca. skar 300.000kr af vores købekraft, dette var dog en tommelfingerregel de brugte og derfor ikke alle banker der anskuer dette på samme måde.

thsv 28th December 2018 12:30 PM

Citer:

Oprindeligt indsendt af danji88 (Indlæg 397222)
Men vi må jo ikke låne for 5 mio. nu. Vores hustandsindkomst er på godt 900.000 kr. og vores opsparing siger 0,5 mio. Alternativet er, at vi køber en billigere bolig, hvor vi dog må acceptere ikke bliver vores drømmebolig. Er det værre at komme ind på boligmarkedet, når man er på barsel?

Ja så et fornuftigt køb er til maks. 4,2 mill. eller lige derunder.
Hvis boligpriserne falder som følge af stigende rente er 2% lånet det helt rigtige valg, da kursen falder ca. 7 point pr. % renten stiger.
Målt over en 5 års periode er et 2% lån til kurs 99,5 og F-kort derfor samme pris, hvis renten stiger 1% og man kigger på sum af ydelser, værdi af rentefradrag (33%) og prisen for at indfri lånet.

Jeg ville gøre en del i jeres situation for at undgå banklån, så hvis I vil købe for f.eks. 4 mill. ville jeg gøre det når I havde 800.000 kr opsparet.


Al tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 12:01 PM.

Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.