Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Lejeboligdebatten > Generelt lejeboliger
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 30th June 2015, 11:30 AM
Junior Member
 
Registreringsdato: Jun 2015
Indlæg: 7
Standard Hvem skal ordne haven/gårdsplads ved fraflytning?

Hej.
Vi fraflyttede vores privatlejede hus i går, hvor vi afleverede nøglerne til udlejer. Nu vil de dog have os til at slå græs i hele haven, langs kanterne af ejendommens matrikel, i en lund og fjerne alt ukrudt på gårdspladsen. Vi har tidligere slået græs i haven, men ukrudt på gårdspladsen har vi fået hjælp til, da de har de nødvendige maskiner/gift at bruge. Det er en KÆMPE gårdsplads med tidsler. Vi har haft en aftale om at græsset i lunden blev slået af dem i år, men den aftale har de forsømt og græsset er nu tårnhøjt. Nu vil de have at vi skal gøre det hele selv, og de vil ikke engang låne os deres maskiner. Vi må sgu selv finde ud af det, og de svarer ikke på vores henvendelser.
Er der nogen som ved hvordan vi juridisk står? Er det os som skal tage alle disse arealer, slå græs og fjerne ukrudt? I vores lejekontrakt står der intet.

Derudover mangler der en termostat på den ene radiator, hvilket der altid har gjort. Vi har da mundtligt påpeget dette flere gange. Nu vil han have vi erstatter termostaten, selvom den aldrig har været i huset. Nogen der ved noget om dette?

Det er en træls situation fordi vores udlejer holder på vores penge og nægter at give os dem tilbage.
Håber nogen kan hjælpe os. LLO har desværre telefon lukketid i dag.
På forhånd tak,
Marie
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 30th June 2015, 12:54 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2009
Lokation: Du får et gæt -:)
Indlæg: 6,479
Standard

Tja, det burde jo stå i Jeres lejekontrakt.

Men det er en gråzone fordi lejeloven ikke er målrettet imod huse men lejligheder, hvor udvendig vedligehold normalt hører til udlejer. I praksis vil man derfor tilføje i lejekontrakten hvilke pligter man som lejer påtager sig.

Hvis ikke det står i din kontrakt så vil man nok sige at "normalt" vedligehold og renholdning af grunden er lejers ansvar, dvs græsslåning og alm renhold.

Det kan så diskuteres om hvor ukrudt ligger.

Fremfor at diskutere jura, synes jeg du skal starte med at vurdere det moralske aspekt i sagen og aflevere grunden i samme stand som du modtog den.

Mht termostaten: du burde have påpeget dette skriftlig ved indflytningen, nu bliver det påstand mod påstand.

Find et kompromis med udlejer - I har begge taget for let på sagen.
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 30th June 2015, 02:02 PM
Junior Member
 
Registreringsdato: Jun 2015
Indlæg: 7
Standard Svar:

Tak, for dit svar.

Vi afleverer haven i samme stand som, da vi overtog den i 2012. Der var ikke slået græs, hækken var ikke klippet og der var ukrudt OVERALT. Vi har tvært imod fået styr på haven, plantet flotte bed med Hostaer osv. Så de overtaget en have i pæn stand, og græsset blev slået for to uger siden. Men gårdspladsen har vi altid taget i fællesskab, da de har haft de rette redskaber og maskiner. Vi har brugt noget round-up, men det kan ikke tage så store arealer med ukrudt. Den store lund med det høje græs har de taget sidst, da de som sagt har de rette maskiner. Det har vi ikke.
Nu truer han med at bestille arbejdskraft udefra på vores regning. Så jeg tror det ender med en sag for LLO.

Er der andre som kan give deres gode råd?
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 30th June 2015, 02:03 PM
Junior Member
 
Registreringsdato: Jun 2015
Indlæg: 7
Standard NB:

Der står intet i vores lejekontrakt om, hvad vi skal holde. Heller ikke at vi skal holde udendørsarealer. Modsat vores nye kontrakt på vores nye lejebolig, hvor der højt og tydeligt i paragraf 11 står at vi skal holde haven. Så...
Besvar med citat
  #5 (permalink)  
Gammel 30th June 2015, 03:47 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 2,101
Standard

Lejeloven er helt klar. Med mindre andet er (korrekt) aftalt i lejekontrakten (det skal være fremhævet i §11), så står udlejer for al udvendig vedligeholdelse inkl. græsslåning, snerydning mv.
Det er tydeligvis en amatørudlejer, og det kommer jer til gode i denne sitation. Men som andre også nævner: Aflever det udvendige i den stand, I synes er fair. Juridisk set er der intet at komme efter: Udlejer har kvajet sig. Jeg gætter på, at udlejer også har en lavet en lang række andre fejl, så min vurdering er, at udlejer bør være meget, meget glad for, hvis sagen undgår det lokale huslejenævn.

Lejeloven
§ 19. Udlejeren skal holde ejendommen og det lejede forsvarligt vedlige. Alle indretninger til afløb og til forsyning med lys, gas, vand, varme og kulde skal holdes i god og brugbar stand.
...Stk. 3. Udlejeren skal ligeledes sørge for renholdelse og sædvanlig belysning af ejendommen og adgangsvejene til det lejede, ligesom han skal renholde fortov, gård og andre fælles indretninger.

§ 24. Reglerne i §§ 21-23 kan ikke ved aftale fraviges til skade for lejeren, bortset fra aftale om, at lejeren overtager pligten til vedligeholdelse.


Mht. termostat. Kan du dokumentere, at manglede ved indflytning? Hvis ikke (eller i min optik uanset hvad), så køb en brugt Danfoss til 65 kr. (http://www.genbyg.dk/view.php?templa...w_prod=39 789) og sæt den på. Fokusér på de store ting her i livet.

Sidst redigeret af terp2004 : 30th June 2015 kl. 03:58 PM.
Besvar med citat
  #6 (permalink)  
Gammel 30th June 2015, 07:01 PM
Junior Member
 
Registreringsdato: Jun 2015
Indlæg: 7
Standard Mange tak

Tak for dit svar!

Jeg har snakket med en boligadvokat, som har oplyst det samme. Men vi har tilbudt at slå græsset en sidste gang, men ellers gør vi intet. Som sagt afleverer vi stadig haven i pænere stand end da vi overtog haven for tre år siden.

Ang. termostat så pointerede vi ved indflytning i et brev at de skulle skiftes. Det blev aldrig gjort... De var så gamle ved indflytning af radiatorerne ikke kunne regulere varme. Vores udlejer påstod at de ikke kunne skaffe nye termostater, og så blev det ligesom glemt. Men jeg har et brev, hvor der står at vi vil have skiftet termostater.

Og ja, udlejer er nybegynder, men yderst uvillig til noget som helst. I løbet af de tre år vi har boet i huset har vi hverken fået skiftet et utæt vindue, et toilet som løb konstant, tagpap, hvilket gjorde at det pissede ind med vand i udestuei vinters m.m. Huset er i det hele taget blevet misligeholdt mens vi har boet der.
Men da udlejer både var nabo og opstalder til min hest har vi ikke turde gøre noget før nu.

En anden ting vi også er uenige i:

Huset har været så utæt at vi eftersigende skulle have haft et træpilleforbrug (det påstår udlejer, som også er fyrmester) på 21.300 kr. Vel at mærke på 6 mdr. for 2 personer i et 130 m2 hus. Lyder det korrekt?

Vi er lettet over snart at være færdige med dem.
Besvar med citat
  #7 (permalink)  
Gammel 1st July 2015, 09:20 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 2,101
Standard

Jeg ved ikke nok om træpillefyr til at kunne svare. Det er helt afgørende, hvilken tid på året, I har boet der. 60% af varmeforbrug sker december-marts. Desuden kommer det an på, hvor lange bade I tager (karbad). Hvis huset er meget dårligt isoleret, så kan det formentlig godt være realistisk.
Besvar med citat
  #8 (permalink)  
Gammel 1st July 2015, 10:16 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Jun 2008
Indlæg: 968
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af silkeborg99 Se indlæg
Hvis ikke det står i din kontrakt så vil man nok sige at "normalt" vedligehold og renholdning af grunden er lejers ansvar, dvs græsslåning og alm renhold.
Nej - du har intet belæg for at skrive dette! Det er et forkert svar du giver.

Hvis ikke det står i kontrakten kan det ALDRIG - ALDRIG - ALDRIG blive lejers problem!
Man lejer det INDVENDIGE i et hus medmindre andet er aftalt i kontrakten, herunder brugsret til udendørsarealer - og i naturlig forbindelse hermed skriver man, hvem der skal vedligeholde.

Kan vi ikke blive fri for de der svar med fx. "vil man nok sige", "vil jeg påstå", "skulle man tro" osv. - spørger kan da ikke bruge sådanne personlige holdninger, meninger og grundløse påstande til noget som helst i sin sag. Lad os få svar fra dem, som ved, hvad de snakker om - DET kan spørger bruge til noget konkret.

PS! Så lige Terp2004´s svar - se det er jo et drømmesvar, som spørger kan bruge til noget.

Sidst redigeret af donjuan : 1st July 2015 kl. 10:21 AM.
Besvar med citat
  #9 (permalink)  
Gammel 1st July 2015, 11:45 AM
Junior Member
 
Registreringsdato: Jun 2015
Indlæg: 7
Standard

Tak for alle svarene.

Udlejer er gået helt i baglås og truer med at hyre et sjak, hvis ikke vi får gjort alle tingene i dag inden kl. 12. Men som sagt er vi jo ikke forpligtet til noget som helst. Vi har tilbudt at slå græsset, tage tidsler i drivhuset samt en masse andre småting. Han vil ikke mødes på midten og kræver ALT eller INTET gjort, så det ender nok med at han hyrer et sjak til at lave arbejdet, og så må vi køre en sag for at få pengene retur.

Skal jeg hyre en boligadvokat? Bruge Huslejelævnet? Eller LLO?
Man behøver næppe sige, jo billigere, jo bedre.
Besvar med citat
  #10 (permalink)  
Gammel 1st July 2015, 12:39 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 2,101
Standard

Forløbet vil være:

1/ Du fraflytter og afleverer nøgle til udlejer. Hvad udlejer derefter gør, kan du ikke gøre hverken fra eller til med. Om han hyrer et sjak polakker, så fred være med det. Men han må IKKE gøre det så længe, I har retten til at bo der og ikke har afleveret nøglerne. Kort sagt: Indtil I fraflytter og afleverer nøglerne, så må han ikke komme på ejendommen uden jeres tilladelse. I kan i teorien ringe til politiet og få ham fjernet, hvis han dukker op. Hvis I ikke er fraflyttet til tiden, så må han køre sagen i fogedretten (jeg går dog ud fra, I fraflytter på den aftalte dato?)

2/ Udlejer skal senest 14 dage efter nøgleoverdragelse fremsætte eventuelle krav.

3a/ Hvis udlejer ikke (skriftligt) har fremsat krav inden da, så skal du have det fulde depositum tilbage. Der er ingen frist i lejeloven, men ikke over 1-2 måneder. Ryk ham - og hvis han stadig ikke har betalt efter 2 måneder, så klag til huslejenævnet.

3b/ Hvis udlejer fremsætter krav, så skal du tage stilling til, om du mener kravene er ok. Hvis du mener (nogle af) kravene er grundløse, så skal du klage til det lokale huslejenævn. De vil derefter høre parterne og træffe afgørelse. Afgørelsen kan ankes til boligretten (byretten).

Kan du klare dig uden advokat? I huslejenævnet ja. I boligretten, njah. Det kommer lidt at på, om du forstår mine argumenter: Alle krav fra udlejer skal være bundet op på noget i lejekontrakten, der igen skal være gyldig efter lejeloven. Forstår du grundidéen og har du tid/evner til at sætte dig lidt dybere ind i det, så står du rigtig godt. Men huslejenævnet er altså ikke plat eller krone afhængig af, hvem der formulerer sig bedst. Udlejer skal dokumentere, at hans krav er gyldige. Så der vil udlejer falde helt igennem.

Du er velkommen til at uploade lejekontrakten i anonymiseret form, så vi er sikre på, at du/vi ikke har overset noget.
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Inddragelse af haven doggehhh Jura 4 3rd July 2013 01:17 PM
Vandskade ved fraflytning - hvem skal betale? Curtis Jura 8 26th April 2012 08:02 AM
Fraflytning - hvem hæfter for hvad? frst Jura 7 16th April 2012 07:24 PM
er vi nu tvunget til at ordne gulve?? Reaper Jura 15 19th February 2012 08:52 AM
Fraflytning - skal lejer holde syn? annasj Generelt lejeboliger 7 28th May 2011 11:07 AMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 03:20 PM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.