Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Boligdebatten > Generelt
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 12:21 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 1,194
Standard Skal man købe eller vente?

Når byggeprisen ligger mellem 15.000-25.000 kr. hertil skal lægges prisen for en grund. Bliver basisprisen for et gennemsnits parcelhus ca. 2.000.000-3.000.000 kr. Lignende for ejerlejligheder. Udgifterne går for ca. halvdelen til løn.
Så hvis byggeprisen skal ned - skal lønnen ned. Vil håndværkere og gå ned i løn? Vil offentligt ansatte gå ned i løn?
Der kan vist ikke være tvivl om at det er særdeles urealistisk med kvm.priser på 10.000 kr. i Københavnsområdet!
Hvis værdien nedskrives kraftigt, som nogle i dette forum håber på, vil ikke bare lønninger gå ned. Nedskrivningen i værdien af fastejendom giver markant mindre indtægter i skatter og afgifter. Låneomkostningerne vil stige og låne mulighederne bliver mindre. Altså generel økonomisk nedgang for samfundet, hvilket specielt vil gå ud over de dårligst stillede. Specielt set i lyset af den stigende inflation. Konsekvensen vil være at boligerne reelt ikke bliver billigere.

Ønsker man en ejerbolig er kan man roligt købe og komme videre i ens liv, i stedet for at følge en ønsketænkning om en stor gevinst ved at vente. Det kommer ikke til at ske. Ved at vente kommer ens opsparing til at tabe i værdi grundet beskatning og inflation. Selvfølgelig skal ens boligkøb være tilpasset ens økonomi, men for langt de fleste mennesker, specielt i Danmark, er dette den eneste mulighed, da banker og realkreditinstitutter ikke ønsker tab. Man skal følge enkelte råd, som at undersøge salgspriser i området og få professionel rådgivning (advokat, byggesagkyndig). Vælger man fastforrentedelån er man sikret en fast månedlig ydelse – der ikke stiger. Man har endvidere muligheden for en kursgevinst ved stigende renter.

I dette forum omtaler flere drastiske fald i udbudsprisen, men ser man på salgspriserne kan man se, hvad folk er villige til at betale for en lignende bolig. Dette er den eneste retvisende prisvejledning.

Nogle gør sig nogle demografiske overvejelser. Her skal man være opmærksom på at altovervejende forskning peger imod at arbejdspladser og mennesker flytter mod større byer. Boligerne bliver større. Ungdomsgenerationerne er stigende. Folk lever længere og bliver længere i egen bolig. Ud fra demografien er der intet der peger imod en overproduktion af boliger, ej heller et overskud af boliger i eller omkring de større byer. Den vækst der har været er nødvendig for fremtiden.

Hvis man håber på en stor gevinst ved at vente, er risikoen for at komme til at vente længe stor. En opfyldelse af dette ønske, vil med stor sandsynlighed være meget bittert.

Historiske fakta om priser er meget kompliceret. Fakta mellem ind- og udland kan ikke direkte sammenlignes, det kræver korrektioner, der vil gøre sammenligningen meget, meget usikker. Opgørelserne over tid er fyldt med korrektioner og dækker over et stort set uendeligt antal variable, hvorfor de er svært sammenlignelige.
Havde man kunne sætte markedet på formel, ville man ikke have denne debat.

Alt i alt må man bruge sin sunde fornuft. Vurdere salgspriser i området. Have et overblik over ens økonomi. Søge professionel rådgivning, hvor det er muligt. Sikre stabile udgifter til lån, hvor det er muligt. Dette er alle økonomer enige om er den fornuftigste tilgang. Tror man på et større økonomisk kollaps i Danmark, kan man prøve lykken ved at vente. Tror man på en stigende inflation i Danmark, vil en ejerbolig vil kunne vise sig som en god investering over en årrække, ved et køb med lån til fast rente, selv ved fortsatte nominelle fald på ejerboligmarkedet over de næste par år.
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 01:04 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2007
Lokation: KBH
Indlæg: 106
Standard

Hej Boble! Jeg er enig at der er inflation og at den ser ud til at blive høj i de kommende år. Indtil videre ser inflationen dog ud til primært at have ramt madvare og energi og i mindre grad lønning. Senest overenskomsterne som kun giver ca. 4 % stigning i lønnen efter skat noget mindre - og det over de næste 3 år. Mit resonement er at de stigende udgifter til faste forbrugsgoder som flg. af inflation medfører et mindre rådighedsbeløb hos den gn.snitlige dk'er. Da boligen i høj grad købes udfra den månedlige ydelse må det resultere i færre køb alternativt billigere boliger.
Der går nok nogen tid inden det går op for alle at lønningerne skal øges kraftigt for at følge med inflationen, men indtil da vil inflationen kun medfører mindre købekraft efter indkøbskurven er fyldt op.
Konklussion: Boligerne fortsætter sit fald, den ubekendte er renten som nok vil stige på mellemlang sigt. Jeg tror et køb i efteråret ultimo 2008 (grundet renten)vil være et OK tidspunkt at gøre en god handel - gerne med solidt nedslag på 15-20 %. Iøvrigt nogle helt saglige indlæg her sidst på ugen - tak !
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 01:24 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2007
Indlæg: 154
Standard

Boble,

Det er ikke korrekt, at et nyt hus koster 15000 til 25000 /m2 - ihvertfald ikke i gennemsnittet. Hvis du kigger på byggerfirmaernes priser er de helt anderledes og snarere 10.000 pr. m2 boligareal.

Da priserne i salgsmaterialet dog altid er sat alt for lavt, skal der lægges et godt beløb til de priser byggefirmaerne oplyser.

Ved at kigge på de forskellige nybyggersider der findes på nettet vil du kunne se, at for 1-2 år siden var gennemsnitspriser på omkring 12500 pr m2 boligareal og 10500 pr m2 boligareal inklusive udhus carport mv.

Et nyt hus: 140m2 bolig, 12 m2 udhus og 25m2 carport koster derfor ca. (140+12+25)*10500=1.858.000.

Heri er inkluderet ekstra udgifter til bortfjernelse af jord etc.

Dertil skal lægges prisen for grunden og renteudgifter.
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 01:44 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 1,194
Standard

Tukker:

Det er muligt man kan finde noget billigere, men kvaliteten følge ofte prisen. Jeg vil stadig påstå at prisen er et ganske rimeligt overslag.
Besvar med citat
  #5 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 03:01 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2007
Indlæg: 154
Standard

Muligvis, men så er gennemsnitsbyggeriet af en dårlig kvalitet.

Prisen for at bygge nyt har betydning for snakken om boligbobler, så den er ikke ubetydelig.

Derfor har jeg det skidt med priserne på 15000-25000 som du nævner, for så er der jo slet ikke nogen boligboble i københavnsområdet.

Det mener jeg der er, ud fra en betragtning om hvad det koster at bygge nyt.
Besvar med citat
  #6 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 03:08 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Feb 2008
Indlæg: 1,999
Standard

Jeg holder med Tukker. Kender én som sælger huse fra et anerkendt firma der sælger arkitekttegnede huse af rimelig kvalitet og når jeg har spurgt ham taler han altså også om priser der minder mere om Tukkers end Bobles.
Besvar med citat
  #7 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 04:06 PM
Moderator
 
Registreringsdato: Apr 2007
Lokation: 2860
Indlæg: 11,109
Standard

Jeg venter lidt. Så længer priserne stadig falder, og det ser de ud til at gøre de næste par år, så hjælper inflationen mig bare endnu mere.
Besvar med citat
  #8 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 04:14 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 1,194
Standard

Tukker:

Et Lind & Risør hus koster ca. 12.500-15.000 kr. per kvm., så ca. 2.000.0000-3.000.000 kr. for et gennemsnitsparcelhus (140 kvm.). Oven i dette kommer byggemodning, tilslutningsafgifter og omkostninger, anlæggelse af have. Det giver vel ca. 5.000 kr. per kvm. bolig.

Men jo nybyg er billigere, hvis man kan finde en attraktiv grund. Man skal så leve med uvisheden om kvaliteten af det kommende hus - der for manges vedkommene har vist sig som noget af en overraskelse.
Et velbygget og velholdt/moderniseret hus der har stået i 50-100 år og vist sin styrke (og afsløret evt. mangler). Med veltilvokset have med større træer i et kvarter man kan se hvordan ser ud. Dette vil ofte have en merværdi.

Sidst redigeret af boble : 28th March 2008 kl. 04:16 PM.
Besvar med citat
  #9 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 05:50 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Aug 2007
Indlæg: 433
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af boble Se indlæg
Tukker:
Et velbygget og velholdt/moderniseret hus der har stået i 50-100 år og vist sin styrke (og afsløret evt. mangler). Med veltilvokset have med større træer i et kvarter man kan se hvordan ser ud. Dette vil ofte have en merværdi.
Det vil sige at du også foretrækker en gammel gennemtestet bil frem for en ny.

Ovenstående bemærkning er noget af det dummeste jeg har hørt på dette forum.
Besvar med citat
  #10 (permalink)  
Gammel 28th March 2008, 06:08 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 1,194
Standard

att107:

Det var ikke så lidt. :-)

Nu er biler og boliger nu ikke helt sammenlignelige på dette punkt. Men jo, håndværket og visse materialer (bl.a. træværket) var for hundrede år siden et helt andet. Du kan i dag dårligt betale dig til den kvalitet. Huse der har stået i hundrede år står ofte uden problemer hundrede år til. Fejl og mangler vil have vist sig og huset ville ikke stadig stå hvis der var større konstuktionsfejl. Et hundrede år gammelt hus kan sagtens moderniseres til en energimæssig tidssvarende bolig.

Men det er jo en smagssag. Nogle vil have en ny Toyota andre vælge en brugt BMW, Porsche, Morgan, Jaguar, .....
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Jeg anbefaler at vente Gorrion Generelt 152 22nd February 2009 01:05 PM
Skal til at købe min 1. bolig!!!! seadog Generelt 59 18th December 2007 09:47 AM
Hus-køberne lader nu for alvor vente på sig Gorrion Generelt 25 24th September 2007 11:22 AM
Ventelån lader ikke vente på sig Beond Generelt 5 24th September 2007 09:41 AM
Hvornår skal jeg købe sommerhus??? bofoed Generelt 64 21st September 2007 07:53 PMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 10:05 AM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.