Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Boligdebatten > Generelt
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #11 (permalink)  
Gammel 10th May 2008, 04:22 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2007
Indlæg: 2,046
Standard

Maverick: Der bliver talt om boligmarkedet generelt som jeg hører det.

Jeg ved osse godt at man har talt om at kreditvurderingen har været baseret på en vurdering af lånerhnes evn til at kunne sidde for et fastforrentet amortiseret lån, meeeen er Du nu helt sikker på at det altid har været tilfældet ?

I såfald er der da tale om et helt ekstraordinært tilfælde a sammenfaldende omstændigheder: Samtidig med at de afdragsfrie lån indføres, får køberne samtidig så stor betalingsevne tilført, at udgiften ved fastforrentede lån på en 2V'er i Kbh. på 2 år kan stige fra ca. 6 til 7 tusinde pr. mnd til 9 til 11 tusinde pr. mnd. Det samtidig med at den almindelige lønudvikling i samme periode vel næppe har været mere end 3 til 4 % p.a. Tantefastisk
Besvar med citat
  #12 (permalink)  
Gammel 10th May 2008, 05:24 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Feb 2008
Indlæg: 1,999
Standard

Der er helt stensikkert mange der har fået lov at låne penge som de ikke burde. Såvel i USA som i DK. Bare det at folk "pludselig" har kunnet låne mere end en faktor 3 af husstandsindkomsten burde vidne om at man har lånt ud fra andet end de gammeldags klassiske gode kreditvurderinger.

Og det er også helt logisk at det er sket, hvis man ser det ud fra et spilteoretiske perspektiv.

Forestil dig et lille land med 2 banker (A og B) og x antal kunder. Der er gode tider i økonomien og friværdierne stiger pænt. Når nogen vil låne til et hus går de til bank A og beder om et lån til et hus... hvis bank A ikke giver dem det så går de videre til bank B og får det. Det ved både låntagerne og banken. Da A og B konkurrerer med hinanden om at være den største bank i landet er det okay for bank A at udstede lidt flere lån under opsvinget end sædvanligt og derved sikre sig kunderne og dermed markedsandele. Banken er delvist garderet mod tab fordi der jo er opsving. Kan de ikke betale terminen sælges huset jo med fortjeneste. Problemet opstår først når opsvinget slutter. Nogle af de sidste der har fået lån burde ikke have haft det givet de nye tider men det er nu udstedt.

Alt dette ved de fleste nok udemærket. Meeeeeen... the 1 million dollar question er nu: hvem er den første af de sidste, der aldrig skulle have haft bevilget et lån?
Besvar med citat
  #13 (permalink)  
Gammel 10th May 2008, 05:41 PM
Banned
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 1,786
Standard

Du kunne også anskue problemet ud fra et advers selektions perspektiv, hvori bankerne faktisk udlåner for lidt, fordi de ikke har nok information om de pontetielle låntageres motiver. Er de "ansvarlig og har stor tilbagebetalingsvilje" eller er de "uansvarlig kunder der defaulter på gælden".

Bankerne ved ikke hvem der er "appels" og "lemons" og må derfor sætte et kunstigt højt gennemsnitskrav til rådighedsbeløbet, som holder nogle "appels" (altså gode og profitable kunder) ude. Altsammen grundet assymetrisk information.

Man kan lave mange tomme teoretiske konstruktioner, men det eneste der reelt bibringer noget viden er solid kreditstatistik.
Besvar med citat
  #14 (permalink)  
Gammel 10th May 2008, 06:24 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Feb 2008
Indlæg: 1,999
Standard

Yes... og mens alle andre sidder og ryster på hovedet af mig fordi jeg ikke holdt mig til solid kreditstatistik tjener jeg styrtende med penge!!! Jeg rykker fra alt og alle... på mht. markedsandele, omsætning, indtjening, aktiekurs o.l. Og det står på i laaaaaang tid. Lige indtil markedet vender en skønne dag... for så kommer jeg i klemme. Men nu har jeg jo tjent tilpas meget over de sidste mange år at det ikke gør hvis nogle stykker ikke kan klare terminen... det er der råd til.

Hvem var mon den klogeste?
Besvar med citat
  #15 (permalink)  
Gammel 12th May 2008, 11:27 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Jan 2008
Indlæg: 7,296
Standard

Et rigtigt udmærket indlæg. Børsen TV er nok noget af det mere reelle og forstandige. Deres erhvervsjournalister er seriøse.

I øvrigt har jeg en lidt anden pointe, eftersom der er kommet lidt spredt kritik af Gorrion.

Personligt er jeg meget imponeret af Gorrion, men jeg tror også (undskyld Gorrion), at Gorrions indsigter ikke er unikke blandt folk eller økonomer med makroøkonomisk indsigt, med benene på jorden - og med et voksenliv, der rækker ud over de sidste ca. 10 opgangsår. Mange af disse levebrødsøkonomer har dog slet ingen personlig interesse i, at få de reelle problemer frem. Kan de bare snakke økonomien op i et par år mere, så er deres eget levebrød og karriere sikret. At det så er reelt samfundsskadeligt at køre samfundet yderligere ud i lånecirkus, mener de må vente, til de senere skal møde op i himlen.

Det problem har Gorrion ikke. Og det er vi meget glade for.

/BF


Citer:
Oprindeligt indsendt af Gorrion Se indlæg
Børsen tv

Jeg er ret enig med Saxo Bank, jeg tror dog at jeg vil sige boligpriserne i gennemsnit vil falde mindst 25%, udover hvad de allerede har tabt.
Jeg er også enig i at en lang række aktier, herunder også finansaktier stadig er kraftigt overvuderet, og bør falde markant den kommende tid.
Spørgsmålet er hvor meget røgslør Nationalbanken har tænk sige at lægge ud, for at bevare illusionen.
Jeg håber virkelig de tænker sig godt om, og jeg vil anbefale banker at se på fusions muligheder, fremfor at køre illusions økonomi.
Besvar med citat
  #16 (permalink)  
Gammel 12th May 2008, 02:12 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2008
Indlæg: 4,875
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af BamsesFar Se indlæg
Børsen TV er nok noget af det mere reelle og forstandige. Deres erhvervsjournalister er seriøse.

/BF
Det kan du ikke mene ?
Besvar med citat
  #17 (permalink)  
Gammel 12th May 2008, 03:19 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Jan 2008
Indlæg: 7,296
Standard

Jo, men man kan da altid diskutere, om de er agressive nok overfor i det her tilfælde bank-, kreditforenings- og ejendomsmæglerkomplekset?

Men for mig at se, så er journalisterne på bred front tiltagende kritiske overfor netop bank-, kreditforenings- og ejendomsmæglerkomplekset.

Vi mangler dog stadig at se den journalist, der tør sige: "Du fik vist ikke helt besvaret spørgsmålet? Kunne du af hensyn til seerne uddybe ..." Og så holde bløddyret fast i skruestikken, indtil han bliver klar i spyttet, eller siger "Det øsnker jeg ikke uddybe på nuværende tidspunkt".

Ser du nogen gode journalister nogen steder? Hvad forventer du af dem?

/BF

Citer:
Oprindeligt indsendt af Nordstar Se indlæg
Det kan du ikke mene ?
Besvar med citat
  #18 (permalink)  
Gammel 13th May 2008, 05:25 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Sep 2007
Indlæg: 1,422
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Maverick Se indlæg
Sort kaffe - Boligprisfald fører ikke til samme drastiske konsekvenser for den danske finanssektor, som det er sket i USA, fordi vi langt fra været så agressive i kreditgivningen.
Ikke desto mindre er den danske belåningsgrad højere end US, men der er nok mindre spredning.
Besvar med citat
  #19 (permalink)  
Gammel 14th May 2008, 08:32 AM
Banned
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 22,952
Standard

Nu er min betænkelighed ikke så meget den enkelte kunde: Her kan bankmedarbejderen nogenlunde pejle sig frem - at disse så i opgangstider er sluppet levende fra nogle grimme "bøffer", det er så en anden sag.

Nej min betænkelighed går på de overordnede retningslinier i banken: Det må da være direktion og bestyrelses opgave at forholde sig lidt kritisk til "Rickard Ragnvald" talerne. Ledelsen MÅ vide at opsving ikke varer evigt - det kan en depression derimod (inkariget er et perfekt eksempel) - hvorfor man må vide i tide at rebe sejlene: Nyd den billige kredit og tvær de problemfyldte kunder af på konkurrenterne: Giv de gode faste kunder en rente de kan være tjent med.
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Derfor kan huspriserne falde med 25 pct. Twinbro Generelt 2 10th May 2008 09:32 AM
Samlet udbudspris Buffett Ønskelisten 3 17th February 2008 09:46 PM
Huspriserne stabiliserer sig Nyheder Udvalgte Bolig nyheder 1 15th November 2007 12:28 PM
Banker står til store tab moniulven Generelt 3 24th July 2007 08:16 AM
Boligpriser står til tæsk i København Admin Udvalgte Bolig nyheder 0 17th March 2007 06:05 PMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 02:10 AM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.