Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Boligdebatten > Generelt
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 07:57 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2008
Indlæg: 2,312
Standard Det provokerende hjørne

Svar til mine to gode venner Boble og Maverich:

Vedrørende visdom synes jeg, at denne artikel er ret interessant:

Memory Loss - Aging - Alzheimer's Disease - Aging Brains Take In More Information, Studies Show - Health - New York Times

Provokerende? Ja.
Lad os holde provokationerne på denne tråd, og lad os få en diskussion om fakta, dvs. om det der sker i verden lige nu og ikke det, der er sket. Jeg kunne godt tænke mig, at I fremlagde bare nogle enkelte artikler, som kunne dokumentere jeres meninger, så vi ikke skal høre mere om bias.
Hele hemmeligheden ved livet er, at man skal kunne reorientere sig i nyt terræn. Visdom er ikke at gå den samme vej igen og igen, men at kunne forstå verden og agere udfra de til enhver tid givne præmissser. Verden er i stadig forandring, og derfor kræver det også nytænkning. Jeg forudsætter naturligvis at I har læst ovenstående artikel før I svarer.
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 08:14 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Sep 2007
Indlæg: 445
Standard

Så forudsætter du samtidig at boble er i stand til at læse...?!?
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 08:59 PM
Banned
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 1,786
Standard

Lægefaglige artikler ligger udenfor mit interesseområde, så den vil jeg undlade at forholde mig til!

Jeg kan ikke se det provokerende i at modargumentere dit ikon, Gorrion, og fremhæve, at krisen ikke ser ud til at blive nær så slem som 2. oliekrise fra 1979, "stop and go årene" efter 2. verdenskrig eller kornsalgskrisen i 1870 for den sags skyld!

Jeg vil nok mene, at vi Boble, jeg selv og andre har flertalet af økonomer og eksperter på vores side, når vi maner til besindelse og fremhæver, at nok kommer der prisfald, men der er intet der indikerer at de får Gorrionske dimensioner. Hvis vi gad, kunne vi sagtens begynde at søge nettet tyndt for artikler og poste et utal af artiker og analyser, der ligger i forlængelse af vores pointer.

Men er det virkelig dit sandhedskriterium - at jo flere løsrevne og selektive artikler man kan poste, desto mere sandt må det være? Gorrion poster en artikel så snart der skrives noget negativt om boligmarkedet i et eller andet medieum, mens han går let og elegant hen over det flertal af økonomiske artikler, der taler om en moderat krise, begrænsede prisfald og argumenterer for begrænsede effekter i den reale økonomi. Det er ren Bjørn Lomborgske = VIDENSKABELIG UREDELIGHED!

At påstå denne krise og vores tidsalder skulle være helt unik, er som Henry Mintzberg sagde, udtryk for menneskets naturlige trang til føle sig som del af noget helt specielt. Der skal ske noget! Nuvel, der kan være forskellige og også nye faktorer på spil i forhold til tidligere kriser, men i virkeligheden minder kriser forbavsende meget om hinanden, og denne her er ikke en undtagelse.

Hvad angår nationaløkonomi, så har folk en forbavsende kort hukommelse, og det gælder i særdeleshed Gorrion.

Jeg vil slutte af med at henvise til to nyere analyser:

Finansrådets analyse af den boligøkonomiske situation pr 8 maj 2008: Dok. nr. 192038-v5

Hovedresultaterne i analysen er:
• Den offentlige ejendomsvurdering ligger i gennemsnit 20 pct. under
de faktiske markedspriser i perioden 1993 til 2007. Dermed overvurderes
boligejernes gæld set i forhold til boligformuen med ca. 17
pct.
• Generelt vurderes der ikke at være en skævvridning på boligmarkedet.
• Danskernes gæld i forhold til boligens værdi stiger med indkomsten
• Den enlige forælder med børn har mindre gæld i forhold til boligens
værdi end familier med to voksne og børn.
• Boligejere i region Hovedstaden har større friværdi end boligejere i
resten af landet.
• Generelt er boligejernes gæld som andel af boligernes markedsværdi
faldet fra 1993 til 2007. Antallet af såkaldt teknisk insolvente boligejere
er således historisk lavt i 2007.

• Danske boligejere er derfor historisk godt rustet ved udgangen af
2007.
• Samtidig er gældens niveau i forhold til boligens værdi faldet mere
vest for Storebælt end øst for i perioden 2005-2007.

Danske Banks hovedkonklusioner, 1.4.08:

Boligkrise i Danmark afblæst
Af Redaktionen, 01-04-2008

ØKONOMI: Danske Bank beroliger danske boligejere i ny analyse. Vi bliver ikke ramt af nogen subprime-krise i Danmark
Skrækvisionen med kæmpefald i huspriserne og et massivt fald i byggeaktiviteten, som så trækker ledighed og elendighed med sig, kommer ikke. De næste to-tre år bliver rolige på det danske bygge- og boligmarked, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Det er Danske Bank, der kommer med den gode nyhed i form af en ny analyse af boligbyggeriet i Danmark - og dermed boligmarkedet som sådan.

Ingen paralleller
- Vi kan se, hvordan det amerikanske boligmarked er ved at kollapse, og der bliver hele tiden draget paralleller til Danmark. Men vi får ingen subprime-krise i Danmark, siger seniorøkonom Frank Øland Hansen fra Danske Bank til avisen.

I analysen forudser Danske Bank nådige tider for boligejerne, hvor de store byer som København og Århus skal indstille sig på, at priserne godt kan falde 5-10 pct., men allerede til efteråret er der bedre økonomiske tider i vente for husejerne.

Danske Bank forventer, at Den Europæiske Centralbank vil sænke renten tre gange et kvart procentpoint, og at Nationalbanken vil følge efter. Dermed har husejerne udsigt til lavere boligudgifter.

Største friværdier
home mener, at nogle udbudspriser godt kan falde i Århus og København, men at salgspriserne er ved at nå det rette niveau. Og kommende rentesænkninger vil trække i positiv retning, mener kommunikationschef Niels H. Carstensen, home.

- Langt de fleste boligejere sidder ganske solidt i det. De har en stor friværdi, ofte i millionklassen, og de har også sparet mere op til pension end lejere. Der, hvor boligpriserne har været under pres, er også de regioner, hvor friværdierne er absolut størst, så der er ingen parallel til det amerikanske boligmarked, hvor folk har kunnet låne penge selv med en særdeles spinkel økonomisk status - deraf ordet subprime, at det er boliglån til de boligejere, der ikke har råd til et normalt boliglån. Det begreb findes ikke i Danmark, siger Niels H. Carstensen.

Sidst redigeret af Maverick : 21st May 2008 kl. 09:05 PM.
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 09:24 PM
Member
 
Registreringsdato: Jan 2008
Indlæg: 97
Standard

ouch, 1-0 til Maverick Kom så hr Doctor, kan du toppe den med et "intelligent" svar?
Besvar med citat
  #5 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 09:27 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2008
Indlæg: 4,875
Standard

"• Den offentlige ejendomsvurdering ligger i gennemsnit 20 pct. under
de faktiske markedspriser i perioden 1993 til 2007. Dermed overvurderes
boligejernes gæld set i forhold til boligformuen med ca. 17
pct."


Ja, den har vi haft og den viser at der nu handles til under den offentlige vurdering i Kbh hvilket fik Thomas Torp og EDC til at hyle op.
Besvar med citat
  #6 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 09:29 PM
Junior Member
 
Registreringsdato: Aug 2007
Lokation: Denmark
Indlæg: 21
Thumbs up Lige en tanke.....

Et fantastisk sagligt indlæg og inspark fra Maverick til alle de Domsday indlæg der bestemt fylder meget i diverse forumer/debatter rundt omkring....

Jeg har specielt fuldt intens med på en lang række forumer/debatter siden 2005 og skriver sjældent og er ofte med på en lytter af faginteresse......

MEN som modsvar vil jeg da gerne undre mig over at der ikke findes en ligevægt af økonomiske artikler eller analyser der kan modsvare hinanden.......

Der er jo bestemt et økonomisk marked der er klart har vist at psykologien spilder ind.......

og jeg har læst tusindvis af dem alle med krystalkuglefunktion indopereret... og det er lidt pudsigt at i 2005-06 var pendulet bestemt i anden retning og desuden også antallet af økonomiske artiker/analyser i den "positive" retning og vi husker godt hvor det hele toppede jo.......

Samme fænomen sker nu bare meget hurtigt i den anden retning........

Så bestemt en opfordring til som Maverick har vist har man artikler/analyser i anden retning så det kan få modvægt så post dem alle... Vi er mange der er med på en "lytter" jo.....

så en sidste opfordring til den sober saglighed i indlæggene.......
Besvar med citat
  #7 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 10:16 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Sep 2007
Lokation: 2100
Indlæg: 467
Standard

Problemet er at Gorrion, Doctor HCGN m.fl. har væsentlig mere kildekritik end optimisterne. Man tager således ikke udtalelserne fra Danske Bank, Home m.fl som gode varer. Det kan selvfølgelig gøre det noget vanskeligt for debatørerne der tror på et positivt marked at trænge igennem med deres budskaber, når de artikler der henvises til ikke tages seriøst.

Problemet er nok at ingen aner hvor vi er på vej hen - ingen kan spå om fremtiden. Man komme med argumenter hvorfor man mener det kan gå den ene eller den anden vej, men bør også være lydhør overfor argumenter der går i den modsatte retning af hvad man selv tror - uden at blive sarkastisk eller ondskabs fuld. Hvad angår artiklerne fra Danske Bank, Home og vores alle sammens Ulrike Ekelund, mener jeg selv ved talrige lejligheder at de er blevet taget i, at komme med nogle udtalelser vi alle sammen efterfølgende har kunne konstatere var lodret forkerte.. Når sådan noget sker gentagne gange bør man kraftigt overveje om man vil fortsætte med at støtte sig op ad disse kilder - personligt har jeg valgt dem fra.

Selv er jeg af den klare overbevisning at vi er inde i en middelsvær korrektion bl.a foranlediget af USA, hvor Danmark og Europa generelt har haft en øget eksport til igennem de sidste år. Deres afmatning i økonomien, som jeg ved selvsyn har konstareret efter en tur i New York, er MEGET tankevækkende. Der gik ikke en dag hvor jeg ikke læste om subprime krise og oliekrise i New York times. Nogle meget tankevækkende artikler i øvrigt. En af artiklerne redegjorde for hvordan almindelige betalende lejlighedsejere så deres fællesomkostninger stige med flere 100 dollars (faktisk var det 1000 USD men jeg vil ikke overdramatisere), fordi de øvrige i ejendommen ikke kunne betale dvs. evnten betalte man øgede fællesomkostninger eller også undlod man at reparere, gøre rent mv. hvilket igen gjorde de tomme lejligheder endnu sværere at sælge.. en såkaldt ond cirkel.

Den onde cirkel spreder sig i hele USA hjulpet godt på vej af de stigende benzin priser. En anden artikel nævnte også at benzinprisen er steget 37% over det seneste år!!! Men at olieprisen var steget over 100% (jeg kan ikke huske de eksakte tal), dvs. at der ligger en kæmpe regning som ikke er sendt videre til forbrugerne da landede ellers ville gå helt i stå.. Se bare Sinopec (China Petroleum kaldes det vidst også) i Hong Kong, der laver olie til benzin, der måtte se sit resultat dykke med over 70% pga de stigende priser på olie de IKKE kunne sende videre til forbrugerne..

Et af de øvrige argumenter der fremhæves som jeg også mener er meget validt er at vi ser en priskorrektion der satte ind midt i en højkonjuktur, som ovenfor nævnt er der noget der tyder på at vi går hårdere tider i møde hjulpet godt på vej af de offentlig der vil have mere i løn, men det er en helt anden historie. Men hvorfor vil de det?? Ja det vil de, tror jeg, blandt andet fordi man i stigende grad ikke har råd til at bosætte sig i nærheden af deres arbejspladser hvilket jo må være dybt frustrerende. På et eller andet tidspunkt, hvilket jeg også prøver at forklare til min arbejdskollega, kan priserne ikke stige mere. Bare fordi vi fylder et nul bagpå værdien af boligen bliver samfundet ikke rigere. Det hænger jo ikke sammen, det kan selv den lykkeligste optimist ikke benægte. Nu har vi fået sendt millioner på boligmarkedet gennem stigninger i de mindre lejligheder, som har ført til stigninger i de større osv. gennem en useriøs og usammenhængede boligpolitik ("vi skriver økonomi bøgerne om" - hjælp!!!) og senere gennem andelsboligmarkedet, men stadig falder markedet. Hvad nu? Ja vi har flere valgmuligheder vi kan fortsætte røveriet af især unge under 25, som hverken har andelsbolig eller ejerbolig, ved at indføre nye lempelige lån, det ændrer dog ikke på at samfundet bliver bedre, blot at omfordelingen fortsætter.

Det gavner INGEN at huset skal koste 3 mio. i stedet for 2 mio. medmindre man er spekulant (og hvorfor regeringen ikke har lukket et hul der er så kæmpestort er en dumhed uden sammenligning) eller sidste gangs sælger.. bytteforholdet vil jo kun blive værre efterhånden som man bevæger sig opad i "fødekæden" hvilket jo er den typiske vej man bevæger sig i livet...

Derfor giver det ikke megen mening at være sympatisør med den førte politik, medmindre man er bosiddende på strandvejen, i en anden pragtvilla eller har fået boostet sin personlige formue gennem forældrekøb og gevinsthjemtagning... er I en af ovenstående kan i bare fortsætte jeres optimisme og snak om at politikken der er blevet ført har været fornuftig - men husk hvis I har tjent en million er der måske en ældre der har tjent 3 mio. Og kan trække sig så meget tidligere tilbage fra arbejdsmarkedet, vanvid!!

Nå fik lige acceleret ud af kurs.. og skrevet lidt mere end meningen var... konklusion.. husk at være kritisk overfor artikler postet af parter der er dybt søbet ind i sagerne selv (Danske, Home mv.), men husk også at være lydhør for argumenter og tilbagevis dem sagligt...

over and out
Besvar med citat
  #8 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 10:17 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Jan 2008
Indlæg: 7,296
Standard

Jeg synes faktisk, at han på det allersidste argumenterer betydeligt mere sammenhængende.

Jeg kan ikke altid følge logikken, men der gøres da betydeligt strørre indsats med at basere input på tredjepart. Og forklare, hvor tallene kommer fra.

/BF

Citer:
Oprindeligt indsendt af Bruno Madsen Se indlæg
Så forudsætter du samtidig at boble er i stand til at læse...?!?
Besvar med citat
  #9 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 10:21 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2008
Indlæg: 2,312
Standard

Advarsel: Jeg sagde, at det var det provokerende hjørne. Jeg vil være lige så udokumenteret, som du tidligere har været.

Sig mig en gang er du ansat i Danske Bank og lever du stadig i år 2007.
Har du læst national bankens redegørelse for finansiel stabilitet 2008 ?
Har du læst de artikler Gorrion og andre incl. mig selv refererer til om udviklingen i USA lige nu, og har du tænkt på, at Danmark i høj grad er i samme situation.
Det kan godt være, at der er mange rige i Hovedstadsområdet, der har deres på det tørre, men der er en stor risikogruppe, som er finansieret med risikable lån, og som ikke har råd til at lægge om til 30 årige fast forrentede lån.
Der er ingen, der har råd til de boligpriser de store byer annoncerer med. Jeg er selv blandt de såkaldte 10 % bedst lønnede i Danmark, og jeg har råd til en 2 værelses på det værste af Nørrebro. Ingen af mine venner, som er i samme indkomstgruppe som mig, ville idag have råd til at købe den bolig de sidder i. De kæmper stadig med lån fra prisniveauer fra slut 80erne, hvor man nord for Kbh. kunne købe et velplaceret hus for 1 mio kr. En million kr. er mange penge, når du skal betale dem tilbage. De er rige, fordi de har kunnet tage lån i boligen og spekulere i andre aktiver. Imidlertid har de øvrige aktiver tabt værdi, og det var ikke lige med i planen. Du siger, at du ikke er interesset i den lægevidenskabelige artikel. Den fortæller bare, at unge mennesker elsker at blive bekræftet i de teorier, de lige har tilllært sig. Imidlertid kan de ikke se, når der er noget der falder uden for normalen. De stopper ikke op og spørger sig selv: Hvad sker der her. Det hænger jo slet ikke sammen. Let og elegant springer de over det, de ikke forstår, og som ikke passer ind i deres verdensbillede. Har du overhovedet læst nogle artikler fra udlandet. Prøv at tune ind på nogle andre kanaler end Danske Bank og ejendomsmæglerne i Danmark. Opskrevne værdier på stort set alle aktiver. Og så kan jeg "glæde" dig med, at aktierne til aften falder i USA, idet udmeldingen fra FED er, at det nok er sidste rentesænkning.
Herudover mangler jeg totalt en global indsigt fra din side. Du tror, at Danmark kan gå enegang. Men den sømandshistorie er forlængst forbi.
Det var ikke et intellligent indlæg, men spontant og right from the bottom of my hart.
Besvar med citat
  #10 (permalink)  
Gammel 21st May 2008, 10:23 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Sep 2007
Lokation: 2100
Indlæg: 467
Standard

Doctor.. dit blodtryk..
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktivAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 08:51 PM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.