Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Boligdebatten > Generelt
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 16th November 2015, 08:35 PM
Junior Member
 
Registreringsdato: Nov 2015
Indlæg: 3
Standard Bjælkesommerhus om vinteren - sluk eller grundvarme?

Hej,

Vi er på vej mod et køb af et 63m2 Jeppesen bjælke sommerhus fra 1972 i rigtig god stand. Men som bjælkehuse fra den tid jo mest er, så er det 7cm bjælker som væg, og ingen anden isolering i væg og heller ikke tag (blot tagpap og stenlag lagt på. I dette hus er næsten alle vinduer og døre termo, de fleste skiftet de sidste par år, en enkelt dobbeltdør er oprindelig enkelt-lags glas.

Så hvad vil andre med tilsvarende sommerhus anbefale over vinter perioden:
  1. Lade huset stå helt uden varme og blot med lidt udluftning. Hvordan har tekstiler, f.eks. stuemøbler, senge/madrasser, gardiner, og også alt elektronik og hvidevarer m.m. det med det - fugter det op? Bør noget overdækkes med plastic eller fjernes helt? Og i den situation slet ikke bruge huset nov-mar, andet end måske en helt opstart og så nedlukning af huset over julen.
  2. Køre med luft-luft varmepumpe på 8-10C indstilling (nyeste Panasonic HZ9RKE med super SCOP 5.3 og SMS fjernbetjening) og så enten lidt udluftning igen, eller bruge varmepumpens affugtningsfunktion ind i mellem. Til gengæld ingen bekymringer om indbo, og så også kunne tage i sommerhuset en 5-6 gange over vinteren. Nogen som tør give et bud på, hvad det koster i ekstra strøm baseret på lignende omstændigheder?

Selvfølgelig aflukning af vand uanset hvad, specielt første vinter for at se, hvordan det går. Hvis det fremover bliver med grundvarme, så måske kun lukke ved hovedhanen og tømme almindelige haner m.m.

Det er desværre ikke realistisk at efterisolere huset uden helt at ødelægge stilen, og også nervøs for om bjælkekonstruktion overhovedet vil klare en sådan ændring uden at rådne over tid.

Sammenlignelige erfaringer meget velkomne

Hilsener
Allan
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 16th November 2015, 09:06 PM
Member
 
Registreringsdato: May 2009
Indlæg: 77
Standard

Hvis det ikke er rådnet endnu, så sker det heller ikke fremover. I 1972 varmede man bestemt ikke op over vinteren.

Jeg har haft et (Myresjö) hus af samme årgang i snart 5 år nu. Alt er lukket og slukket over vinteren, og (7-9-13) ingen skader eller dårlig lugt af det. Jeg er temmelig sikker på, at de tidligere ejere har gjort det samme. Der er en dog en del udluftning omkring nogen døre og vinduer, og jeg tror det hjælper.

En nabo varmer dog sit hus igennem en gang om ugen om vinteren; for holde bugt med fugten, siger han.

Jeg tror ikke, at det er en god idé, at dække noget til med plastik, da det holder fugt inde.
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 16th November 2015, 10:56 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Feb 2014
Indlæg: 1,684
Standard

Der kan ikke siges noget generelt, da det bla. afhænger af hvor meget solen opvarmer huset om dagen, og den efterfølgende nedkøling om natten... -ren gift for indeklimaet

Jeg ville aldrig lade noget så værdifulgt stå uden grundvarme...

Ps. Måske har tidligere ejer haft varme på - men fundet det for dyrt, grundet den dårlige isolering og derfor solgt det
.
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 17th November 2015, 11:39 AM
Junior Member
 
Registreringsdato: Nov 2015
Indlæg: 3
Standard

Tak for et par gode svar caterham og Morten - så står det 1-1 mellem total nedlukning og en lav grundvarme

Caterham - fjerner du meget elektronik ved vinternedlukning, eller overlever den fint? Tænker på f.eks. TV, ældre tablets, 4G wifi router, stereo anlæg etc.? Eller det gør du måske under alle omstændigheder i forhold til tyveri?

Morten - tidligere ejer havde ikke varme på, varmepumpen er en jeg overvejer at etablere.

Hvis nogen har en idé omkring selve omkostningen ved lav grundvarme via varmepumpe for at holde f.eks. 8C på 63 bjælkehytte med tykke bjælker men uden nogen isolering, så ville det være godt input. Taler vi f.eks. 2000KWh eller 50000KWh i et sådant scenarie? Det gør også noget af en forskel på, om det er værd at overveje at bruge sommerhuset lejlighedsvist Nov-Marts perioden.

Hilsen
Allan
Besvar med citat
  #5 (permalink)  
Gammel 17th November 2015, 12:11 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2009
Indlæg: 435
Standard

Jeg har også et bjælkesommerhus, og det bliver ikke varmet op om vinteren, udover når vi lejlighedsvist bruger det. Dog har vi et SolarVenti-system på taget, men jeg er lidt i tvivl om, hvor meget det egentlig gør af forskel om vinteren, hvor solen er sjælden og står lavt.

Vi har ikke problemer med fugt i hverken hus eller interiør. Vi flytter normalt senge ud fra væggen og sørger for, at alle indvendige døre står åbne, så der ikke bliver for indeklemt rundt omkring i krogene.

Jeg ville personligt synes, at det var et helt vildt energispild at holde det opvarmet om vinteren - og derudover ville jeg egentlig heller ikke tro, at den varmepumpe, vi har, ville kunne sørge for ordentlig opvarmning helt ud i alle kroge af huset, men den er så også placeret helt nede i den ene ende af huset, så der er langt til toilet/bad/soverum i den anden ende.
Besvar med citat
  #6 (permalink)  
Gammel 17th November 2015, 07:00 PM
Member
 
Registreringsdato: Mar 2013
Indlæg: 61
Standard

Kunne man evt sætte en affugter ind i stedet for at varme op?
Besvar med citat
  #7 (permalink)  
Gammel 17th November 2015, 08:11 PM
Member
 
Registreringsdato: May 2009
Indlæg: 77
Standard

Jeg har egentligt kun et billigt TV og et par andre billige elektronikdimser fra Aldi, især da jeg ikke vil påkalde mig indbrudstyves interesse. Heller ikke nogen dyre lamper eller møbler. Har aldrig haft problemer med dem eller hvidevarene.

Godt råd med at lade dørene stå åbne, det gør jeg også altid.

Konstant varme i et sommerhus fra 1972, som ikke er efterisoleret, er i mine øjne noget fråds. De var simpelthen ikke bygget til at blive brugt i større stil om vinteren dengang. Mine døre og vinduer er årgang 1972, og varmen fiser lige igennem (og forbi...) dem, og jeg kan høre TV'et gennem ydervæggen....

Mit sommerhus er på samme størrelse, og vi er rigtigt glade for vores varmepumpe, som hovedsagligt opvarmer stuen. I værelserne er der elpaneler. Vær opmærksom på, at ikke alle varmepumper kan gå ned til 8-9°.

Iøvrigt er sådan et lille hus varmet op på et par timer, hvis du bare vil bruge det en weekend om vinteren. En god brændeovn gør også sit. Hvis du har en åben pejs, så få sat en kaminindsats i. Gør en kæmpe forskel.

Sidst redigeret af caterham : 17th November 2015 kl. 08:15 PM.
Besvar med citat
  #8 (permalink)  
Gammel 18th November 2015, 02:56 PM
Junior Member
 
Registreringsdato: May 2015
Indlæg: 24
Standard

Vi står snart i samme problem dog med et helt nybygget træsommerhus. Taget den bedre isolering i betragtning kan det vel godt svare sig at installere en luft-luft pumpe for at holde huset omkring de 8-10 grader vinteren igennem? Taget den store investering i mente tror jeg også planen bliver at bruge det en del vinteren igennem

/Herman
Besvar med citat
  #9 (permalink)  
Gammel 18th November 2015, 07:11 PM
Junior Member
 
Registreringsdato: Nov 2015
Indlæg: 3
Standard

Tak alle for gode svar!

Ligner at det hælder mest mod en fuld nedlukning om vinteren, ikke noget dyrt elektronik og resten overlever det nok.

Bemærk at flere af de nyere luft-luft varmepumper også ser ud til at have affugter funktion, bl.a. den tidligere nævnte Panasonic model. Så overvejer noget med at lade den i hvert fald køre affugtning nogle timer et par gange om ugen for at holde dug / fugt nede, styret via fjernbetjent SMS.

Når / hvis vi tager på nogle dages besøg om vinteren så er det nok opstart med varmepumpen mindst 4 timer før ankomst. Irriterende med selve vand tilslutning og tømning hver gang, ikke mindst alt balladen med vaskemaskiner, opvaskemaskiner, vandvarmer og endda blandingsbatterier hver gang.

Med et nybygget sommerhus og den isolering som er i i dag ville jeg klart holde en så lav grundvarme som muligt, tror næppe det koster det vilde og er i samme mijlø-gris kategori.

Hilsen
Allan
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Køb lejlighed til vinteren eller vent til næste år buffysboy Generelt 9 18th September 2015 11:56 AM
Accessorisk eller separat enkeltværelse? 1 eller 3 måneders opsigelse? chipsa Jura 13 22nd March 2015 03:54 PM
Valmet tag eller ej? Med eller uden udhæng - beskyttelse af murværk? Aliaz Generelt 12 1st January 2013 10:24 AM
Ejer eller lejer? offentlig ansat eller privat? CN_gold Generelt 11 28th January 2011 09:56 PM
Hvert andet sommerhus sælges om vinteren Nyheder Udvalgte Bolig nyheder 4 8th December 2010 02:08 PMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 11:01 PM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.