Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Politik og Økonomi > Økonomi
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 12:08 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 3,519
Standard Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig: version 12

Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig version 12.

Så er det blevet den 10 Aug. 2008, og det er derfor 1års fødselsdagen for denne velbesøgte tråd.

Jeg vil indledende sige tak for alle de personlige beskeder jeg har modtaget det forgangene år, både for de som har lagt nogle spørgsmål eller ligefrem ideer, og ligeledes en tak for de private beskeder fra alle de som har påskønnet denne tråd.

Denne verdenshistoriske økonomiske og finansielle krise skriver stort set sider i historiebøgerne hver dag, og man må især i den seneste tid sige at fyldepennen har haft travlt.
Flere bankchefer, og top finansfolk har været ude og sige de aldrig har oplevet noget lignende, hvoraf flere af disse har været i branchen i over 40 år.
Ligeledes har flere økonomer nu sammenlignet denne verdenshistoriske krise, med krisen i 30érne, hvilket jeg bestemt ikke kan afvise (selvom titlen på tråden ikke tilsiger at vi skal så langt tilbage).

Tidligere i tråden var jeg også inde på at denne finansielle og økonomiske krise kunne gå hen og udløse national økonomiske katastrofer, og i værste fald knække halsen på hele nationaløkonomier (statsbankerotter).
Dette scenarie er bestemt ikke blevet mindre, slet ikke når der i stigende grad bliver stillet statsgaranteret likviditet i ubegrænset mængder, til dele af finansverdenen.

Denne historiske finansielle og økonomiske krise er LANGT FRA SLUT, og jeg vil næsten ligge hovedet på blokken og sige vi end ikke er halvvejs.

For Europas vedkommende er denne krise i sine første stadier, og om end det finansielle system umiddelbart virker bedre rustet, så tror jeg det er en ringe trøst når regnskabets time for alvor bliver realiseret.

Samtidig skal vi nu på mere regionalt plan til at forholde os til astronomiske tab i erhvervs/industri brancher, og ligeledes i stigende grad på det europæiske boligmarked, herunder også Danmark. Jeg tror dog at vi først for alvor ser de helt alvorlige udbrud på den front i løbet af andet og tredje kvartal af 2009.

Denne verdenshistoriske finansielle krise er i den grad blevet forlænget af finansverdenens manglende erkendelse i starten af krise, at den var rav ruskende gal. Og efterfølgende med omskrivning eller direkte lovbrud mod gældende økonomiske regler har man forsøgt at udviske eller formindske omfanget, for blot at opdage at det blev meget værre.

En forfejlet økonomisk politik førte til denne verdenshistoriske krise, og yderligere forfejlede og tåbelige økonomiske indgreb har forværret denne finansielle og økonomiske verdenskrise, som slet ikke ser ud til at være aftagende.

Man kan sige at opstramningen af lånepolitikken fra banker rundt omkring er noget af det bedste og mest rigtige der er sket det senere år, og ligeledes indleder man nu en meget streng kontrol med finansverdenen i fremtiden, herunder også i investeringsbanker, mm.
Selv FBI er indblandet i efterforskning, bla tilsigtet misbrug af Subprime regulativer, og hvem ved hvad ellers.

Selvom jeg ikke personligt ikke har været helt enig med ECB, så har de indtil for nylig ført en ok rentepolitik.
Jeg håber ECB hæver renten til Sep. Set ud fra inflationsbarometeret, men også ud fra hvordan Europa skal komme ud på den anden side af den konjunktur afmatning (måske europæisk recession), uden at en svækket Euro skaber et grimt blødende sår i inflationen som er svær at stoppe igen.

Jeg frygter at en Europæisk recession, eller blot konjunktur nedgang ikke vil stoppe/sænke inflationen nævneværdigt, ikke på mellemlangt sigt, ej heller på langt sigt. Prisen på penge må op.

. . . . .

Jeg kunne blive ved, men må hellere starte version 12 med denne indledning.
Jeg håber debatten fortsætter!


Venlig hilsen
Gorrion

http://www.boligdebatten.dk/generelt...rdenskrig.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-2-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-3-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-4-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-5-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-6-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-7-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-8-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...ion-9-0-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...sion-10-a.html
http://www.boligdebatten.dk/generelt...sion-11-a.html

Sidst redigeret af Gorrion : 10th August 2008 kl. 01:07 AM.
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 12:34 AM
Banned
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 22,952
Standard

kære Gorrion!

Er krisen OVERHOVEDET begyndt - hidtil har vi kun set nogle lettere flove finansfolk - her må jeg sige at finansverdenens uddannelser i økonomisk historie - og andre fag til almen dannelse - er sørgeligt nødlidende. Kæreste venner: Alexander den Store lavede det samme nummer i det 3. århundrede før Kristus, Christoffer Columbus opdagelse af Amerika, med deraf følgende pengerigelighed..... Og narrehattene har aldrig set noget lignende...... de har så sandelig også lukket deres rødrandede og selvmedlidende øjne fast i.

Danmark og Europa - USA for den skyld også - overlever såmænd nok; men magtstrukturerne vil blive ændret. Kejseren tror at verden dør med ham, hvorfor han må være udødelig. Magthaverne forveksler deres egen situation med nationens.
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 12:53 AM
Member
 
Registreringsdato: Dec 2007
Indlæg: 37
Standard

hmmm.. dine indlæg minder mig lidt om tiden op til årtusindeskiftet...massehysteriet om, at verden ville gå under og at kaffemaskiner, barbermaskiner mm ikke længere ville virke klokken dit og dat.

Min holdning er, at man bør vælge en bolig fordi man gerne vil bo i den og at den måske er en god forretning over en længere årrække.

Folk der fedtspiller og spekulerer for meget i fald/prisstigninger, verdensøkonomi mm på kort sigt, er desværre nok dem der aldrig kommer ind (eller i hvert fald for sent) på boligmarkedet.
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 02:36 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Apr 2007
Indlæg: 3,519
Standard

More banks on the way ....
YouTube - More banks on the way ....

Sådan er det!

Sidst redigeret af Gorrion : 10th August 2008 kl. 02:48 AM.
Besvar med citat
  #5 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 07:52 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2007
Indlæg: 2,046
Standard Velkommen til nummer 12

Tillykke med version 12, Gorrion.

Og tak for de forrige 11 versioner.

Det har været disse tråde der har gjort dette forum værd at besøge gennem det seneste år. Provokerende, ja. Men tråden har osse i den grad været med til at bryde vanetænkning og hindre automatisk accept af de forklaringer og udmeldinger som "de autoriserede", dvs. regering, nationalbank, finanstilsyn o.s.v er kommet med. Forklaringer som der med stor sandsynelighed er megen god grund til at sætte spørgsmålstegn ved.

Du har med mange gode links givet mig adgang til solid baggrundsviden om den krise der nu ruller hen over verden. Samt indblik i hvorledes helt almindelige mennesker ovre i USA oplever krisen på deres krop. Det sidste er naturligvis altid interessant for en videbegærlig person, men det bliver jo unægteligt endnu mere relevant af at vi sandsyneligvis indenfor kort tid kommer til at gå det samme igennem her i Danmark som de lige nu går igennem i USA.

Indrigienserne er i hvertfald vidtgående de samme: Et oppustet boligmarked, en usund finanssektor, en regering og et offentligt kontrolapparat der langt hen af vejen har vendt det blinde øje til tegnene på en tiltagende krise.

Det bliver spændene at følge udviklingen fremover, og jeg glæder mig til den fortsatte debat, selvom den til tider foregår i en lige lovlig grov tone.

Du har jo i de forrige 11 tråde ind i mellem været udsat for temmeligt hårde, personlige angreb. Det er derfor beundringsværdigt at Du stadig har energi og motivation til at forsætte.

Sidst redigeret af SortKaffe : 10th August 2008 kl. 09:30 AM. Årsag: Slafjel
Besvar med citat
  #6 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 08:41 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2008
Indlæg: 2,312
Standard

Enig med SortKaffe. Herfra skal også lyde et tak, og held og lykke med de kommende versioner. Det har været en meget spændende proces at følge, og det bliver endnu mere spændende at se, om der kommer overraskelser, som du ikke havde forudset. Virkeligheden overgår altid fantasien. Jeg vil lige supplere SortKaffes glimrende opsummering og tilføje: Det er sjældent, at man får lov til at at møde så mange vidende og intelligente personer som her på Boliga-debatten. Altid er disse privat- og fagpersoner parate til at dele ud af deres erfaringer og viden. Tak for det.
Besvar med citat
  #7 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 09:33 AM
Banned
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 1,786
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Gorrion Se indlæg
Jeg frygter at en Europæisk recession, eller blot konjunktur nedgang ikke vil stoppe/sænke inflationen nævneværdigt, ikke på mellemlangt sigt, ej heller på langt sigt. Prisen på penge må op.
Dejligt vi endelig kan begynde at forholde os til forholdene i Europa og Danmark.

Jeg glæder mig også til at 2009 vil vise efterhånden vil vise, at den gode gamle økonomiske teori faktisk holder, vil vise, at der netop er sammenhæng mellem aktivitetsniveau, efterspørgsel og inflationsniveau, og frem for alt vil vise at Gorrion tager blodigt fejl i sine forudsigelser af massearbejdsløshed i Danmark, massiv inflation og et boligmarked, hvorpå der realiseres prisfald på 50%. Det kommer ikke til at ske.

Inflationen i Euroland VIL falde i løbet af 2009 og det VIL give basis for faldende ECB rente frem mod slutningen af 2009 på op til 1%.

I løbet af 2009 skal prisen på penge skal NED!
Besvar med citat
  #8 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 10:16 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2007
Indlæg: 2,046
Standard

Citer:
Oprindeligt indsendt af Maverick Se indlæg
Dejligt vi endelig kan begynde at forholde os til forholdene i Europa og Danmark.

Jeg glæder mig også til at 2009 vil vise efterhånden vil vise, at den gode gamle økonomiske teori faktisk holder, vil vise, at der netop er sammenhæng mellem aktivitetsniveau, efterspørgsel og inflationsniveau, og frem for alt vil vise at Gorrion tager blodigt fejl i sine forudsigelser af massearbejdsløshed i Danmark, massiv inflation og et boligmarked, hvorpå der realiseres prisfald på 50%. Det kommer ikke til at ske.

Inflationen i Euroland VIL falde i løbet af 2009 og det VIL give basis for faldende ECB rente frem mod slutningen af 2009 på op til 1%.

I løbet af 2009 skal prisen på penge skal NED!
Maverick: Det er en postulat at inflationen vil falde i Euroland i 2009. Du tror det, men kan umuligt vide det.

Et beviseligt faktum er derimod, at ECBs svigt forleden mod den erklærende målsætning om fastholdelse af købekraftspariteten på mindre end 24 timer fik eurokursen mod andre valutaer ned med to til tre procent. Og disse 2 til 3 procent kan Du for alle importerede varer smække oveni de 4.2 % inflationen kører med i øjeblikket.

Din tro på "den gode gamle økonomiske teori" bliver osse lidt suspekt, når Du konsekvent vælger kun at henholde dig til de teorier som passer ind i din dagsorden, og fuldstændigt undgår at forholde dig til de mange, ligeså klassiske teorier og beviser for, at et samfunds økonomiske stabilitet afhænger af at der opretholdes en positiv realrente.

Når vi så til overmål må konstaterer, at selv en negativ realrente på ca. 2½ % ikke hjælper i USA, priserne på boliger rasler jo stadig ned derovre, bankerne krakker på stribe, og problemerne synes blot at blive større og større, så synes jeg det er flot vedblivende at hævde at rentenedsættelser er den eneste vej frem for Europa.

Du synes at glemme, at hele fundamentet for vores monetærer systemer er "folks" tillid til systemet. Hvis den først svigter, så bliver katastrofen total. Og der er intet bedre middel til at få tilliden til pengene til at forsvinde end ved at lade realrenten være negativ og lade seddelpressen kører.

Jeg synes derfor der er al mulig grund til at søge efter veje ud af krisen, der respekterer de grundlæggende økonomiske spilleregler, herunder kravene om en ansvarlig pengepolitik og en afbalanceret finanspolitik.
Besvar med citat
  #9 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 10:30 AM
Banned
 
Registreringsdato: May 2008
Indlæg: 1,786
Standard

Det er et kvalificeret "gæt", javist, men alligevel et gæt funderet i solid økonomisk teori.

Råvarepriser konstate eller faldende, ceteris paribus.
Aktivitetsniveau: faldende
Efterspørgsel i euroland: faldende (grundet international konjunkturafmatning og boligprisfald)
Eurokurs: stabil eller svagt stigende

Al økonomisk teori tilsiger, at inflationen, ALT ANDET LIGE, i løbet af nogle måneder vil vende den modsatte vej, nedad!

Og må jeg lige tilføje, at realrenten faktisk er positiv for institutionelle investorer og virksomheder, som anbringer penge, når inflationen ligger på 2% og ECB-renten ligger på 3%. At afkastet for en topskatteyder er negativt er et helt andet, og mindre relevant issue. Jeg anerkender ikke præmissen om at penge i en sådan situation skulle være markant for billige. På det lange sigt med neutale vækstudsigter (altså modsat den nuværende negative situation) der mener jeg ECB renten bør ligge på ca. inflationen + 1,5 - 2,0%, altså i området 3,5 - 4,0%.

Må jeg lige tilsidst minde om, at jeg bestemt ikke er den eneste, der forventer at renten og inflationen kommer ned i 2009:

Endervidere er markedet efterhånden begyndt at prise rentesænkninger ind.

Økonomer: Renten falder først igen i 2009
Prisfald på råvarer kan give rentefald i 2009 - dr.dk/Nyheder/Penge
Lavere renter er på vej til os - Samfund & økonomi
ECB warns of weak economic growth | watoday.com.au

Sidst redigeret af Maverick : 10th August 2008 kl. 10:37 AM.
Besvar med citat
  #10 (permalink)  
Gammel 10th August 2008, 10:57 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Oct 2007
Indlæg: 2,046
Standard

Maverick:

Min gamle fysiklærer, den skjælm, sagde altid: "Hellere et tag i skridtet end ti skridt på taget". Dermed mente han, at man skulle holde sig til fakta og lade gætterier og prognoser være, ....gætterier og prognoser.

Vi ved, at inflationen på nuværende tidspunkt er 4,2, og det burde jvf. dine egne estimater betyde en rente på mellem 5,7 og 6,2. Det er vi helt enige om, men synes Du så ikke det er lidt mærkeligt at Du kalder Gorrion for en idiot når han mener det samme ??

Du kan have ret i, at nogen indikatorer peger på en faldende inflation, specielt når man tager "ceteris paribus" forbeholdet med. Men ting har det med at ændre sig over tid, og dermed er alt andet jo ikke lige.

Og tingene ændrer sig hurtigt. Indtil i torsdags havde "markedet" tillid til at ECB ville sætte ord bag handling, og have fokus alene på inflationsbekæmpelsen. En renteforhøjelse på bare 1/4 procent havde sikkert været nok til at opretholde denne tillid, men man vaklede og skabte dermed berrettiget tvivl om man kan stole på ECBs udsagn. Opgaven for ECB er derfor ikke længere at opretholde en tillid, men at genoprette en tillid. Og det kan komme til at koste adskillige renteforhøjelser af 1/4 % før den er på plads igen.

Derfor ville det have været korrekt af ECB at se inflationen de facto for nedadgående før man begyndte at ændre kursen.

Gætterier, prognoser og formodninger om en mulig lavere inflation, dem har man i rigt mål, men håndgribelige beviser ? Nej. Markedet var ikke tvivl i fredags, og Euroens markante kursdyk betyder jo blot endnu større inflation i EU. Så "ceteris paribus" betragtninger kan reelt ikke bruges til ret meget.
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig: version 6.0 Gorrion Økonomi 208 13th June 2010 07:33 AM
Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig: version 4.0 Gorrion Økonomi 304 26th August 2009 12:39 AM
Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig: version 3,0 Gorrion Økonomi 368 2nd December 2008 11:39 PM
Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig: version 7.0 Gorrion Økonomi 119 17th May 2008 04:17 PM
Største økonomiske krise siden Anden Verdenskrig: version 2,0 Gorrion Økonomi 665 29th December 2007 02:22 AMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 02:13 AM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.