Boligdebatten.dk

Boligdebatten.dk (http://www.boligdebatten.dk/index.php)
-   Økonomi (http://www.boligdebatten.dk/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Største økonomiske krise siden anden verdenskrig (http://www.boligdebatten.dk/showthread.php?t=538)

Beond 17th September 2007 07:09 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af peter777 (Indlæg 10644)
Rent bortset fra det, blot en strøtanke, så må de mange boligkøbere, som har købt til meget høje priser, vel forårsage en kommende underdrejning af samfundsøkonomien (og måske boligmarkedet). De har jo lige nogle lån de skal have betalt af, før de kan kaste sig ud i livet igen ...

Vedrørende Northern Rock: Hvor meget kan staten egentlig gøre af modkrav for den indskydergaranti-pulje, som banken har tilmeldt sig ? Er det bare alle os andre som skal betale for Northern Rocks fallit ?

Nu er det jo ikke alle boligkøbere der lever på vand og brød, selvom man godt kunne få det indtryk. Nogle af os har både råd til varme og alting.
Jeg har sågar hørt om folk der ved at gå sammen med naboen har fået råd til en ny græsslåmaskine.
Jeg håber sarkasmen er indlysende, at vi ikke skulle kunne kaste os ud i livet er vist et stykke over målet.

Konsulenten 17th September 2007 07:15 AM

Citer:

Oprindeligt indsendt af Beond (Indlæg 10651)
Nu er det jo ikke alle boligkøbere der lever på vand og brød, selvom man godt kunne få det indtryk. Nogle af os har både råd til varme og alting.
Jeg har sågar hørt om folk der ved at gå sammen med naboen har fået råd til en ny græsslåmaskine.
Jeg håber sarkasmen er indlysende, at vi ikke skulle kunne kaste os ud i livet er vist et stykke over målet.

Muligt du har, men alle dem der har strukket det hele, 20 årigt banklån, 7-10 års billån og 30 års F1 uden afdrag, kan jo ikke "strække" økonomien mere, og så når rente hedder 5 % i stedte for 2,5 % - og bankerne begynder at stramme op.. så skal budgetkontoen ikke gå meget i minus før banken begynder at røre på sig.. gerne vil styre din økonomi... :)

Gorrion 17th September 2007 08:29 AM

Northern Rock suspenderet
 
epn.dk - Northern Rock suspenderet

De sidste rester af tillid til Northern Rock er her til morgen forsvundet, da kursen på bankens aktier i de første minutter af dagens handel på London Stock Exchange synker med over 30 pct.


Ja, så blev der skrevet endnu et kapitel i denne tråd (Største økonomiske krise siden anden verdenskrig), og der er en del sider der mangler at blive fyldt ud endnu.
Det var godt nok noget af et startskud som kollapset i den Engelske finanssektor lægger ud med. Nu må vi se hvor mange der når målstregen . . . der er ingen tvivl om at det bliver noget af et "Iron man" marton.

Jeg tror at store dele af det Engelske boligmarked nærmest vil implodere, hvilket nok er et stærkere udtryk end et kollaps.

Thomas 17th September 2007 09:30 AM

Krisen
 
Jeg er meget enig med Gorrion at nedturen for boligpriserne bliver meget langvarig: Køberskaren vil i meget lang tid blive beskåret p.gr.a. bankernes sædvanlige kasten brønden til efter at barnet er druknet.
Vi skal huske på at antallet af handler er meget beskedent i forhold til ejerboligmassen! Der skal ikke fjernes mange købere før det går rigtigt galt:

i 2005 blev der solgt 75.000 boliger, 2006 ca. 65.000 og 2007 estimerer jeg til 47.000 på bagrund af nedgangen i 1 halvår 2007 i forhold til 2006.
Dvs. vi taler om et accellerende fald i salget!
Vi taler om noget, der minder om en halvering af salget på 2 år!

Northern Rocks strategi med at låne på det korte marked til at finansiere langsigtede forpligtigelser er fin - sålænge renten falder og falder; men når det går den anden vej er det en katastrofe.
Beond har tidligere sagt, at der ikke var nogen sammenligning med det danske ejendomsmarked. Undskyld; men hvad er et F1 lån andet end det kneb Northern Rock har brugt som forretningsgrundlag?
Husk igen - det er ikke ret mange der skal til for at vælte yderligere - situationen er slem nok uden yderligere skrammer.

Jeg må sige, jeg tror ikke en renteændring vil gøre noget synderligt til eller fra, fordi der er ikke tale om rente; men om risikopræmie!

En reduktion i opsparingen vil være gavnlig - specielt hvis vi kan skære de institutionelle investorer ned til rette størrelse - den opsparing, der har været har været skadelig, idet man har sparet op af for store lønninger (bare de ikke kommer ud i forbrug - det var tanken) - det har medvirket til at trykke renten - og modsvarende drive ejendomsværdierne op i et fuldstændigt urealistisk leje.
Håndværkerne har grådigt fulgt med så nyopførelsespriserne er tilsvarende steget - ikke med prisudviklingen; men med fantasipriserne på ejendomsmarkedet.

Vi har endnu ikke set F1 problemstillingen - som så ofte nævnt; men nu kommer de projektbyggerier der tilsyneladende i et vist omfang har været holdt udenfor markedet.
I øjeblikket finansieres bygherrerne; men jo længere tid, der går inden de får solgt - og der går lang tid, når man vil sælge til 50-60.000 kr.kvm efter "justering" (snollede 5-10%, der ikke flytter indventar!) og køber kan få noget rimeligt tilsvarende for 20-25.000 kr kvm - jo dybere rider bygherrerne in i junglen på tigeren:

Bygherrerne har valget mellem at blive illikvide fordi de ikke kan sælge til urealistiske vurderinger, eller at blive insolvente fordi de ikke kan dække bare håndværkeromkostningerne. Med vanlig elegance kan vi se frem til en del, der bliver begge dele med et hult drøn - drønet er de syndebukke i banken, der ryger ud.

Gorrion 17th September 2007 09:41 AM

Jeg er helt enig med Thomas.

Som en tilføjelse tror jeg at priserne kommer en del længere ned end "Citat" Thomas. og køber kan få noget rimeligt tilsvarende for 20-25.000 kr kvm
jeg vil give et bud på 13-18.000 kr kvm.

Thomas 17th September 2007 09:50 AM

Gorrion: Vi er enig i at prisen skal meget længere ned - og som det ser ud nu, hvor det tegner til fallitter og tvangsauktioner - MEGET længere ned.

De 20-25.000 kr. er den pris enhver med internet adgang p.t. kan se på nettet, hvis man i stedet for Ødestaden er parat til at bo i mindre attaktive kvarterer. De findes også i gode kvarterer; men det er dem, der bliver solgt.

At du på sigt siger 13-18.000 kr. kvm. afslører dig som lallende optimist. Det er den ca pris jeg gættede på hvis alt gik vel - og det gør det ikke.

Vi kommer også til at se en økonomisk afmatning, hvilket yderligere indskrænker købermassen.

Gorrion 17th September 2007 02:04 PM

Citer:

Oprindeligt indsendt af Thomas (Indlæg 10671)
Gorrion: Vi er enig i at prisen skal meget længere ned - og som det ser ud nu, hvor det tegner til fallitter og tvangsauktioner - MEGET længere ned.

De 20-25.000 kr. er den pris enhver med internet adgang p.t. kan se på nettet, hvis man i stedet for Ødestaden er parat til at bo i mindre attaktive kvarterer. De findes også i gode kvarterer; men det er dem, der bliver solgt.

At du på sigt siger 13-18.000 kr. kvm. afslører dig som lallende optimist. Det er den ca pris jeg gættede på hvis alt gik vel - og det gør det ikke.

Vi kommer også til at se en økonomisk afmatning, hvilket yderligere indskrænker købermassen.


Som situationen udvikler sig kan du meget vel få ret, det betyder så at krisen faktisk begynder at æde af det jeg vudere til at være realle friværdier på boliger. Altså friværdi som man kan forsvare ud fra en økonomisk udvikling og inflation.
Det netop det senarie jeg har frygtet det ville ende med, at boligmarkedet ville kollapse i en sådan grad at den realle værdi af ejerboliger bliver ramt . . . man har været alt for fastholden i de fantasi udbudspriser, og straffen kan meget vel blive hård, uanset hvordan renten udvikler sig de sidste 3 måneder af 2007, for ikke at nævne 2008 som et særdeles sort år for boligmarkedet.

Thomas 17th September 2007 02:34 PM

Gorrion: Jeg har tilsvarende frygt.
Det jeg er bange for er: Hvem vil udføre vedligehold på et hus til 400.000 med krævet ca. 250.000, hvis man kan bytte til et på 600.000.
Andre steder i landet kan man justere beløbene; men princippet forbliver det samme.
Det vil betyde at bolig massen forfalder. Markedsværdien skal nok blive ramt af den reale værdi på et eller andet tidspunkt.

Gorrion 17th September 2007 08:09 PM

I want to sleep at night knowing that my savings are safe. Who can I trust?
 
Northern Rock was forced to knock on the door of the Bank of England in search of funds this week. This has caused disquiet as our central bank is the last resort for banks that find themselves unable to raise funds elsewhere. If the Bank of England had declined to lend it any money, Northern Rock could have faced insolvency.

The credit crisis, which has resulted in the first leading British bank being bailed out by the Bank of England for 34 years, has been brewing for more than a year.

Where did the problems start?

The buck belongs firmly with the US. Mortgage lenders there extended loans to people with weak credit histories. These sub-prime loans had low initial rates, making them attractive to new buyers. But as interest rates rose and house prices plummeted these homeowners were unable to meet monthly payments and defaulted on their loans.

Related Links
Q&A: what it means for you
What happens if your bank goes bust
Surely that’s just a problem for the mortgage lenders?


Unfortunately not. These banks raised money to lend to borrowers by selling the loans they had already agreed to other financial institutions, such as hedge funds and investment banks. The investment banks repackaged the debts, which they sold on to other investors.

So what happened next?

About 30 US mortgage lenders went bust and the ramifications of the problems radiated out across Europe. Germany was particularly badly hit. Two of its banks, Sachsen LB and IKB, collapsed.

But what has this got to do with Northern Rock?

Banks are always lending money to each other. When the sub-prime crisis arose, banks across the globe were left holding big chunks of debt. The banks became suspicious of each other’s exposure to the growing crisis, and stopped lending each other money. This freeze on lending between banks is known as a “credit crunch”. Northern Rock is affected particularly because it is structured differently from most other mortgage lenders, who fund their home loans from savings deposited by customers. Northern Rock, in contrast, borrows money from banks and other institutions cheaply, and then lends to homeowners at a higher rate. As the credit crunch deepened, the lender found it impossible to raise cash.

So why did Northern Rock go to the Bank of England?

Its problems in raising funding meant that the lender did not have the cashflow that would enable it to continue its business. So the Bank of England stepped in.

How much did it lend Northern Rock?

Northern Rock has an unlimited line of credit over the next few weeks, but it hasn’t taken any of the money yet.

Are there other lenders with the same structure as Northern Rock?

Yes. GMAC-RFC, which specialises in buy-to-let mortgages. Many sub-prime lenders, including Paragon Mortgages and Edeus, also rely on the financial markets to raise funds. Alliance & Leicester and Bradford & Bingley raise some of their money like Northern Rock, but insisted yesterday that they were not affected by the credit crunch.
GMAC-RFC says that it will not have to ask the Bank of England for money and that it has dealt with its funding issues by raising mortgage rates and tightening lending criteria.

But some other sub-prime lenders have had a torrid time lately. Only this week Victoria Mortgages, a small sub-prime lender, went into administration.

I have a Northern Rock mortgage. What should I do?

Nothing. The bank should continue to operate as usual and some brokers have indicated that they will continue to recommend the lender’s home loans. If the bank did get into further trouble it is likely another bank would take on its loan book.

Will mortgage rates rise for everyone?
Homeowners may find that rates continue to increase despite the base rate remaining at 5.75 per cent, as lenders try to recoup the cost of more expensive borrowing. Those with troubled credit histories will find it more difficult to secure a loan.

Should I take my savings out of Northern Rock?

The British Bankers’ Association says that customers’ deposits are safe and the Financial Services Authority was at pains to point out that Northern Rock was solvent and the Bank of England believed that Northern Rock can trade its way out of its problems. Independent financial advisers also told savers not to panic, although they added that savers should spread their money across several banks and building societies.

What happens if a bank goes bust?

The Financial Services Compensation Scheme guarantees to repay the first £2,000 of your savings and 90 per cent of the next £33,000. The maximum guaranteed amount you will receive is £31,700.

Is there anywhere my money is totally secure?

The only place which offers a cast-iron guarantee for savings is National Savings & Investments, the government-backed savings institution.

Should I sell my Northern Rock shares?

The share price dropped by more than 30 per cent yesterday from 638p to 438p, but analysts said that most private investors should hold on to the shares.

What happens now?
Experts say Northern Rock has become a bid target so it may be taken over by another company.


I want to sleep at night knowing that my savings are safe. Who can I trust? - Times Online


linket er fra den 15 sep

Beond 17th September 2007 08:21 PM

Citer:

Oprindeligt indsendt af Thomas (Indlæg 10698)
Gorrion: Jeg har tilsvarende frygt.
Det jeg er bange for er: Hvem vil udføre vedligehold på et hus til 400.000 med krævet ca. 250.000, hvis man kan bytte til et på 600.000.
Andre steder i landet kan man justere beløbene; men princippet forbliver det samme.
Det vil betyde at bolig massen forfalder. Markedsværdien skal nok blive ramt af den reale værdi på et eller andet tidspunkt.

Hvor er det du forestiller dig huse til 400k?
Det går da helt i selvsving for jer, når i får lov til at være alene.
Der er ingen andre steder i den kendte galaxe hvor synet påboligmarkedet er så sort som her. Selv Lunde må se sig trampet ned i støvet og må pakke sine 30% uendeligt langt væk.
Undeholdende er det, men så heller ikke meget mere.


Al tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 05:03 PM.

Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.