Gå tilbage leveret af  Boliga logo    
Boligdebatten.dk   Boligdebatten.dk > Politik og Økonomi > Politik
Opret bruger OSS Søgning Dagens indlæg Marker alt som læst


Svar
 
Emne værktøjer Visningsmåde
  #1 (permalink)  
Gammel 27th July 2022, 11:42 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2022
Lokation: Odense
Indlæg: 152
Standard Det er blevet almindeligt at unge tager 2-3 sabbatår

Det er blevet almindeligt at unge tager 2-3 sabbatår

I dag er det næsten obligatorisk at unge skal have mindst et sabbatår mellem den obligatoriske gymnasium uddannelse og en egentlig uddannelse, der kan bruges til at generere indkomst.

En ung mand ved navn Jon Sorgenfrei bruger sit nu tredje sabbatår som skipper på båden Else og fortæller fra det Caribiske Hav: "Jeg blev færdig med HF for to og et halvt år siden. Jeg skal sejle hernede i det næste år, så jeg ender op på i hvert fald fire sabbatår."

Tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen fortæller at i år havde 41 procent af ansøgerne til videregående uddannelser haft tre sabbatår eller mere. Det tal lød på 33 procent i 2018. Kun 16 procent søgte videre i 2022 med nul sabbatår.

Det vil medføre at mange, måske de fleste, vil være over tredive år gamle, før de dimitterer med en egentlig uddannelse, som kan bruges til at skabe værdi i samfundet. Psykisk set vil de forblive umodne teenagere langt ud over den biologiske ungdom.

Før trediveårs alderen vil de ikke have oplevet nævneværdig modgang i livet, i karriere eller familie - for de har ingen af delene. Og man kan frygte at når de først møder den uforsonlige, pertentlige virkelighed i så høj en alder - efter mange års medvind - vil de ikke være i stand til klare deres problemer, men vil løbe væk, melde sig ud af samfundet, bryde sammen eller lignende eller søge trøst i alkohol, stoffer og sjove piller.

Og så har vi slet ikke talt om betydningen for samfundet som helhed. Vil vi virkelig være i stand til at opretholde vores velstand, når blomsten af vores ungdom først begynder at arbejde i trediveårsalderen, samtidig med at de sikkert har en plan om at lade sig pensionere tidligt.

Finansministeriet har beregnet, at vi taber godt 18 milliarder kroner strukturelt i vores bruttonationalprodukt med det niveau af sabbatår, som vi har nu.

https://www.berlingske.dk/samfund/tr...-naeste-skridt

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/...ad-mit-kald-er

https://faa.dk/artikel/klumme-forven...de-vidst-inden

Sidst redigeret af Titorelli : 28th July 2022 kl. 02:53 PM.
Besvar med citat
  #2 (permalink)  
Gammel 28th July 2022, 01:53 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2022
Lokation: Odense
Indlæg: 152
Standard Alle ønsker at være unge og frie for evigt

En vigtig årsag til at så mange unge mennesker vælger en gymnasieuddannelse - og dermed fravælger at blive tømrer, maskinarbejder, butiksassistent eller mekaniker - er at de har svært ved at beslutte sig.

De føler at hvis de vælger at gå i lære i et specifik fag, så vil deres liv være lagt på skinner, de ser for sig uendelige dage med madpakker og rutinearbejde fra syv til fire uden at de opnår nogen særlig høj status.

Derimod, hvis de vælger at gå i gymnasiet, vil der stadig være et rigt udvalg af spændende karrieremuligheder åbne i endnu tre år. Desuden - som mange lægger vægt på - gymnasielivet tilbyder også et interessant socialt liv med mange fester.

Men når de er færdige med gymnasiet klapper fælden - skulle man tro - de er nødt til at vælge i hvilken retning deres liv skal udspille sig. Imidlertid - det er blevet muligt og sædvanligt at udskyde det endelige valg med endnu et antal år ved at at tage et sabbatår eller tre inden man indskrænker sin frihed ved at vælge en specifik uddannelse.

Det er ikke fordi den moderne generation af unge mennesker er psykisk afvigende eller mere bange for at træffe beslutninger end tidligere generationer var. Det er naturligt at hige efter at forblive i ungdommen, den lykkelige tilstand mellem barndom og voksen, for evigt, og unge mennesker vil hilse sådanne ideer, som tillader dem at gøre netop dette, velkomne.

Vi husker vor ungdom, den vidunderlige tid mellem barndommen og voksenlivet, hvor vi var frie og uafhængige, og endnu ikke bundet af ansvar, pligter og familie. Alt hvad der skete dengang står for resten af livet prentet i vores hukommelse, vore venner, alle de skøre ting, vi lavede, og alt det sjov, vi havde, alle de piger vi kendte. Alle muligheder stod stadig åbne, vi kunne vælge at begynde karriere i den ene eller den anden retning eller helt lade være, vi kunne hænge ud med den ene eller den anden pige. Vi kunne drømme om filosofi, poesi, godhed og retfærdighed. Det var simpelthen frihed!

Det var med en vis vemodighed at vi engagerede os i en bestemt karriere-vej. Alt systematisk arbejde indebærer kontakt med den grimme virkelighed og indeholder en masse rutiner, som er meget forskellige fra vor ungdoms drømme. Den udvalgte pige, som vi giftede os med, var ganske sikkert vidunderlig, men vi følte alligevel en undertrykt sorg over at vi nu havde afskrevet alle de andre muligheder. Vores frihed var blevet indskrænket.

Denne higen efter frihed har sikkert altid eksisteret hos unge mennesker, men i fortiden var der ikke økonomiske muligheder for at tillade at ungdommen således kunne pjatte omkring i årevis og have det sjovt.
Besvar med citat
  #3 (permalink)  
Gammel 29th July 2022, 12:12 AM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2022
Lokation: Odense
Indlæg: 152
Standard Livet som studerende er fuld af charme

Jeg skal om nogen ikke nedgøre at det er vigtigt at uddanne sig. Jeg har selv læst til ingeniør i en forholdsvis sen alder og det var et af mit livs store oplevelser, som gav mig identitet og en analytisk måde at opfatte tingene på, som jeg for ingen pris ville have undværet.

Men dog, når jeg af og til har ærinde på Syddansk Universitet, bliver jeg slået af hvor mange studerende og lærere, som har deres gang der. Der er et mylder af mennesker, som bevæger sig rundt i de kilometerlange korridorer, sidder rundt i sofagrupper - alene eller flere, i kantiner, biblioteker eller fredagsbarer - det er en verden helt for sig selv. Der er angivelig mere end 30.000 studerende og undervisere på Syddansk Universitet. Det er flere, end der er indbyggere i hele Kerteminde kommune.

Jeg tænker hver gang at det er intet under at Danmark har mangel på arbejdskraft - her er de jo - i titusindvis af godt begavede, sunde og raske unge mennesker.

Der er mange interessante og vigtige studier på universitetet. Jeg behøver blot at nævne ingeniørvidenskab, medicin, jura, biologi, historie, psykologi og virksomhedsøkonomi. Men er hvert eneste kursus nu også relevant? I den forstand at de studerende med rimelig sandsynlighed vil få brug for netop den viden, som de lærer i netop dette kursus, i deres senere professionelle liv.

Jeg mener at indenfor enhver studieretning er der emner, som er helt grundlæggende og meget relevante, men jo længere tid man studerer, jo mindre relevante bliver kurserne.

For eksempel, for en ingeniørstuderende vil de indledende kurser i materialelære, matematik, statik og mekanik være meget relevante, da det er ting, som han vil have i baghovedet hele tiden i løbet af sin senere karriere. Men derimod en overbygning i raketteknologi eller strategisk topleder-management vil være interessant, men formentlig mindre relevant for de allerfleste.

Og dermed er jeg nået tilbage til de unge menneskers frygt og uvilje mod at træffe beslutninger om deres fremtidige liv og karriere. Tilgiv mig den lange omvej.

Selvom man har valgt et studieområde - for eksempel som ingeniør - er fælden ikke klappet fuldstændigt. Man kan stadig leve i sine drømme om spændende jobs som raketingeniør eller lignende, alt er ikke afgjort. Desuden er livet som studerende fuld af charme, med lange ferier, fleksibelt fremmøde og kvindelige medstuderende.

Jeg tror at universiteterne har deres egen agenda. De markedsfører dem selv i ønsket om at tiltrække flest mulige studerende til gerne langvarige uddannelser, fordi det vil give dem de største offentlige bevillinger og dermed de fleste betalte stillinger. De er formentlig mindre interesserede i om deres kurser nu også er relevante i forhold til de studerendes fremtidige professionelle virke - og overlader denne vurdering til de enkelte studerende - som ikke ved noget om det.

Og da unge mennesker - og måske mange mennesker i almindelighed - har et dybtfølt, ubevidst ønske om at udsætte det uundgåelige møde med den brutale og nøjeregnende virkelighed længst muligt, er de modtagelige for universiteternes markedsføring.

Sidst redigeret af Titorelli : 29th July 2022 kl. 12:15 AM.
Besvar med citat
  #4 (permalink)  
Gammel 30th July 2022, 04:55 PM
Senior Member
 
Registreringsdato: Mar 2022
Lokation: Odense
Indlæg: 152
Standard Mænd elsker ikke hinanden

Zoologer har fundet at hos meget tidlige menneske racer - for mange millioner år siden - var en signifikant størrelses-forskel mellem hanner og hunner - altså mellem mænd og kvinder. Mændene blev omkring en fjerdedel større end kvinderne, hvilket indikerer at de tilhørte en social og polygam art, hvor hannerne kæmpede intenst om hunnernes gunst.

En tidlig menneske gruppe bestod sandsynligvis af en stor dominerende mand og en gruppe kvinder, som han vågede nidkært over, og som han til hver en tid var klar til at forsvare til sin sidste blodsdråbe. Yngre mænd flakkede om i periferien, medens de samlede mod og kræfter til at udfordre den dominerende han.

I en sådan organisation karakteriseret ved en stor kamplysten dominerende mand og ambitiøse yngre mænd, som lurer på ham på afstand, vil der aldrig udvikles en egentligt civilisation.

Fordi civilisation forudsætter samarbejde mellem mænd - ja man kan sige at civilisation består af forskellige uskrevne regler for samarbejde mellem mænd. Og forskelle mellem forskellige civilisationer består i forskelle mellem sådanne uskrevne samarbejds-regler.

I løbet at millioner af år mindskedes størrelsesforskellen mellem mænd og kvinder og den intense og blodige kamp om kvindernes kærlighed dæmpedes så meget at mænd blev i stand til at samarbejde. Det var dog ikke således at mænd begyndte at elske hinanden - men de kunne respekterede hinanden, således at egentlige menneskelige samfund kunne begyndte at udvikle sig baseret på forskellige former for civilisation.

Men dybest set har mænd ikke forandret sig meget siden tertiærtiden. Vi fantaserer stadig om kvinder og sex lige til vi lukker vore små øjne for bestandigt. Det er det ubeviste mål med alt, hvad vi gør og alt, hvad vi stræber efter. Det er motoren i samfundets udvikling. Penge, karriere og status er blot midler til at vinde kvinders kærlighed.

Men nu har jeg for alvor rodet mig ud på et sidespor, vil I måske mene. Hvad har alt dette at gøre med unge menneskers frygt og uvilje mod at træffe beslutninger om deres fremtidige liv og karriere?

Når et nydimiteret relativt ungt menneske træder ind i en gruppe - et firma eller anden organisation - er han indledningsvis en rival. Grupperne er befolkede af mænd, som - i hvert fald ubevidst - rivaliserer om kvinders kærlighed. De vil ikke opleve det positivt at en tiltrækkende voksen mand - på måske over 30 år - gør sin entre og fører sig frem med at han har slugt alverdens visdom i sine mange år på universitetet, han har måske rejst jorden rundt i sine mange sabbatår, plukket appelsiner i Australien eller bollet en negerpige på Haiti. De vil føle at han er en blærerøv, og de vil se til på afstand, medens han laver den ene dumhed efter den anden på grund af sit ukendskab til firmaets produkter og metoder.

Men hvis vi tænker os at en anden ung mand springer alle efterskole ophold, sabbatår og ekstra PHD-eksamener over, og får sin uddannelse på plads hurtigt, så vil han stadig være netop en ung mand, som med passende ydmyghed vil søge at finde sin plads i gruppen, når han får sit første job. Han vil ikke i så høj grad blive opfattet som en rival, men mere som en søn og appellere til kollegernes fadelige følelser. Han vil alt andet lige få en langt bedre karriere en den verdenserfarne og overuddannede trediveårige dimitent.
Besvar med citat
Svar


Emne værktøjer
Visningsmåde

Regler for indlæg
Du kan ikke starte nye emner
Du kan ikke svare på indlæg
Du kan ikke vedhæfte filer
Du kan ikke rette dine indlæg

vB code er aktiv
Smilies er aktiv
[IMG] kode er aktiv
HTML kode er ikke aktiv
Trackbacks are aktiv
Pingbacks are aktiv
Refbacks are ikke aktiv

Lignende emner
Emne Startet af Forum Svar Nyeste indlæg
Terrorisme er et almindeligt statsmiddel Vymer Politik 1 28th January 2021 12:21 PM
Ejerforening versus almindeligt ejer rækkehus mhx1 Generelt 0 19th May 2016 03:28 PM
Et almindeligt godt råd! Thomas Generelt 17 16th February 2011 12:45 PM
Tilstandsrapport: Fugt er almindeligt!!?? mostmighty Generelt 7 14th January 2011 12:31 PM
CBS tager overpris for studieboliger mach3 Generelt 10 16th February 2009 11:25 PMAl tidssætning er GMT +1. Klokken er nu 10:02 AM.Powered by: vBulletin Version 3.6.4
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.